Regional friluftslivskartlegging
Det er viktig med god kunnskap om friluftslivsområder og ferdselsårer for friluftsliv, og dette er en forutsetning for å kunne ivareta friluftslivshensyn i arealplanleggingen. Akershus, Buskerud og Østfold fylkeskommuner (tidligere Viken) samarbeider om å kartlegge og verdsette regionalt viktige friluftslivsområder og ferdselsårer for friluftsliv i de tre fylkene.
De fleste kommunene har fra før kartlagt og verdsatt friluftslivsområdene i et lokalt perspektiv. Metodikken for regional friluftslivskartlegging (PDF, 949 kB) har tatt utgangspunkt i den kommunale kartleggingsmetodikken, som er utviklet av Miljødirektoratet, men tilpasset det regionale perspektivet. Arbeidet vil ferdigstilles våren 2024, men du kan allerede nå få innsyn i kartdelen: Foreløpige regionale friluftslivsområder - innsyn
Friluftslivets ferdselsårer
Friluftslivets ferdselsårer er et nasjonalt prosjekt som blir koordinert av Miljødirektoratet. I prosjektet er det et mål at alle merkede og skiltede turruter skal gjøres synlige i kartverkets database «Turruter» og at kommunene lager planer for stier og løyper. Prosjektet startet opp i Viken i 2020 og skal gå ut 2024.
Kontaktperson for Friluftslivets ferdselsårer i Buskerud: Anette Hellsaa Christiansen
Les mer om prosjektet Friluftslivets ferdselsårer på Miljødirektoratet
Felles handlingsprogram for økt fysisk aktivitet
Handlingsprogrammet, Aktiv i Viken, skal gjøre det lettere for alle i fylket å være fysisk aktive hele live. Frem til nye handlingsprogram er vedtatt i Buskerud gjelder handlingsprogrammet.
Last ned felles handlingsplan for økt fysisk aktivitet for alle, Aktiv i Viken 2021-2023 (PDF, 2 MB)
Universell utforming
Alle skal ha gode muligheter til å være ute i naturen og ha tilgang til å delta i friluftsliv. Vi støtter tiltak for å bedre tilgjengelighet i friluftsområder og rådgir kommuner og andre i veiledere og krav som finnes for universell utforming.
Vårt ansvar for friluftsliv
Buskerud fylkeskommune skal:
- gjennom egne tiltak, fordeling av statlige tilskuddsmidler og deltakelse i statlige prosjekter bidra til å ivareta og utvikle arealer, ferdselsårer og anlegg for friluftsliv og stimulere til friluftsliv.
- bidra til å informere om rettighetene og pliktene som følger av allemannsretten.
- ha det regionale ansvaret for skjærgårdstjenesten og for statlig sikrede friluftslivsområder.
- støtte opp under kommunenes arbeid innenfor friluftsliv og veilede og bidra til å bygge opp kompetanse i kommunene på friluftslivsfeltet.