Muntlig eksamen i Engelsk fellesfag - Eleveksamen

Gjelder følgende fag:
ENG1008 Engelsk fellesfag Vg1, studieforberedende utdanningsprogram
ENG1010 Engelsk fellesfag Vg1, yrkesfaglige utdanningsprogram

Eksamenstrekk

To virkedager før eksamen får elevene vite at de er trukket ut i faget.

Forberedelse

Forberedelsestid: 24 timer

Eleven trekker et tema 24 timer før eksamen. Temaet skal dekke et bredt utvalg kompetansemål. Med utgangspunkt i dette temaet kan eleven velge å forberede en presentasjon eller en annen form for framlegg med relevans til trukket tema til den første delen av eksaminasjonen. Eleven skal i så fall avgrense temaet ved å utarbeide en problemstilling. Mulige alternativer til presentasjon kan være egenprodusert film, faglig refleksjon av tekst, podcast, tale, monolog, samtale om lyttemateriell eller lignende. Eleven kan også velge å ikke innlede eksamen med en forberedt del i egen regi. Eleven informerer faglærer om hvilken form første del av eksamen skal ha innen kl. 15:00 på forberedelsesdagen.

Forberedelsesdagen er en obligatorisk skoledag, og eleven har rett til veiledning av en faglærer innenfor ordinær skoletid. På skolen vil elevene få veiledning deler av dagen, men ikke undervisning. I veiledningen kan eleven få hjelp til å se muligheter og til å ta egne valg. Vurderingskriterier gjennomgås på forberedelsesdagen.

Eksamen

Eksamenstid: Inntil 30 minutter

Del 1: Eventuell forberedt del i elevens regi (inntil 10 minutter)

I den første delen av eksaminasjonen kan eleven legge fram/vise et egenprodusert, muntlig framlegg. Det stilles krav til at eleven henviser til kilder som er brukt i forbindelse med den forberedte delen.

Del 2: Oppfølgingssamtale og fagsamtale (ca. 20 minutter eller inntil 30 minutter)

Dersom eleven innleder eksamen med en forberedt del, skal del 2 være en oppfølging av den forberedte problemstillingen, med spørsmål og videre samtale om hele temaet. Dersom eleven ikke innleder eksamen med en forberedt del, brukes hele eksamenstiden til fagsamtale om temaet.

I samtalen skal eksaminator og sensor sørge for at eleven får vist sin kompetanse på en best mulig måte. Dersom eleven ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt tema til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.

Hjelpemidler

Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.

Til gjennomføring av eventuell del 1 på eksamen kan eleven ta med notater fra forberedelsesdagen og relevante hjelpemidler for å gjennomføre en presentasjon eller andre former for muntlig framlegg. På del 2 tillates ingen hjelpemidler.

Vurdering

Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av elevens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Felles vurderingskriterier for Viken fylkeskommune legges ved oppgavesettet.

Dersom eksamen innledes med en presentasjon, skal ikke et eventuelt produkt som er laget i forberedelsestiden vurderes i seg selv, men kompetansen eleven viser muntlig gjennom sin presentasjon på eksamensdagen skal vurderes i sammenheng med oppfølgingssamtalen og fagsamtalen.

Sensur

Karakter skal settes etter hver elev og formidles til elevene fortløpende. Eleven har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.

Generelle retningslinjer

Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen

Læreplan 

Læreplan i engelsk (ENG01-04) (udir.no)

Eksempeloppgaver

Studieforberedende utdanningsprogram

Tema

Democracy in the English-speaking world        

Relevante kompetansemål

  • bruke mønstre for uttale i kommunikasjon
  • lytte til, forstå og bruke akademisk språk i arbeid med egne muntlige og skriftlige tekster
  • uttrykke seg nyansert og presist med flyt og sammenheng, idiomatiske uttrykk og varierte setningsstrukturer tilpasset formål, mottaker og situasjon
  • bruke kunnskap om grammatikk og tekststruktur i arbeid med egne muntlige og skriftlige tekster
  • lese og sammenligne ulike sakprosatekster om samme emne fra forskjellige kilder og kritisk vurdere hvor pålitelige kildene er
  • bruke ulike kilder på en kritisk, hensiktsmessig og etterrettelig måte
  • utforske og reflektere over mangfold og samfunnsforhold i den engelskspråklige verden ut fra historiske sammenhenger
  • diskutere og reflektere over form, innhold og virkemidler i engelskspråklige kulturelle uttrykksformer fra ulike medier, inkludert musikk, film og spill

Yrkesfaglige utdanningsprogram

Tema

My future career     

Relevante kompetansemål

  • bruke mønstre for uttale i kommunikasjon
  • lytte til, forstå og bruke fagterminologi muntlig og skriftlig i arbeidssituasjoner
  • uttrykke seg nyansert og presist med flyt og sammenheng, idiomatiske uttrykk og varierte setningsstrukturer tilpasset formål, mottaker og situasjon
  • bruke kunnskap om grammatikk og tekststruktur i arbeid med egne muntlige og skriftlige tekster
  • skape yrkesrelevante tekster med struktur og sammenheng som beskriver og dokumenterer eget arbeid tilpasset formål, mottaker og situasjon
  • bruke ulike kilder på en kritisk, hensiktsmessig og etterrettelig måte
  • beskrive sentrale trekk ved framveksten av engelsk som arbeidsspråk

Vurderingskriterier til muntlig eksamen i engelsk

Kommunikasjon og språk - vektes 50%

Vurderingskriterier til muntlig eksamen i engelsk fellesfag - kommunikasjon og språk
Beskrivelse av karakteren 2 Beskrivelse av karakteren 4 Beskrivelse av karakteren 6
Eleven uttrykker seg enkelt og forståelig, tilpasser i noen grad språk av generell, akademisk og/ eller fagspesifikk art. Eleven uttrykker seg med klart og variert språk av generell, akademisk og/eller fagspesifikk art. Eleven uttrykker seg med et presist og nyansert språk av generell, akademisk og/eller fagspesifikk art.
Eleven tilpasser struktur til formål, mottaker og situasjon i noen grad. Eleven tilpasser kommunikasjonsform og struktur til formål, mottaker og situasjon på en tydelig måte. Eleven tilpasser kommunikasjonsform og struktur til formål, mottaker og situasjon på en tydelig og sammenhengende måte.
Eleven har en forståelig uttale. Eleven kommuniserer med god uttale. Eleven kommuniserer med svært god uttale.
Eleven behersker språkets formverk i den grad at det tillater kommunikasjon. Eleven har tilstrekkelig grammatisk kontroll til å unngå kommunikasjons-forstyrrende feil, og evner tidvis å rette opp eventuelle feil. Eleven behersker språkets formverk i den grad at feil er sjeldne og ofte rettes opp på egenhånd.
Eleven har et ordforråd som tillater kommunikasjon om ulike emner, men støtter seg tidvis på morsmålet sitt, alternative og/eller ikke-verbale strategier i kommunikasjonen. Eleven har et ordforråd som tillater kommunikasjon om relevante emner med god flyt i samtalen. Eleven behersker et variert ordforråd, herunder idiomer og faste uttrykk som tillater kommunikasjon om generelle og spesifikke emner på en lett og uanstrengt måte.
Eleven viser noe lyttekompetanse og kan delta i enkel muntlig samtale. Eleven viser god lyttekompetanse, gjør rede for andres argumentasjon og bruker og følger opp andres innspill i samtalen i noen grad. Eleven viser svært god lyttekompetanse, gjør rede for andres argumentasjon og bruker og følger opp andres innspill i samtalen.

Faglig innhold - vektes 50%

Omfatter følgende elementer: Interkulturell kompetanse - Kritisk tenking og refleksjon - Relevans i forhold til tema - Bruk av tekster og andre kilder.

Vurderingskriterier til muntlig eksamen i engelsk - faglig innhold
Beskrivelse av karakteren 2 Beskrivelse av karakteren 4 Beskrivelse av karakteren 6
Eleven forstår og videreformidler kunnskap, og reflekterer på en enkel måte. Eleven kan i noen grad analysere, drøfte og reflektere over faglige aktuelle emner og problemstillinger. Eleven kan utdype, analysere, drøfte og reflektere over faglige aktuelle emner og problemstillinger.
Eleven viser noe interkulturell kompetanse gjennom enkle fremstillinger av ett eller flere av disse områdene: språklig og kulturelt mangfold, samfunnsforhold, engelskspråklige kulturelle uttrykksformer eller engelsk som verdensspråk/ arbeidsspråk Eleven viser relevant interkulturell kompetanse ved å forklare og til en viss grad reflektere selvstendig over ett eller flere av disse områdene: språklig og kulturelt mangfold, samfunnsforhold,  engelskspråklige kulturelle uttrykksformer eller engelsk som verdensspråk/ arbeidsspråk Eleven viser bred interkulturell kompetanse ved å forklare, se sammenhenger og reflektere kritisk over ett eller flere av disse områdene: språklig og kulturelt mangfold, samfunnsforhold, engelskspråklige kulturelle uttrykksformer eller engelsk som verdensspråk/ arbeidsspråk
Eleven bruker informasjon fra noen engelskspråklige kilder. Eleven bruker relevant informasjon fra forskjellige engelskspråklige kilder på en hensiktsmessig måte. Eleven bruker relevant informasjon fra forskjellige engelskspråklige kilder selvstendig og kritisk.

Helhetlig kompetanse

Vurderingskriterier til muntlig eksamen i engelsk - helhetlig kompetanse
Beskrivelse av karakteren 2 Beskrivelse av karakteren 4 Beskrivelse av karakteren 6
Eleven viser grunnleggende språklig kompetanse, kan reprodusere relevant kunnskap og til en viss grad gjøre rede for egne synspunkter. Eleven viser god språklig og faglig kompetanse, samt god evne til kritisk tenking og refleksjon. Eleven viser svært god språklig og faglig kompetanse, samt svært god evne til kritisk tenking og refleksjon.