Loven regulerer skolehverdagen til 44 000 barn og unge i Buskerud (34 000 grunnskole og 9 900 videregående).
Den nye loven kan leses på lovdata
– Noen av endringene vil vi merke med en gang, mens andre får mer gradvis betydning i løpet av høsten og kommende skoleår, sier Magne Høyer, seksjonsleder skoleforvaltning i Buskerud fylkeskommune.
Fylkeskommunen eier 12 videregående skoler i Buskerud og har ansvaret for videregående opplæring.
Ny opplæringslov betyr mange endringer for videregående opplæring.
– Vi ønsker særlig ta hensyn til vektleggingen av skoledemokrati og medvirkning i nytt lovverk når vi skal arbeide videre med ny lov og forskrift, fortsetter Høyer.
Les også: Over 9 500 ungdommer har fått skoleplass i Buskerud
Endringer for videregående
Mye av innholdet i dagens opplæringslov videreføres i den nye opplæringsloven. Det er imidlertid også gjort noen endringer og tydeliggjøringer i ny lov.
Her er en oversikt over de viktigste endringene, blant annet nye regler som bidrar til at flere kommer inn i arbeidslivet, skriver regjeringen i en pressemelding:
- Rett til å ta videregående opplæring til du fullfører. Hvis du stryker i ett eller flere fag på videregående, eller avbryter underveis, har du rett til opplæring helt til du har fullført. Tidligere har ungdom kun hatt rett til tre års opplæring.
- Rett til å velge videregående opplæring på nytt så mange ganger du vil frem til søknadsfristen det året du fyller 19 år. Tidligere har du bare hatt rett til ett omvalg.
- Rett til å ta et nytt fagbrev, selv om du har ett fra før, eller du har fullført med studiekompetanse. Etter den gamle loven hadde du kun rett til å ta ett fagbrev, og du hadde ikke rett til å begynne på yrkesfag hvis du allerede hadde tatt studieforberedende.
- Utvidet målgruppe for oppfølgingstjenesten ved at tjenesten skal følge opp unge helt opp til 24 år, og ikke bare til 21 år. Dette betyr at flere unge som har falt utenfor skole og arbeid vil kunne hjelpes inn i arbeidslivet.
- Utvidede rettigheter for opplæring for voksne.
Trygt og godt skolemiljø
I ny opplæringslov er reglene om tilpasset opplæring og individuell tilrettelegging videreført med noen få endringer.
Elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø blir også videreført med noen få endringer.
– Som ombud skal vi være med å passe på at lovformuleringene blir virkelighet. Vi er opptatt av at dette blir diskutert blant lærerne, i klasserommene og blant foreldrene i skolene i Buskerud, sier Bodil J. Houg, leder for Ombud for barn og unge i Akershus, Buskerud og Østfold.
Ombud for barn og unge i Akershus, Buskerud og Østfold.
TRY / Viken fylkeskommune
– Det er gjennom slike samtaler samle oss om en praksis som passer der elevene er. Denne diskusjonen er også viktig å ta for skoleeierne. Her settes standarden, forsetter hun.
Endring i spesialundervisning.
– Nå heter det tilrettelagt opplæring og det er mer opp til den enkelte skole å forvalte dette enn tidligere. I ombudet er vi opptatt av sikre at vurderingene som blir gjort på barn og ungdoms vegne har en grundig barns beste vurdering som underlag slik at ikke økonomiske hensyn blir styrende, sier Houg.
– Nytt skoleår med nytt lovverk gir anledning til et nytt løft rundt arbeidet med skolemiljø og inkludering. Dette arbeidet eies av de som står elevene nærmest i hverdagen.
– Vår klare oppfordring går til skoleeier og skoleledere, i samarbeid med foresatte, om å ta på alvor ambisjonene i nytt lovverk med helt nye bestemmelser. Dette vil kunne gi et nødvendig løft for arbeidet med skolemiljø og inkludering, avslutter ombudet.
- Fylkeskommunen eier 12 videregående skoler
- 9 900 elever
- UngInvest AIB
- Fire sentre for voksenopplæring
- 1 250 lærebedrifter
- 2 200 lærlinger og lærekandidater