Veileder for samarbeidsutvalget (SU) i barnehagen

Denne veilederen er utarbeidet med ønske om å engasjere og motivere deg som foresatt til å bli en aktiv del av barnehagehverdagen, eksempelvis gjennom arbeid i Samarbeidsutvalget (SU). 

Du som foresatt er kjempeviktig for at samarbeidet mellom hjem og barnehage fungerer godt, og du kan spille en helt konkret rolle i samarbeidet gjennom å være foreldrerepresentant i SU.

I SU gis du mulighet til å være med å påvirke barnehagehverdagen til både ditt eget og andres barn. Din stemme er viktig, og du spiller en viktig rolle blant annet i arbeidet med å fremme et trygt og godt barnehagemiljø for alle barn i barnehagen. Nøkkelen til kvalitet i enhver barnehage ligger i relasjonen mellom ansatte, barn og foreldre. Tillit, åpenhet og kommunikasjon må ligge som en grunnmur i bunnen for samarbeidet, der barnets beste alltid er i fokus.

Veilederen er utviklet i samarbeid mellom ombudet for barn og unge, Foreldreutvalget for barnehager (FUB) og Hovedorganisasjonen Virke. Dersom du ønsker råd, bistand og ressurser er du velkommen til å ta kontakt med oss i ombudet, eller med FUB.

Samarbeidsutvalget – et lovpålagt organ i barnehagen

SU er en forkortelse for samarbeidsutvalget, som er et lovpålagt utvalg som alle barnehager må ha.

Som navnet tilsier er tanken med SU å skape samarbeid mellom de ulike delene av en barnehage, og skal derfor bestå av likt antall foreldre og ansatte. I tillegg kan barnehageeier delta etter eget ønske, men ikke med flere representanter enn foresatte og ansatte. Når det er viktige saker som omhandler barnehagen, skal barnehageeier ifølge loven sørge for at saken legges frem for SU.

SU skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Utover dette er det mange forskjellige måter å organisere arbeidet i SU på. Noen møtes ofte, andre møtes sjeldnere, noen har faste møtepunkter og andre samles mer temabasert.

Alle barnehager utarbeider en årsplan for den pedagogiske virksomheten, og SU har en viktig rolle i å fastsette innholdet på en slik måte at det er i tråd med innholdet i rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. 4 For at arbeidet i SU skal fungere godt, kan det være lurt å ha en klar forståelse for hvilken rolle og oppgaver SU har og hvilke områder det kan være hensiktsmessige å samarbeide om. Dersom dere ikke allerede har det, anbefaler vi at dere utarbeider vedtekter for SU - eksempelvis etter følgende mal:

  • Beskriv utvalgets medlemmer, medlemmenes oppgaver og mandatet.
  • Beskriv hvordan utvalget skal samarbeide med foreldrerådet.
  • Beskriv hvordan medlemmene til utvalget blir valgt og hvor lenge representantene er valgt for.
  • Beskriv hva som skal være SUs oppgaver.
  • Oppgi antall møter gjennom et barnehageår.
  • Hvilke regler som gjelder om taushetsplikt.
  • Hvordan vedtektene kan endres.

Andre tips til SU

  • Lag møteplan for både SU og foreldremøter med temaer for det enkelte barnehageår.
  • Avklar om SU skal ha ansvar for arrangement i løpet av barnehageåret for barn og foreldre, og eventuelt hvilke.
  • Diskuter hvordan arbeidet med rammeplanen for barnehager kan brukes aktivt hos dere.
  • Husk at barnas stemme er viktig! Det kan derfor være lurt å snakke med barna direkte om ulike temaer, på en måte de forstår. For eksempel kan dere spørre dem om hvordan de ønsker at dere som voksne kan hjelpe til med å skape gode vennskapsrelasjoner i barnehagen.

Det første møtet – hva er viktig å tenke på?

Uansett om du er nyvalgt representant eller har sittet i utvalget tidligere er det viktig at det første møtet legger til rette for best mulig arbeid i SU. Vi anbefaler derfor at dere i utvalget ber om å få følgende informasjon/gjennomfører følgende:

  • Presentasjon av barnehagen v/styrer
  • Informasjon om SUs mandat, oppgaver og rolle v/ styrer
  • Bli-kjent aktivitet for SU-medlemmene. Hvordan skape et godt samarbeid i SU?
  • Gjennomfører samtaleplakat «SU-arbeid, nå skal vi jobbe sammen!»

Foreldrerådet

Foreldrerådet er enda et lovpålagt organ som alle barnehager skal ha. Foreldrerådet er etter loven alle foreldre med barn i barnehagen, og skal fremme foreldrenes felles interesser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø. Som representant i SU kan du være med å påvirke saker som skal opp i foreldrerådet, så husk på dette når det er saker du mener bør løftes opp til foreldrerådet.

Barnehageeier skal sørge for at saker av viktighet blir lagt fram i både foreldrerådet og samarbeidsutvalget. Dersom det er satt maksimalgrense for foreldrebetaling, kan bare foreldrerådet samtykke i en foreldrebetaling ut over dette.

Foreldremøtet

I de fleste barnehager er det barnehagestyrer eller de barnehageansatte som inviterer til foreldremøtet og setter agenda for innholdet. Både innholdet og form på foreldremøtene er også noe dere som foreldrerepresentantene i SU kan samarbeide med barnehagen om. Å være med å tenke annerledes rundt selve organiseringen av foreldremøtet, gjennom eksempelvis å ha foreldrekafé – kan foreldremøtet etableres som en naturlig arena for samarbeid, dialog og meningsutveksling.

Flere barnehager har god erfaring med å gjennomføre foreldremøte for nye foreldre før barnehagestart. På den måten kan man skape trygghet før oppstart slik at foreldrene har mulighet til å spørre om det de måtte lure på i forkant av barnehageoppstart. Det er styrers ansvar å gi foreldre god informasjon om barnehagens rådsorgan, men dette er noe dere kanskje kan gjøre sammen?

Som SU-representant kan du sammen med styrer informere de andre foreldrene om SU-arbeidet i barnehagen. Dere kan sammen gi god informasjon om hvor viktig samarbeidet mellom hjem og barnehage er, og hvordan foreldrene kan gå frem og hvem de skal kontakte hvis de ønsker å bringe en sak inn til SU. Et tips her er å gjøre vedtektene for SU kjent hos alle foreldrene på et foreldremøte.

Når dere har SU-møte er det er det viktig at foreldre, ansatte og styrer har gode diskusjoner for hvordan dere kan lage gode foreldremøter der foreldrene og de ansatte blir aktive og i dialog med hverandre. Hvis dere for eksempel ønsker å arrangere foreldremøter med tema godt og trygt barnehagemiljø med fokus på dialog mellom foreldre og ansatte, kan et tips være å bruke Dialogmodellen eller rollemodeller mot mobbing, se samtaleplakat om barnehagemiljø for mer informasjon. (PDF, 659 kB)

Samtaleplakater

Samarbeidsutvalg i barnehager kan laste ned samtaleplakater som kan være til god hjelp i arbeidet med sikre barnehagebarnas rett til et trygt og godt miljø. 

Last ned samtaleplakater

Lyst til å lese mer?

Om veilederen

Har du behov får å skrive ut veilederen som en brosjyre?

Last ned veilederen til SU (PDF, 368 kB)

Husk barnas rettigheter i deres SU-arbeid

«Barn har krav på respekt for sitt menneskeverd. De har rett til å bli hørt i spørsmål som gjelder dem selv, og deres mening skal tillegges vekt i overensstemmelse med deres alder og utvikling.

Ved handlinger og avgjørelser som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.

Barn har rett til vern om sin personlige integritet. Statens myndigheter skal legge forholdene til rette for barnets utvikling, herunder sikre at barnet får den nødvendige økonomiske, sosiale og helsemessige trygghet, fortrinnsvis i egen familie» (Grunnloven §104).