Visste du at dette er Buskeruds fylkesblomst?

Den bærer det latinske navnet Nymphaea alba og finnes i tjern og innsjøer i hele fylket.

Bilde av hvit nøkkerose - Klikk for stort bildeHvit nøkkerose åpner seg om morgenen og lukker seg mot kvelden. Den blomstrer fra juni til september. Jan Sørensen

– Hvit nøkkerose, Nymphaea albam, har store hvite blomster med mange kronblad og mange støvbærere i midten. 

– Den vokser i tjern, innsjøer og stille elver på inntil tre meters dyp, forklarer Jan Sørensen, styremedlem i Buskerud Botaniske Forening.

Blomsten tilhører nøkkerosefamilien - vannliljefamilien - og har vært offisiell fylkesblomst i 35 år.

Slik ble den valgt

Det var Det Norske Hageselskap (DNH) og Norsk Botanisk Forening (NBF) som på slutten av 1980-tallet gikk sammen om å se nærmere på spørsmålet om fylkesblomster i Norge. Man kom så til slutt fram til en liste over norske fylkesblomster

Politikerne i Buskerud fylkeskommune vedtok i desember i 1989 "…at stor nøkkerose, Nymphaea alba, velges som fylkesblomst for Buskerud, slik DNH og NBF foreslår".

Både Sverige «landskapsblommor» og Finland hadde tilsvarende konsepter.

De nydelige hvite blomstene åpner seg om morgenen og lukker seg mot kvelden.

Mystikk og overtro

Bilde av nøkken - Klikk for stort bildeHvit nøkkerose dukker opp i Theodor Kittelsens bilde Nøkken (1904). Th. Kittelsens kunstnerhjem Lauvlia

– Gjennom tidende har det vært knyttet mye overtro og mystikk til nøkkerosene, forteller Jan Sørensen.

Og det er ikke rart. Nøkkerosene viser til det skumle vesenet Nøkken, som dukker opp i mange norske eventyr og som lå på lur i små vann og elever.

Den mest kjent kunstverket - Nøkken - er signet kunstneren Theodor Kittelsen (1857-1914) fra Sigdal. Kittelsen var blant annet eventyrtegner for Asbjørnsen og Moe i 30 år og arbeidet mye med overnaturlige skapninger.

Nøkken ble til i 1904 og viser et skummelt, overnaturlig vesen med lysende øyne som stikker hodet opp over en stille vannflate. Rundt den sagnomsuste Nøkken ser vi de hvite nøkkerosene.

I folketroen ble denne vannliljeblomsten ansett som farlig. Barn ble advart mot å plukke blomsten fordi man kunne bli dratt ned på dypet. 

Utbredelse i Buskerud

Kart som viser hvit nøkkerose i Buskerud - Klikk for stort bildeKart fra Artsdatabasen som viser utbredelsen i Buskerud.

Jan Sørensen forklarer at den hvite nøkkerosen blomstrer fra juni og inn i september.

 – Blomsten er flerårig og har en tykk jordstengel i gjørmebunnen. Blomstene er de største enkeltblomstene i Norge, og blir opptil 20 cm breie, fortsetter han.

– Bladene er runde og flyter på vannet og er rødfarget på undersiden. Den er utbredt på Østlandet og langs hele kysten nord til Lyngen i Troms, sier Sørensen.

– Hvor utbredt er denne blomsten i fylket vårt?

– Hvit nøkkerose vokser i tjern og stillerennende elver samt innsjøer i de lavereliggende områdene i de sørlige delene av Buskerud, sier Sørensen. 

– I Elvens flora er det nevnt at den går opp til 530 moh. I Buskerud er den funnet nord til Gol, men er ikke vanlig der, fortsetter han.

– Kan man plukke denne vannliljeblomsten?

– Ja, man kan plukke hvit nøkkerose. Men man må være klar over at den er giftig. Giften påvirker hjertet og sentralnervesystemet, avslutter Jan Sørensen.