UngInvest sprer seg til flere fylker

Buskeruds læringsarena UngInvest AIB består av fem avdelinger som gir tilpasset undervisning og oppfølging til rundt 250 ungdommer årlig. Resultatene har ført til økt interesse fra andre fylker, som nå ønsker å etablere egne UngInvest-avdelinger.

Virksomhetsleder Ingebjørg Mæland, læringskollega Martin Kristiansen og assisterende leder Åse Falck ønsker velkommen. - Klikk for stort bildeVirksomhetsleder Ingebjørg Mæland, læringskollega Martin Kristiansen og assisterende leder Åse Falck ønsker alle velkommen til fagsamling. Tommy Bråthen / Buskerud fylkeskommune

UngInvest sitt tilbud er rettet mot unge som trenger en alternativ vei gjennom utdanningssystemet. Resultatene har vært imponerende over tid - også med en målgruppe som har vært i sårbare situasjoner.

– Vi er stolte av UngInvest i Buskerud

Torsdag 12. juni ble det arrangert fagsamling ved UngInvest AIBs avdeling i Svelvikveien i Drammen. Her deltok representanter fra Innlandet, Vestfold, Vestland, Troms og Finnmark, invitert av fylkesdirektør for opplæring og kompetanse i Buskerud, Jan Helge Atterås, og hovedutvalgsleder Simen Murud. Deltakerne representerte både fylkesadministrasjoner, NAV og hovedutvalg for utdanning.

– UngInvest AIB har i en årrekke hatt bred politisk oppslutning fra hele Buskerud. Det har vist enorme resultater som har gitt nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, og har vært grunnsteinen i arbeidet for å få flere til å fullføre og bestå videregående opplæring. Vi i Buskerud er stolte av UngInvest, sa Simen Murud (H).




 

Opplæring i et likeverdig læringsfelleskap

UngInvest AIB har gjennom flere år jobbet systematisk med å dele sine metoder og sitt tankesett med andre som arbeider med ungdom. Kjernen i modellen er et likeverdig læringsfellesskap og et styrkebasert perspektiv, som er utviklet, testet og finjustert over tid.

Denne tilnærmingen er solid forankret i hele virksomheten. I tråd med det likeverdige synet på læring omtales ikke deltakere og ansatte som «elever» og «lærere», men som «yngre og eldre læringskolleger».

Flere fylker følger etter: nye avdelinger kommer på tvers av landet

Flere fylkeskommuner har allerede opprettet egne avdelinger etter modell fra UngInvest. De første kom i 2018: to i Rogaland og en i Nordland; UngVesterålen. I 2024 ble UngHarstad etablert i Troms, og det vurderes nå flere avdelinger i fylket.

I Innlandet har politikerne allerede vedtatt å etablere en egen UngInvest-avdeling, med oppstart planlagt i Gjøvik-regionen.

Samtale rundt bordet - Klikk for stort bildeFra venstre: Læringskollega Amalie Skoly fra avdeling Ringerike, avdelingsleder UngInvest AIB avd. Ringerike Kine Anett Præsius, hovedutvalgsleder fra Innlandet Joakim Ekseth (H), leder av SMI-skolen i Vestfold Anne Lene Enger Ulrichsen, hovedutvalgsleder for opplæring i Troms Cecilie Mathisen. Tommy Bråthen / Buskerud fylkeskommune

– Dersom vi ser like gode resultater som i Buskerud, vil vi utvide tilbudet med flere avdelinger, sa Joakim Ekseth (H), leder for hovedutvalget for utdanning i Innlandet.

– Dette er en spennende vei til inkludering. Vi ønsker å utrede muligheten for å etablere et lignende tilbud i Vestland, uttalte Åsmund Berthelsen (SV), leder av hovudutvalet for opplæring og kompetanse i Vestland fylkeskommune.

Overrasket: mange kjenner ikke tilbudet

De yngre læringskollegene deltok aktivt i diskusjonene under samlingen. Miriam, som er samarbeidselev ved avdelingen på Ringerike, delte egne erfaringer:

– Jeg blir overrasket over hvor mange i Buskerud som ikke kjenner til UngInvest AIB. Men når jeg forteller om det, blir de veldig positive, sa hun.

Miriam Thorsrud Borgen og Åse Falch - Klikk for stort bildeLæringskollega Miriam Thorsrud Borgen forteller om anerkjennende elevsamtaler og bruken av veikart og handlingsplan, sammen med Åse Falch. Tommy Bråthen / Buskerud fylkeskommune

Kronprinsparets fond har vært viktig støttespiller

Det finnes mange gode grunner til at andre fylkeskommuner kan la seg inspirere av UngInvest AIB. Det er en offentlig modell utviklet i offentlig sektor, med lavere kostnader per ungdom enn for eksempel musikk, dans og drama i videregående skole - og med svært gode og stabile resultater.

– UngInvest er et godt eksempel på at offentlig innovasjon kan gi store gevinster både for enkeltmennesker og samfunnet. Det er ikke dyrt, men gir høy verdi. Derfor har vi støttet arbeidet gjennom mange år, sa Tonje G. Apeland fra Kronprinsparets Fond, har vært en viktig støttespiller i arbeidet med å spre UngInvests modell og metoder.

Tonje Apeland holder innlegg - Klikk for stort bildeTonje Apeland fra Kronprinsparets fond Tommy Bråthen / Buskerud fylkeskommune

Gleder seg til å hjelpe flere fylkeskommuner i gang

– Vi gleder oss til å samarbeide videre med fylkeskommunene som ønsker å starte opp. Vi vil holde tett kontakt og støtte alle som trenger bistand i oppstartsfasen.

– Det er fantastisk å kunne bidra til at flere ungdommer blir sett for styrkene sine, får fullført skole og kan leve gode liv med jobb, venner og alt som hører til.

Slik oppsummerte leder Ingebjørg Mæland og assisterende leder Åse Falch samlingen.

– Vi har allerede etablert tett kontakt med prosjektleder i Innlandet og venter besøk fra hovedutvalget for utdanning i Vestland i oktober.

Ingerbjørg Mæland i samtale med Jan Helge Atterås - Klikk for stort bildeFylkesdirektør for opplæring Jan Helge Atterås understreket hvor godt arbeid som er gjort gjennom mange år i UngInvest. - Det er ikke tilfeldig, det er bygd på kunnskapsbaserte teorier som tar utgangspunkt i at alle virksomheter og mennesker har noe som fungerer. Det lønner seg å forske på de positive avvikene, og gjøre mer av det som fungerer, sa han. Tommy Bråthen / Buskerud fylkeskommune

 

Om UngInvest AIB

  • Et fylkeskommunalt, praksisnært og styrkebasert læringstilbud for unge i alderen 16-24 år, etablert i Buskerud
  • Har fem avdelinger i fylket; i Drammen, Hallingdal,  Midtfylket, på Ringerike og Kongsberg
  • Tilbyr yrkesfaglig opplæring innenfor salg/service, restaurant/matfag, mekaniske og trearbeid,  helse og oppvekst, samt håndtverk og design med IKT
  • Alle avdelingene har pedagogiske verksteder som dekker yrkes- og fellesfagene
  • I 2024 var 87 % av ungdommene i jobb / utdanning et halvt år etter at de avsluttet opplæringen hos UngInvest 
  • Samfunnsøkonomisk gevinst på kort og lang sikt ble i 2024 beregnet til 541 millioner. Dette basert på en samfunnsnytteundersøkelse fra Det norske Veritas fra 2017, framskrevet til dagens kroneverdi, målgruppens vansker, og resultatene fra etterundersøkelsene de siste årene.