1.1 Formål
Tilskuddsordningen har som formål å støtte bærekraftige næringsutviklingsprosjekter som fremmer økt verdiskaping, innovasjon, konkurransekraft og flere arbeidsplasser i Buskerud.
1.2 Målgruppe
- Inkubatorer, næringshager og gründermiljøer
- Forskningsinstitutter, utdanningsinstitusjoner og kunnskapsleverandører
- Kommuner, regionråd og andre offentlige organer
- Destinasjonsselskaper, næringslivsorganisasjoner, interesseorganisasjoner og næringsforeninger
- Bedriftsnettverk og klynger
Søker skal være en juridisk enhet, og skal som hovedregel ha adresse i Buskerud. Søkere utenfor Buskerud kan søke hvis en betydelig del av effektene er rettet mot næringslivet i Buskerud.
Enkeltbedrifter kan søke på vegne av eller sammen med flere samarbeidspartnere i et prosjekt.
1.3 Målområder og prioriteringer
For 2025 prioriteres prosjekter som:
- Bidrar til et omstillingsdyktig næringsliv med høy produktivitet
- Utnytter mulighetene som ligger i det grønne skiftet
Samarbeidsprosjekter mellom flere aktører i målgruppen prioriteres. Utviklingsprosjektene må være innenfor formålet og det forutsettes at prosjektene bidrar til bærekraftig næringsutvikling. I tilskuddsordningen prioriteres prosjekter som er innenfor de prioriterte områdene.
* Merknad: Innovasjon: «En ny vare, en ny tjeneste, en ny produksjonsprosess, anvendelse eller organisasjonsform som er lansert i markedet eller tatt i bruk i produksjonen for å skape økonomiske verdier.» Innovasjon kan være produkt-/tjenesteinnovasjon eller innovasjon i forretningsprosesser.
1.4 Prosjektfaser
Det kan søkes tilskudd til prosjekter i ulike faser: forprosjekt eller hovedprosjekt. Søker må definere hvilken prosjektfase det søkes midler til. Bygger prosjektet videre på tidligere gjennomførte aktiviteter/prosjekter, skal det fremgå av søknaden, ved å vise til de viktigste resultatene og effektene fra tidligere prosjekt.
Prosjektene må dimensjoneres etter hvilken fase som skal gjennomføres og har følgende prosjektfaser:
Et forprosjekt har som formål å avklare om man skal gå videre med et hovedprosjekt eller ikke. I et forprosjekt har man identifisert et tydelig behov og definerte samarbeidspartnere. Forprosjektet kan bestå av utredninger og analyser, gjennomføre pilotering/aktiviteter/testing, avklare finansieringsbehov. Prosjektet bør gi noen resultater i seg selv og resultere i en plan for et hovedprosjekt - dersom det er aktuelt - eller gå over i ordinær drift.
Tilskudd til et forprosjekt gir ingen garanti for videre offentlig tilskudd til prosjektet i senere faser.
Hovedprosjekt skal iverksette planene fra forprosjektet. Hovedprosjektfasen begynner med å etterprøve konklusjonen og anbefalingen fra forprosjektet. Et hovedprosjekt kan inneholde pilotering av et nytt initiativ, før det går over i driftsfase. Hovedprosjektet avsluttes når prosjektet er satt i drift eller har oppnådd resultatene i prosjektet.
Dersom man søker om midler til en videreføring av et forprosjekt, forutsettes det at forprosjektet er avsluttet og at sluttrapport er innsendt til Buskerud fylkeskommune før søknad om hovedprosjekt sendes inn.