Møter kunnskapsministeren om fraværsregler i videregående skole

– Vi er bekymret for konsekvensene av de nye reglene som er foreslått. Det kommer vi til å formidle klart og tydelig til kunnskapsministeren, sier Bjørn-Egil Johnsen Tørrisen, leder for ungdomsrådet i Buskerud.

Bilde av to ungdommer - Klikk for stort bildeLeder i Buskerud ungdomsråd Bjørn-Egil Tørrissen og nestleder Elise Haugsvær. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Fredag 19. april møter ungdomsrådet, representert ved nestleder Elise Haugsvær, kunnskapsministeren. Sammen med representanter fra ungdomsrådene i de andre fylkene skal hun presentere deres innspill til nye fraværsregler for videregående skole. Med seg har de et brev på fem sider, som alle de 15 ungdomsrådene har skrevet under på.

– Vi har gitt innspill på en rekke ting vi mener er problematiske med fraværsreglene som Utdanningsdirektoratet har sendt på høring. Vi kommer også med forslag til løsninger, sier hun.

Skiller ikke mellom skulk og sykdom

Slik ungdomsrådene ser det, er det største problemet med de nye reglene at ikke skiller mellom dokumentert og udokumentert fravær. Dette gir særlig to hovedutfordringer:

– Det første problemet er at sykdom og skulk stiller likt. Det vil si at syke elever, og de med kroniske helseutfordringer, nå vil få fullt fravær fra første time. Noe som potensielt kan føre til at de mister karakterer og muligheten til å fullføre videregående skole, sier Bjørn-Egil.

– Det synes vi strider mot alt det politikerne sier de ønsker å få til med fullføringsreformen; at flest mulig - også sårbare elever, skal få fullføre videregående opplæring. Da må også samfunnet legge til rette for disse elevene, uten at det blir forskjellsbehandling fra skole til skole, sier Elise.

Et demokratisk problem at ungdom hindres i å delta i lovlige verv

– Det andre store problemet med de nye reglene er at de faktisk hindrer samfunnsengasjerte ungdommer i å utøve sine verv. De nye reglene skiller heller ikke mellom skulk eller om man deltar i politiske møter, idrett eller annet organisasjonsarbeid, forteller Bjørn-Egil.

Elise er helt enig:

– Det er et demokratisk problem, når vi vet at samfunnet trenger ungdom som engasjerer seg, både politisk og i andre verv. Hvis politikerne ønsker engasjert ungdom som tar ansvar, må de også gi oss mulighet til lovlig fravær til denne typen deltakelse og oppgaver.

Stort engasjement: Alle ungdomsrådene og flere organisasjoner er enige

Ungdomsrådene har blitt enige om ett felles budskap, som altså er signert ungdom fra hele landet. Men de har også fått støtte for sine synspunkter hos organisasjoner som Redd Barna og LNU – Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner. Også disse peker også på det demokratiske problemet det er å gi ungdom fravær for deltakelse i politikk- og organisasjonsliv.

Nå håper Bjørn-Egil og Elise at kunnskapsministeren vil lytte til ungdommenes stemmer.

– Selv om intensjonen med de nye reglene er mindre byråkrati, bør politikerne lytte til den gruppen som rammes direkte. Dette får negative følger for veldig mange ungdommer. Vi synes ikke det skal være opp til hver enkelt rektor eller skoleleder å gi elevene gyldig fravær, men heller ha regler som sikrer lik og rettferdig behandling til alle elever i landet.   

Om ungdomsrådet i Buskerud

  • Ungdomsrådet er et rådgivende organ for fylkeskommunen. 
  • Ungdomsrådet skal være et talerør for ungdom i Buskerud, og skal fremme unges interesser i fylket. 
  • Ungdomsrådet skal stimulere til samfunnsengasjement blant ungdom.  
  • Ungdomsrådet skal være partipolitisk uavhengig.