Nettskolen i Buskerud - gjør det mulig for flere å ta de fagene man ønsker

Nettskolen i Buskerud er et fleksibelt tilbud for de som fordype seg i fremmedspråk på videregående, og voksne som vil skaffe seg studiekompetanse. Og elevene gjør det bra; nylig gikk en av elevene til topps i en landsdekkende språkkonkonkurranse. 

Kirsti Birgitte Furre nettskolen - Klikk for stort bildeNettskoleundervisningen er et fleksibelt og godt alternativ til klasseromsundervisning - for de som trenger det. Her veileder Kirsti Birgitte Furre sine elever. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Nettskolen Buskerud er et nettbasert opplæringstilbud som er tilgjengelig for elever i alle Buskeruds videregående skoler. De tilbyr fremmedspråkene tysk, fransk og spansk på nivå III (også kalt fordypning). I tillegg undervises det i norsk, engelsk, matematikk, naturfag, historie og samfunnsfag for voksne som vil ta studiekompetanse. 

Nettskolen administreres ved Drammen videregående skole,men lærerne kommer fra hele fylket - akkurat som elevene. 

– Kursene gir fleksibilitet ved at de foregår digitalt, men undervisningen følger en fast struktur med obligatoriske undervisningstimer. Elevene deltar både i fellesundervisning for hele gruppen, og i mindre grupper med tett oppfølging fra erfarne lærere, forteller utdanningsleder Vegard Andersen.

I tillegg til faste, nettbaserte undervisningstimer får elevene tilgang til digitale leksjoner, oppgaver og veiledning, og samarbeider med medelever gjennom gruppearbeid og diskusjonsfora. 

Leder, koordinator og fem lærere på nettskolen - Klikk for stort bildeNoen av lærerne på nettskolen: Fra venstre Kirsti Birgitte Furre, Håvard Røneid Mæhlum, Vegard Andersen, Margrethe Stenseng, Anne-Valérie Sickinghe, Nils Håkon Nordberg og Berit Lyng Schiøtz. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

For få søkere til fremmedspråk ved enkelte skoler, men nettskolen gjør det mulig 

For elever som tar studiespesialisering på videregående er det obligatorisk med minst ett fremmedspråk - til og med nivå II. Men flere ønsker å gå videre til nivå III, også kalt fordypning, for å utvikle mer avanserte ferdigheter i språket. Ved flere skoler er det likevel ikke nok søkere til å opprette en ordinær klasse for disse.

– Ved hjelp av nettbasert undervisning kan alle elever som ønsker det, likevel få mulighet til å gå videre med fremmedspråkene, forteller Kirsti Furre. 

Hun er koordinator ved Nettskolen i Buskerud.

– Fremmedspråk på nivå III gir elevene styrkede muntlige og skriftlige ferdigheter, samt innsikt i språkets kultur, historie og samfunn. Dette er et fag som gir verdifull kompetanse for videre studier, reiser og jobb – særlig i internasjonale sammenhenger, sier Furre.

– Jeg opplever at jeg kommer tett på elevene 

Rita Irene Warhuus er en av lærerne på nettskolen, hvor hun underviser i norsk. Hun forteller at hun trives svært godt i det digitale klasserommet, og at det utfordrer henne på en annen måte.

Rita Irene Warhuus lærer nettskolen - Klikk for stort bildeRita Irene Warhuus i sitt digitale klasserom. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

– Nettundervisning kalles på fagspråket for "fjernundervisning", men det synes jeg ikke det er.  Jeg har mye kontakt med enkeltelever og opplever at jeg kommer tett på elevene. De kan raskt nå meg via chatten i Teams. 

– Det er kanskje lettere å spørre om noe i en chat som bare inkluderer eleven og læreren, enn det er å spørre i et åpent klasserom. Det er også enklere for læreren å legge til rette for individuelle veilednings- og fagsamtaler i det digitale klasserommet enn det er i det "vanlige" klasserommet, sier Warhuus.

Skrev seg til topps med tysk essay - vant språkkurs i Berlin

Karthik Ganesh utenfor den østerrikske ambassade, hvor han mottok førstepremien i en tysk språkkonkurranse. Privat / Buskerud fylkeskommune

Karthik S. Ganesh fullfører nå Vg3 i studiespesialisering ved Ringerike videregående skole. Det siste året har han også vært elev ved nettskolen, og nylig vant han førstepremien i den årlige tyskkonkurransen Deutsch Gemeinsam  (Tysk i fellesskap). 

I år var temaet for konkurransen "Fremtid med AI – mulighet eller trussel?". Karthik bidro med essayet “Die Linie von Ursache bis Grund” ("Linjen fra årsak til grunn"). Bidraget ble trukket frem som ett av de beste blant mange innsendelser fra elever over hele landet. 

11. juni deltok han på prisutdelingen i den østerrikske ambassaden i Oslo, hvor de viste frem vinnerbidragene. I tillegg kan han begynne å glede seg, for førstepremien i konkurransen var et språkkurs i Berlin.

– Det er ekstra moro at en av våre nettskoleelever har klart en så imponerende prestasjon. Vi gratulerer Karthik så mye med den høythengende prisen, og lykke til videre, sier utdanningsleder Vegard Andersen.

Er du interessert i Nettskolens tilbud? Les mer: 

Nettskolen i Buskerud