Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen

4 Eksamen for privatister

4.1 Informasjon om eksamen

Fylkeskommunen har ansvar for å gjøre følgende informasjon tilgjengelig for privatister:

  • Eksamensreglement
  • Eksamensordning i fagene
  • Eksamensgjennomføringen
  • Rett til særskilt tilrettelegging ved eksamen
  • Rett til utsatt eksamen
  • Klagerett

Informasjon om privatisteksamen (bfk.no)

Privatistene har selv ansvar for å skaffe seg informasjon, enten via nettstedet eller ved å ta kontakt med egen skole/privatistskole for veiledning.

4.2 Dato, tidspunkt og sted for eksamen

Dato, tidspunkt og sted for eksamen gjøres tilgjengelig på privatistens egen side på Privatistportalen innen 25.10. og 25.03. (eventuelt første påfølgende virkedag).

Privatisten har selv ansvar for å innhente informasjonen fra Privatistportalen.

Annen informasjon om eksamen får privatisten direkte fra eksamensskolen.

4.3 Oppmøte og identitet

Privatisten møter opp til det tidspunktet og stedet som eksamensskolen bestemmer. Skolen har ansvar for å kontrollere privatistens identitet. Privatisten må vise gyldig legitimasjon.

Gyldig legitimasjon er

  • bankkort med bilde og fødselsnummer
  • førerkort/førerkortapp
  • pass
  • nasjonalt ID-kort

Dersom privatisten blir forhindret i å møte til eksamen skal han/hun snarest varsle skolen. Hvis det kan dokumenteres at årsaken til fraværet var uforutsigbart, og at privatisten selv ikke var skyld i dette, vil han/hun ha rett til utsatt eksamen uten å betale eksamensavgift. Retten til utsatt eksamen gjelder kun første påfølgende eksamensperiode. 

Dokumentasjon skal leveres eksamensskolen snarest mulig, og senest 2 uker etter eksamen. Når fraværet er dokumentert, vil oppmeldingen bli overført til neste eksamensperiode. Privatisten er selv ansvarlig for å kontrollere at oppmeldingen har blitt overført på privatistportalen.

Dersom privatisten blir syk under eksamen og velger å avbryte, vil han/hun også ha rett til utsatt eksamen dersom det kan dokumenteres med legeerklæring.

4.4 Bruk av PC på eksamen

  • Ved muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen kan privat PC/Mac/nettbrett benyttes.
  • Eksamensskolene stiller ikke PC-er til disposisjon.
  • Privatisten er selv ansvarlig for eget utstyr, og for å ha nødvendig kompetanse til å bruke det.
  • Privatisten vil ikke ha tilgang til å skrive ut noe.
  • Privatisten kan ikke forvente å få brukerstøtte til bruk av PC/Mac/nettbrett, internett, programvare eller liknende.
  • Skolene tilbyr ikke reserveutstyr, og privatisten er selv ansvarlig for konsekvensene dersom eget utstyr feiler.

4.5 Rammer for muntlig eksamen

Muntlig eksamen er todelt og består av:

  • Forberedelsestid: 30 minutter (i enkelte fag 60 minutter) 
  • Eksamenstid: inntil 30 minutter

4.5.1 Forberedelse

Normalordningen er 30 minutters forberedelse.

Avhengig av hva slags tema eller problemstilling privatistene har fått eller trukket, skal privatistene få mulighet til å forberede seg på en måte som gjør dem i stand til å vise kompetansen de har under muntlig og muntlig-praktisk eksamen. I forberedelsestiden må privatisten oppholde seg i forberedelsesrommet, og privatisten kan ikke ta med seg andre personer inn i rommet.

4.5.2 Hjelpemidler

I forberedelsestiden er alle hjelpemidler tillatt. Digitale verktøy og åpent internett kan benyttes. Notater kan gjøres på papir eller digitalt. Digital kommunikasjon er tillatt, men det skal være stille i forberedelsesrommet.

Under eksamen er det normalt kun tillatt å bruke notatene fra forberedelsestiden. Dersom notatene er digitale, kan ikke kandidaten bruke digitale verktøy til noe annet enn å se på notatene sine. Det er ikke tillatt å bruke internett eller kommunisere med andre under selve eksamen.

Mer fagspesifikk informasjon om bruk av hjelpemidler finnes i rammene for muntlig eksamen i ulike fag, som er publisert på fylkeskommunens nettsider.

4.5.3 Muntlig eksamen

Eksamen skal gi privatisten mulighet til å vise kompetanse i så stor del av faget som mulig ut fra eksamensformen.

Eksamineringen ledes av eksaminator. Sensor skal ha en lyttende rolle og ta notater under eksaminasjonen. Sensor kan også stille spørsmål til privatisten.

5–10 minutter av eksamenstiden kan avsettes til en eventuell innledning fra privatisten om tema/problemstilling/oppgave. Den øvrige tiden brukes av eksaminator og sensor til fagsamtale med privatisten om tema/problemstilling/oppgave. Dersom privatisten ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt tema/problemstilling/oppgave til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.

For øvrig vises det til fylkeskommunens nettsider for mer detaljerte rammer for muntlig eksamen i ulike fag.

4.6 Rammer for muntlig-praktisk eksamen

Muntlig-praktisk eksamen er todelt og består av:

  • Forberedelsestid: 45 minutter (i enkelte fag 48 timer)
  • Eksamenstid: inntil 45 minutter

4.6.1 Forberedelse

Normalordningen er 45 minutters forberedelse. Noen få fag har imidlertid 48 timers forberedelsestid. Dette framgår av lokale retningslinjer.

Avhengig av hva slags tema eller problemstilling privatistene har fått eller trukket, skal privatistene få mulighet til å forberede seg på en måte som gjør dem i stand til å vise kompetansen de har under muntlig og muntlig-praktisk eksamen. I forberedelsestiden må privatisten oppholde seg i forberedelsesrommet, og privatisten kan ikke ta med seg andre personer inn i rommet.

4.6.2 Hjelpemidler

I forberedelsestiden er alle hjelpemidler tillatt. Digitale verktøy og åpent internett kan benyttes. Notater kan gjøres på papir eller digitalt. Digital kommunikasjon er tillatt, men det skal være stille i forberedelsesrommet.

Ved praktisk del av eksamen er alt relevant utstyr tillatt.

Ved muntlig del av eksamen er normalt kun notatene fra forberedelsestiden tillatt hjelpemiddel. Dersom notatene er digitale, kan kandidaten normalt ikke bruke digitale verktøy til noe annet enn å se på notatene sine. Det er ikke tillatt å bruke internett eller kommunisere med andre under selve eksamen. 

Mer fagspesifikk informasjon om bruk av hjelpemidler finnes i rammene for muntlig-praktisk eksamen i ulike fag, som er publisert på fylkeskommunens nettsider.

4.6.3 Muntlig-praktisk eksamen

Eksamen skal gi privatisten mulighet til å vise kompetanse i så stor del av faget som mulig ut fra eksamensformen.

Eksamineringen ledes av eksaminator. Sensor skal ha en lyttende/observerende rolle og ta notater under eksaminasjonen. Sensor kan også stille spørsmål til privatisten.

Inntil 30 minutter av eksamenstiden kan avsettes til praktisk del eller eventuelt innlegg/presentasjon fra privatisten om tema/problemstilling/oppgave. Den øvrige tiden brukes av eksaminator og sensor til fagsamtale med privatisten om tema/problemstilling/oppgave. Dersom privatisten ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt tema/problemstilling/oppgave til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.

For øvrig vises det til fylkeskommunens nettsider for mer detaljerte rammer for muntlig-praktisk eksamen i ulike fag.

4.7 Rammer for praktisk eksamen

Rammer for praktisk eksamen er fastsatt i læreplaner for fag. Eksamenstiden er inntil 5 timer.

Normalt gjennomføres eksamen uten egen forberedelsesdag. I noen fag kan det være en forberedelsesdel samme dag som eksamen. Når det gjennomføres forberedelse og eksamen samme dag, skal disse totalt sett ikke overstige 5 timer. Eksamener som følger LK06 kan ha andre ordninger.

Se fylkeskommunens nettsider for mer detaljerte rammer for praktisk eksamen i ulike fag.

4.7.1 Hjelpemidler

  • Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
  • Ved kort forberedelsesdel på selve eksamensdagen, kan digitale verktøy med åpent internett benyttes, men privatisten kan ikke ta med seg andre personer inn i rommet/lokalet.
  • Dersom privatisten tar notater digitalt i forberedelsestiden, kan disse tas med inn til eksamen.
  • Privatister kan også ha med seg annen type arbeid eller produkter fra forberedelsestiden på eksamen.  
  • Ved de fleste praktiske eksamener er alle hjelpemidler tillatt på eksamen, men i noen fag kan det være begrensninger. 

Mer fagspesifikk informasjon om bruk av hjelpemidler finnes i rammene for praktisk eksamen i ulike fag, som er publisert på fylkeskommunens nettsider.

4.7.2 Praktisk eksamen

Eksamen skal gi privatisten mulighet til å vise kompetanse i så stor del av faget som mulig ut fra eksamensformen.

En tverrfaglig eksamen på vg2 og vg3 yrkesfag skal prøve kompetansemål fra alle de felles programfagene i den aktuelle læreplanen. Eksamensoppgaven kan eventuelt ha tyngdepunkt i ett programfag og være løsere tilknyttet andre fag. Eksamen kan være rettet mot et lærefag innenfor aktuelt programområde.

Gjennomføringen kan variere i ulike fag/programområder og kan inneholde ulike kombinasjoner av praktisk, skriftlig og muntlig arbeid.

Eksamen ledes av eksaminator. Sensor skal ha en lyttende/observerende rolle og ta notater. Sensor kan også stille spørsmål til privatisten.

Se for øvrig fylkeskommunens nettsider for mer detaljerte rammer for praktisk eksamen i ulike fag.