– Det er vesentlig at statsråden og departementet har tett dialog, spesielt med kommunene. Kommunene har den viktige og verdifulle lokalkunnskapen og ikke minst hovedansvaret for arealpolitikken, sa Tore Opdal Hansen under møtet mandag ettermiddag.
Buskerud fylkeskommune
Mandag ettermiddag møtte fylkesordfører i Buskerud, Tore Opdal Hansen (H), klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) på Geilo.
I tillegg til fylkesordføreren deltok fylkespolitikerne Iselin Haugo Stavn (H) og Odd Terje Svendsen (Ap) fra Buskerud.
Bakgrunnen for møtet er arbeidet med tiltaksplanen for Hardangervidda villreinområde. Området er Norges største med et samlet tellende areal på 8130 km².
Som en del av prosessen med å ferdigstille forslaget til tiltaksplanen, inviterte ministeren de kommuner og fylkeskommuner som geografisk omfattes av planen til et felles møte.
– Vi må ha som mål at lokalsamfunn rundt Hardangervidda fortsatt får gode muligheter for nærings- og bygdeutvikling, som betyr så mye i det store bildet, sa fylkesordfører til statsråden.
Vi må ha som mål at lokalsamfunn rundt Hardangervidda fortsatt får gode muligheter for nærings- og bygdeutvikling.
– Tiltak må bygges på grunnlag av kunnskap, og valg av tiltak må skje gjennom dialog. Da kan vi best lykkes - sammen, understreket Hansen.
Norsk villreinsenter
25.000 villrein i fjellområder i Sør-Norge
Nær 90 prosent av villrein i Europa er i Norge, men bestanden er under press. Villrein lever i dag i fjellområde i Sør-Norge. Forvaltningen er organisert i 24 villreinområde.
Halvparten av områdene i Norge med villrein har dårlig kvalitet, mens 11 har middels kvalitet. Bare et av de mindre villreinområdene har god kvalitet.
I stortingsmeldingen legger regjeringen fram et konkret mål om å snu den negative utviklingen i alle de 24 villreinområdene innen 2030.
– Godt samarbeid
Siden 2011 har Buskerud, Telemark og Vestland fylkeskommuner, åtte kommuner (Tinn, Eidfjord, Ullensvang, Hol, Nore og Uvdal, Ulvik, Vinje og Rollag), tre statsforvaltere og villreinnemda samarbeidet på tvers av fjellet i Hardangerviddarådet om helhetlig forvaltning og innsats for å ivareta villrein og utvikle lokalsamfunnene.
Buskerud fylkeskommune har hatt ansvaret for sekretariatet i Hardangerviddarådet siden oppstart.
– Jeg vil understreke at samarbeidet er godt, og jeg vil anerkjenne alles innsats for å løse vårt felles oppdrag i tråd med den regionale planen for Hardangervidda, fortsatte fylkesordfører Hansen.
Villrein
Anders Mossing/Norsk Villreinsenter
180 forslag til tiltak
Hardangerviddarådet har nå startet med å vurdere forslagene i tiltaksplanen. Det er hele 180 forslag til tiltak som er delt inn i ulike tiltakspakker. Her skal en eksempelvis se hvordan disse tiltakene kan innarbeides i felles sti- og løypeplan for Hardangervidda og i et nytt handlingsprogram.
Opdal Hansen mente det er vesentlig at statsråden og departementet har tett dialog, spesielt med kommunene.
– Kommunene har den viktige og verdifulle lokalkunnskapen og ikke minst hovedansvaret for arealpolitikken. Her ligger også eierskapet til flere av virkemidlene for å gjennomføre foreslåtte tiltak.
Kommunene har den viktige og verdifulle lokalkunnskapen og ikke minst hovedansvaret for arealpolitikken.
– Kommunene har konkrete forslag til utforming av tiltakene som jeg håper statsråden lytter godt til og tar med seg inn i tiltaksplanen, sa fylkesordføreren.
–Buskerud fylkeskommunene forventer at staten bidrar med vegtunnel på Rv7, og starter med Dyranuttunnelen. Tunnel vil gjenskape større, sammenhengende leveområder for villreinen og sikrer en trygg og pålitelig helårsvei for øst-vest forbindelsen, fortsatt Hansen.
– Det gir stor positiv merverdi lokalt og regionalt for næringsliv, reiseliv, innbyggere og kommunenes attraktivitet. Et vinn – vinn tiltak med andre ord, avsluttet fylkesordfører i Buskerud, Tore Opdal Hansen.