Bygger vikingskip på Ringerike

Bilde av vikingskip - Klikk for stort bildeForeningen er opptatt av å bevare og dele kunnskap om vikinghistorien i Norge. Nå er de i full gang med å bygge skipet på autentisk vis. Det skal etter planen sjøsettes på Tyrifjorden neste år. Bente Bjerknes / Buskerud fylkeskommune

Fylkespolitikerne er opptatt av å komme rundt og besøke kommunene i Buskerud. Torsdag 13. juni besøkte hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse Ringerike og Hole.

Ved Sundvollen møtte politikerne Haaraade Vikingskipforening som bygger et fullstørrelse vikingskip med gamle metoder. Skipet skal etter planen sjøsettes på sensommeren neste år. 

Prosjektet er åpen for deltakelse av frivillige, med og uten erfaring, og byr på en rekke forskjellige arbeidsgrupper og aktiviteter. 

De driver med tradisjonelt håndverk, som tømring, seilmaking, smiing, produksjon av tjære, treskjæring, runeskrift, draktsøm og mye mer!

Politikerne ble imponert av hvordan foreningen tar virkelig på alvor rollen som kunnskaps og samfunnsbygger gjennom et omfattende opplegg i DKS for 6. og 7. klassinger i Hole og Ringerike. Her får barna ta del i bygging av vikingskipet, og utvalget fikk også forsøke å smi nagler til skipet. 

Frivillighetens verdi er kjempestor, og båtbyggingen ble støttet av hovedutvalget i Buskerud fylkeskommune i 2018 med 60.000 kroner. De har nå et byggeprosjekt på 7 millioner og fylkeskommunens bidrag fikk ballen til å rulle. 

Foreningen er aktiv både med å lage skip og sy egne klær! I midten står ordføreren i Hole i "nåtids-klær" Bente Bjerknes / Buskerud fylkeskommune

Munch på Helgelandsmoen

Tidligere på dagens møtte fylkespolitikerne Thomas Klevjer, samt ordfører i Hole kommune Syver Leivestad, på Galleri Klevjer på Helgalandsmoen. 

Der ble det orientert om satsingen Munch på Helgelandsmoen og om utviklingen av Galleri Klevjer og Thomas Klevjers kunstnerskap.

Thomas Klevjer fremhevet svært god dialog med kulturminneforvaltningen i fylkeskommunen rundt utviklingen av galleriet i kornmagasinet i den tidligere militærleiren på Helgelandsmoen. 

Et inspirerende møte med en ildsjel og entusiast som får til ting!

Bilde av Thomas Klevjer - Klikk for stort bilde Bente Bjerknes / Buskerud fylkeskommune