Fylkesordfører Tore Opdal Hansen har vært på en rundtur i Buskerud
div.
Med seg på store deler av rundturen har han hatt varaordfører Lavrans Kierulf. Sammen har de reist på kryss og tvers i fylket.
– Vi har fått et innblikk i hva kommunene er opptatt av og jobber med, smått og stort. Kommunene er forskjellige, og har til dels store ulikheter i utfordringer og muligheter. Det har vært veldig lærerikt å lære dem bedre å kjenne, sier fylkesordføreren.
Han forteller entusiastisk om initiativrike innbyggere i Skurdalen i Geilo, som på kort til har økt med 30 innbyggere. Om musikkorpsmiljøet i Nesbyen, som kobler kulturskolen opp mot musikkmiljøet i bygda. Og om Sigdal, som ønsker å ikke bare være en hyttekommune, men også en reiselivskommune der hyttefolket tar hele kommunen i bruk.
–Alle kommunene har sine spesielle satsningsområder, og det er et stort engasjement og dugnadsånd for å få gjennomført store og små prosjekter. Fellesnevneren er utvikling, og som fylkesordfører gleder det meg å se den store optimismen som er der ute, sier Opdal Hansen.
Stiller godt forberedt
Selv har fylkesordføreren bidratt med en presentasjon med tall og fakta om den enkelte kommune, hente ut fra blant annet Statistisk sentralbyrå og Telemarksforskning.
– Det har vært interessant å lære kommunene å kjenne ved bruk av statistikk. Jeg har hatt med meg en presentasjon for hver kommune, og har sammen med ordfører og kommuneadministrasjonen tatt et dypdykk i tallene. Jeg opplever at denne gjennomgangen har blitt mottatt positivt i alle kommunene, og at vi har hatt gode diskusjoner underveis, sier fylkesordføreren.
Opptatt av utenforskap
En av områdene fylkesordføreren er spesialt opptatt av, er utenforskap.
–Et fast tema på denne rundturen har vært utenforskap, og hvordan vi skal få flere i arbeid. Det er viktig at vi som samfunn får flere inn i arbeid, spesielt gjelder dette unge voksne. Vi ser at stadig flere i denne gruppen står uten skoleplass eller arbeid. Vi må jobbe for å tilrettelegge slik at flere blir med i fellesskapet. Det er viktig både for den psykiske og fysiske helsen. Her spiller kommunene en nøkkelrolle, sier Opdal Hansen
En av bedriftene han har besøkt på denne turen er Numedal Produksjon AS (NUPRO), som har avdelinger både på Veggli og Rødberg. Bedriften tilbyr blant annet varig tilrettelagt arbeid for personer med uførepensjon, og bistår arbeidssøkere med å komme tilbake til jobb via arbeidsforberedende trening.
–NUPRO gjør en kjempejobb, og kan vise til veldig gode resultater. De har ulike samarbeid med NAV og kommunene i Numedal. Det var veldig interessant å bli vist rundt av daglig leder, Ellen Nørstegård Tråen, og høre hennes tanker rundt det å få folk inn i en meningsfull hverdag. Det å ha noe å gå til som oppfattes meningsfylt, er et viktig bidrag til livskvaliteten, avslutter fylkesordføreren.