Skoleelev innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse

En tenåring som er elev ved Eiker videregående skole og bosatt i Drammen kommune, er innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnehinnebetennelse. I forbindelse med dette har skolen blant annet styrket helsesykepleietjenesten.  

Bilde av stetoskop - Klikk for stort bilde Pexels.com/CC0

Personer som har vært i tett kontakt med den smittede etter 13. mai, anbefales en dose antibiotika som et føre-var-tiltak og kan kontakte fastlege eller nærmeste legevakt for dette.

Dette gjelder for eksempel personer som er i samme husstand som den syke, eller tilsvarende nære (nære familiemedlemmer, nære venner, kjæreste etc.). 

Personer som har vært i nærmiljøet rundt den smittede, og som opplever sykdomsfølelse med feber og hodepine eller kvalme, oppfordres til å ta kontakt med lege.

Drammen og Øvre Eiker kommuner samarbeider om smittesporing og kommunene tar direkte kontakt med kjente nærkontakter. Kommunene vil også være avhengig av at nærkontakter bidrar til å spore opp andre nærkontakter av den smittede personen.

I forbindelse med at en av Eiker-elevene har fått påvist smittsom hjernehinnebetennelse, har skolen styrket helsesykepleietjenesten med flere helsesykepleiere. 

De er tilgjengelig i skolens lokaler for elevene, men kan også nås på telefon av både elever og foreldre/foresatte. Kontakttelefoner: 415 54 956 og 922 27 022.  Videre er elevene blitt orientert internt om hvordan de skal forholde seg i denne situasjonen.  

Sannsynligheten for å bli smittet

Hvor stor sannsynlighet er det for å bli smittet? Sannsynligheten for å bli smittet er vanligvis liten, og sannsynligheten for deretter å bli syk er enda mindre.

Meningokokkbakteriene smitter via dråpesmitte, og smitte forutsetter vanligvis tett kontakt. Utveksling av spytt, som ved deling av glass og flasker, kyssing og annen intim kontakt, er blant mulige smittemåter.

Smittespredning øker i sammenhenger som ungdomsfester med tett kontakt, dans, roping og alkoholbruk. Lite søvn, sår hals og redusert allmenntilstand øker sjansen for å bli syk.

Hvor lang tid tar det fra man blir smittet til man blir syk?
2-10 dager, men i veldig sjeldne tilfeller kan det gå lengre tid. Det vanligste er 3-4 dager.

Symptomer
De første symptomene er ofte vage og kan ligne influensa.

Typiske symptomer kan være:

  • feber med frysninger
  • hodepine
  • kvalme
  • oppkast/diare
  • allmenntilstanden er ofte sterkt nedsatt.
     

Det kan oppstå små hudblødninger, røde eller blårøde prikker eller nakkestivhet - det er alvorlige symptomer. Ved mistanke om sykdom er det viktig å ta kontakt med fastlege eller legevakt.

Mer informasjon om hjernehinnebetennelse: Generelt om hjernehinnebetennelse

Hvor lenge kan man smitte andre?

Av personer som utsettes for smitte er det svært få som blir smittet og enda færre som blir syke. 

Dersom en er smittet kan man likevel bli bærer av bakterien i halsen uten selv å bli syk. Slike bærere er ikke uvanlig (10-17 prosent av befolkningen) og disse kan smitte andre.


Kan ungdom feste og drikke alkohol?

Vi oppfordrer til å være bevisst på at risiko for smittespredning øker på ungdomsfester med fulle lokaler, alkohol, og tett kontakt med deling av kyss og flasker. Lite søvn og redusert allmenntilstand øker risiko for å bli syk.