Figuren viser hva jordbruksarealene i Buskerud brukes til. Illustrasjon: Buskerud fylkeskommune/Pixabay/NibioÅ være selvforsynt med mat i en ustabil verden som preges av både krig og klimaendringer er blitt viktigere.
Derfor fokuserer Buskerud fylkeskommune på betydningen av egenprodusert mat i sitt innspill til årets jordbruksforhandlinger.
– Stortinget har bestemt at vi skal øke produksjon av maten innbyggerne i landet trenger med 50 prosent. Det krever at vi i Buskerud produserer mer matkorn, frukt, bær, poteter og grønt, sier Roger Larsen (INP), leder av hovedutvalget for næring og innovasjon i fylkeskommunen.

Det er Landbruks- og matdepartementet som har invitert Buskerud fylkeskommune til å gi innspill.
– I Buskerud har vi forutsetninger for å bidra til økt matproduksjon på disse områdene, fortsetter Larsen.
Landbruket i Buskerud står for en viktig andel av nasjonens matvareproduksjon.
– I fylket vårt er også husdyrproduksjonen svært viktig, og er det eneste bøndene i fjell- og dalførene våre har mulighet til å produsere. Økt selvforsyning forutsetter tilstrekkelig lønnsomhet i disse produksjonene, understreker han.
Hovedpunkter innspill:
- Mer mat på norske ressurser – en svært viktig del av beredskapen
- Økt lønnsomhet er avgjørende - kostnadene i landbruket må ned og inntektene må opp
- Landbruket er viktig for å få gjennomført det grønne skifte - Økt støtte til klima- og miljøtiltak
- Økte investeringsmidler (IBU-midlene)
- Bedre velferdsordninger og økt krisebistand
- Styrke landbruket i fjellområdene og områder med mye utmark
- Styrke arbeidet med Matnasjonen Norge og økt omsetning av lokalmat
- Styrke kompetanseheving i landbruket og bruken av naturbruksskolene
Pixabay