VisitOsloRegion/MohriFilms
Regjeringen har de siste årene jobbet for å utvikle et politisk rammeverk for Norge som matnasjon frem mot 2030, under betegnelsen «Matnasjonen Norge».
Buskerud fylkeskommune har besluttet å gjøre arbeidet med lokalmat og -drikke til en prioritet i arbeidet med å utvikle Buskeruds opplevelsesnæring og landbruk. En sterkere lokalmatsatsing bygger på eksisterende styrker i fylket og kan løfte to av Buskeruds viktigste næringer. Fylkeskommunen skal ta en aktiv regional rolle for oppfølging av Matnasjonen Norge og koble de nasjonale ambisjonene med de regionale styrkene innen lokalmat og -drikke.
Satsingen på lokal mat og drikke i Buskerud er viktig for å:
- Øke verdiskapingen fra fylkets lokalmatprodukter og råvarer
- Innfri nasjonale ambisjoner i Matnasjonen Norge
- Styrke samarbeidet mellom reiseliv og lokalmatprodusenter
- Bidra til målene for reiseliv og lokalmat
- Får mer lokalmat i offentlige innkjøp
- Øke selvforsyningen av mat
Fylkeskommunen skal:
- Følge opp satsingen på lokalmat og -drikke i Buskerud, og bygge opp om eksisterende nettverk for lokalmatprodusenter i Buskerud
- Delta på lokalmatmesser og -festivaler i Buskerud
- Jobbe med større offentlige innkjøp av lokalmat.
Matfylket Buskerud strekker seg fra Drammensfjorden til Hallingskarvet og har en rik variasjon av råvarer og lokalmatprodukter. Jordsmonnet og solrike dager ved Drammensfjorden er perfekt for frukt, bær og grønnsaker, mens fjellandbruket legger til rette for sau og ku på utmarksbeite og ost i verdensklasse. Vi har også mye skog med vilt, kornprodusenter med egen mølle, og alt fra hjortekjøtt til bakst på gamle kornsorter er tilgjengelig i fylket. Mat og mattradisjoner spiller en sentral rolle i å forme vår kultur. Mat er derfor mer enn bare næring, det er også identitet, stolthet og opplevelser.
Illustrasjon: Matfylket Buskerud