Nytt forum skal styrke trafikksikkerhetsarbeidet i Buskerud

Samler de mest sentrale aktørene for trafikksikkerhet i fylket.

Bilde av medlemmer i nytt trafikksikkerhetsforum. - Klikk for stort bildeDet nye samordningsorganet for trafikksikkerhet i Buskerud var samlet til oppstartsmøte 8. mai. Drammens- og Hallingdalsregionen var ikke tilstede da bildet ble tatt. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

– Dette gleder vi oss til! Alle som er samlet i det nye forumet vil det beste for trafikantene, uavhengig om trafikantene går, sykler eller kjører bil, sier Knut André Svensbråten (Frp).

– Vi ønsker å bidra i trafikksikkerhetsarbeidet i regionen med lokale perspektiver og innsikt i trafikksikkerhetsarbeidet fra kommunenes ståsted, fortsetter han.

Svensbråten er valgt som leder av Trafikksikkerhetsforum Buskerud. Sammen med han er Buskerud fylkeskommune representert med to folkevalgte, Tonje Enersen (Ap) og Tove Hofstad (V) og fylkesdirektør for samferdsel, Gro Ryghseter Solberg.

Det er hovedutvalget for samferdsel i fylkeskommunen som ønsker et samordningsorgan for trafikksikkerhet i Buskerud. Fylkeskommunen har et lovpålagt samordningsansvar i vegtrafikkloven § 40a.

– Vi har med oss politiet, Trygg Trafikk, Statens vegvesen og kommuneregionene. I tillegg skal vi invitere rådet for mennesker med funksjonsnedsettelse, ungdomsrådet, brannvesen og helse til møtene våre - så vi kommer til å bygge dette forumet med faglig kompetanse, fortsetter Svensbråten.

Les også: Disse kommunene har fått prosjektmidler til strategisk trafikksikkerhetsarbeid i 2024

Bilde av fire personer - Klikk for stort bildeFra venstre leder i forumet, Knut André Svensbråten, ordfører i Modum Sunni Grøndahl Aamodt, Henning Ødegaard Johansen fra politiet og ordfører i Sigdal, Vebjørn Aasand Seljord. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Dra i samme retning

Ordfører i Modum, Sunni Grøndahl Aamodt (Sp), representerer Ringeriksregionen. Hun er opptatt av hvordan de ulike aktørene kan samarbeide enda bedre. 

– Det handler om holdninger, vi kan utbedre fysiske forhold på veiene, men det handler til slutt om hvordan vi opptrer i trafikken, sier hun.

– Jeg håper kommunene, fylket, nasjonale myndigheter og etatene kan dra i samme retning for å nå vårt felles mål. 

– Vi ønsker at trafikksikkerhetsarbeidet prioriteres i regionen med fokus på forebygging og informasjonskampanjer som Sunni nevner, fortsetter ordfører i Sigdal, Vebjørn Aasand Seljord (Sp) som representerer Kongsbergregionen.

– Når vi ser på statistikk så er det veldig ofte ikke de yngste mennene, men de mennene som er voksne og opp mot eldre som er involvert i flest ulykker. Hva kan vi gjøre for å nå dem? spør hun.

Flere øyne og flere ståsteder

Trafikkansvarlig for Sør-Øst politidistrikt, Henning Ødegaard Johansen, sier politiet er en viktig bidragsyter i trafikksikkerhetsarbeidet. 

– I dette forumet sitter vi mange viktige trafikksikkerhetsaktører som kan få til gode resultat i fellesskap. Det å prate sammen og ta i bruk alle samarbeidspartnerne - og videreutviklet dette med nye erfaring og kunnskap - vil drive oss framover, sier Henning Ødegaard Johansen.

– Vi kan se på de samme utfordringene med flere øyne og flere ståsteder, og gjennom det kanskje finne enda bedre løsninger, fortsetter politimannen.

– Buskerud fylkeskommune gleder seg til å samle de mest sentrale aktørene for å forme et samarbeid for strategisk og virkningsfullt arbeid med trafikksikkerhet, avslutter samferdselsdirektør Gro Ryghseter Solberg.