Høy svarprosent på undersøkelsen vil gi et bedre datagrunnlag for fylkeskommunen, lærebedrifter og samarbeidsorgan. Det gjør at vi sammen kan få til best mulig kvalitet på opplæringen av lærlinger og lærekandidater.
Lærlingundersøkelsen
Lærlingundersøkelsen gir lærlinger og lærekandidater mulighet til å si sin mening om lærings- og arbeidsmiljøet på arbeidsplassen.
Det er obligatorisk for fylkeskommunen å gjennomføre lærlingundersøkelsen hvert år. Undersøkelsen sendes på SMS og e-post til lærlinger og lærekandidater som har vært i lære i mer enn 11 måneder per 1. oktober. Lærlingene og lærekandidatene velger alltid selv om de vil svare. De kan også hoppe over spørsmål de ikke ønsker å svare på.
Undersøkelsen er anonym, men svarene er koplet mot lærebedrift og lærefag, slik at fylkeskommunen kan analysere resultatene. Resultatene fra undersøkelsen blir publisert på en måte som gjør at det ikke er mulig å kjenne igjen svar. Er det mer enn 5 lærlinger som har svart, er det sannsynlig at samarbeidsorgan og lærebedrifter kan analysere svar og bruke det som utgangspunkt for kvalitetsforbedring.
Les mer om lærlingundersøkelsen her
Resultatene brukes for å utvikle læringsmiljøet
Resultatene fra brukerundersøkelsene brukes av lærebedrifter, samarbeidsorgan, fylkeskommuner og Utdanningsdirektoratet som en hjelp til å analysere og utvikle læringsmiljøet. Data fra undersøkelsen kan også bli brukt til forskning.
Fylkeskommunene og samarbeidsorganene kan hente resultatene fra Lærlingundersøkelsen i Utdanningsdirektoratet sin statistikkbank fra midten av november. Resultatene på nasjonalt nivå fra 2023 er presentert av Utdanningsdirektoratet. Resultatene fra Buskerud og Viken i 2023 er omtalt i tilstandsrapporten.