Retningslinjer for regionale tilskudd til næringsutvikling, rekruttering og kompetanseheving i landbruket


Formål

Virkemidlene på landbruks- og matområdet skal bidra til å mobilisere til regional nærings- og samfunnsutvikling med utgangspunkt i landbrukets samlede ressurser. Formålet med støtteordningene er å legge til rette for regional næringsutvikling, rekruttering og kompetanseheving med mål om å styrke verdiskapingen i landbruket. 

Ordningene

Tilskudd til regionale tilretteleggingstiltak (RT-midler) kan gis til prosjekter som bidrar til:

  • Utvikling av konvensjonell eller økologisk drift i landbruket
  • Utvikling av andre landbruksbaserte næringer innenfor nasjonale og regionale prioriteringer

Tilskudd til regionale rekrutterings- og kompetansehevingstiltak (RK-midler) kan gis til prosjekter som bidrar til:

  • Rekruttering og kompetanseheving hos næringsutøvere i landbruket. 

Bakgrunn for støtteordningene

Nasjonale retningslinjer for begge tilskuddsordningene finnes i forskrift om regionale tilskudd til næringsutvikling, rekruttering og kompetanseheving i landbruket. 
Midler til ordningene er avsatt over jordbruksoppgjøret og har følgende rammer for Buskerud i 2024:

  • RK midler: kr 630 000
  • RT midler: kr 1 850 000

Hvem kan søke?

Kommuner, organisasjoner samt forsknings- og utviklingsinstitusjoner registrert i Enhetsregisteret.

Andre foretak registrert i Enhetsregisteret kan søke dersom tiltaket har som formål å fremme fellesgoder knyttet til næringsutvikling i landbruket.

Støttebeløp og støttesatser

Det kan gis støtte på inntil 75 % av godkjente prosjektkostnader. Tilsagnet er normalt gyldig i tilsagnsåret og to påfølgende år.

Maksimalt søknadsbeløp på RK midler er kr 100 000 og på RT midler kr 300 000. Ved særskilte tilfeller kan prosjektet få inntil 500 000 kroner i støtte. Det gjøres en konkret vurdering i hvert tilfelle.

Tiltak det kan søkes støtte til

De fire hovedmålene for landbruks- og matpolitikken er knyttet til matsikkerhet og beredskap, landbruk over hele landet, økt verdiskaping og bærekraftig landbruk med lavere utslipp av klimagasser.

  • Tiltaket må være innenfor disse nasjonale målene og følgende regionale prioriteringer, fastsatt av Partnerskapet for landbruk i Buskerud. Det vises også til Regionalt Næringsprogram (RNP) Oslo og Viken 2019-2022.
    • Økt matproduksjon og bærekraftig utvikling av denne
    • Markedsorientering - utnytte markedspotensial og utviklingsmuligheter
    • Nyskaping, innovasjon, teknologiutvikling og robotisering i landbruket
    • Rekruttering - bidra til at unge etablerer seg i landbruket
    • Klimasmart landbruk, fornybar energi og beredskap
    • Bedre jordhelse og økt karbonbinding i jord og skogbruk, tiltak for å hindre avrenning fra jordbruksområder
    • Tiltak innen næringsutvikling i skogbruk eller kombinasjon jordbruk og skogbruk
    • Utvikling av tilleggsnæringer i landbruket, , herunder Inn på tunet og lokalmat og drikke
    • Utvikling av fjellandbruket    
  • RK ordningen forbeholdes kompetansebygging og kurs, mens RT midler forbeholdes større prosjekter og satsinger.
  • Tiltak på regionalt nivå vil prioriteres foran tiltak på landsdelsnivå og nasjonalt nivå
  • Effektene av midler og tiltak skal tilfalle Buskerud
  • Det oppfordres til fellesprosjekter, og at en av aktørene står som hovedsøker
  • Alle kurs/arrangementer det søkes om, skal være åpne og offentlig kunngjorte, også for deltakere utenfor søkende organisasjon
  • Studieturer kan støttes dersom det inngår som en del av et større prosjekt
  • Søknadens økonomiske størrelse må være utløsende for tiltaket

Aktiviteter og tiltak som ikke støttes

  • Tiltak som settes i gang før utlyst søknadsfrist
  • Aktivitet som fremstår som drift av organisasjonen som søker eller er partnere i prosjektet
  • Investerings- og utviklingsprosjekter på privat eiendom
  • Fysiske investeringer eller infrastruktur
  • Konferanser og messer 

Krav til søknad

Formalkrav

For at søknaden skal bli vurdert må den oppfylle følgende formalkrav. Søknader som ikke oppfyller alle formalkravene, blir avvist.

  • Søknaden må være innenfor formålet jf. forskriften
  • Søker må være innen definert målgruppe jf. forskriften
  • Søknaden må være levert innen søknadsfristen
  • Søknaden må være levert gjennom Regionalforvaltning.no
  • Søknaden må være fullstendig utfylt

Søknaden skal videre inneholde:

Prosjektbeskrivelse

Søknaden må beskrive behovet for prosjektet og beskrive mål, delmål og resultater. Prosjektplanen skal vise sammenhengen mellom behov, mål, aktiviteter, leveranser, resultater og risikovurdering. Det må beskrives hvordan prosjektet skiller seg fra ordinære driftsaktiviteter.

Kostnadsplan

Kostnadsplanen skal være aktivitetsbasert, dvs. at det skal være sammenheng mellom de enkelte budsjettpostene og planlagte hovedaktiviteter i prosjektplanen. Kjøp av tjenester, eksterne ressurser og andre eksterne kostnader skal synliggjøres. Egeninnsats (tid) skal også synliggjøres. Kostnader som påløper i prosjektet, kan tas med i kostnadsplan og prosjektregnskapet fra og med søknadsfristen som er satt for ordningen i regionalforvaltning.no. Det vil si at kostnader som opparbeides fra søknadstidspunktet til saksbehandlingen av søknaden er ferdig skjer på søkers eget ansvar om prosjektet ikke innvilges tilskudd.

Finansieringsplan

Finansieringsplanen skal vise finansieringen av hele prosjektet og bør inneholde postene; egeninnsats (både tid og ev. kontantbeløp), ev. med-finansiering fra andre og omsøkt finansiering fra Buskerud fylkeskommune 

  • Timesats
    Timesatsen for prosjektmedarbeidere beregnes med inntil 1 ‰ av brutto årslønn, begrenset oppad til 900 kr pr. time og maksimalt 1850 timer pr. år. Makstak på 900 kr pr. time gjelder også for alle interne ressurser hos prosjekteier.
  • Egeninnsats tid
    Hvis prosjekteier og/eller samarbeidspartnere bruker interne ressurser i prosjektet skal egeninnsatsen beregnes og synliggjøres både i søknaden og sluttrapporteringen.

Beskrivelse av ev. samarbeidspartnere i prosjektet

Hvis det er samarbeidspartnere med i prosjektet skal de navngis og beskrives. Det skal også gå tydelig frem hva samarbeidspartneres rolle er, hvordan de skal bidra i prosjektet og hvilke hovedaktiviteter de er involvert i. Intensjons- og/eller samarbeidsavtaler skal legges ved søknaden.

Definert tidsperiode

Prosjektet må ha en definert prosjektperiode med dato for oppstart og avslutning samt fremdriftsplan og tidsfrister for de skisserte hovedaktivitetene.

Kunngjøring

Støtteordning lyses ut årlig med søknadsfrist omtrent 4 – 6 arbeidsuker etter tidspunktet for utlysningen.
Ordningen kunngjøres på regionalforvaltning.no og på Buskerud fylkeskommunes hjemmeside. I tillegg blir den profilert på relevante sosiale medier.

Hvordan søke

Tildeling av midler kan gis til prosjekter basert på skriftlig søknad levert gjennom søkeportalen regionalforvaltning.no. Søknaden fylles ut i sin helhet i regionalforvaltning.no og alle felt under alle faner skal besvares. Se utlysningstekst på bfk.no for videre informasjon om veiledning i forbindelse med søknaden og støtteordningen.

Merk at informasjon som ligger i vedlegg ikke blir tatt med i vurderingen da det kun tas utgangspunkt i det som står registrert i skjema i søkeportalen. Unntaket her samarbeidsavtaler som skal vedlegges der det er relevant.

Søker ved prosjekteier registrerer seg selv med organisasjonsnavn og organisasjonsnummer på regionalforvaltning.no og får tildelt passord for pålogging. På brukerstøtte vil du finne video og veiledninger for hvordan systemet skal brukes.

Søknader som sendes til Buskerud fylkeskommune er offentlige.

Krav til oppfølging fra mottaker av støtte

Aksept av støtte og forsinkelser

Ved tildeling av støtte må mottaker (prosjekteier) skriftlig akseptere at støtten mottas på gjeldende vilkår. Dette gjøres ved at vilkårsbekreftelsen som ligger som vedlegg i melding om vedtak (tilsagnsbrev) fylles ut og leveres fylkeskommunen innen den oppgitte fristen. Dette bekrefter at tilsagnet aksepteres og at tilskuddsmidlene vil bli benyttet i samsvar med forutsetningene i søknaden og vilkårene i tilskuddsbrevet.
Dersom vilkårsbekreftelsen ikke er mottatt innen datoen satt i melding om vedtak, faller tilsagnet bort, med mindre fylkeskommunen har godkjent endringer i framdriften.

Prosjekteier som tildeles midler fra støtteordningen er forpliktet til å melde om forsinkelser eller endringer i prosjekt- eller finansieringsplanen omgående. Endringer skal godkjennes av støttegiver.

Rapportering og utbetaling

Rapportering og utbetalingsanmodning skal gjøres i regionalforvaltning.no. Rapportering må gjøres innen frist oppgitt i tilsagnsbrev. 

Buskerud fylkeskommune kan utbetale deler av tilskuddet etter hvert som søkeren godtgjør framdrift i gjennomføring av tiltaket. Minimum 25% av innvilget tilskudd holdes tilbake inntil sluttrapport og regnskap er godkjent.

  • Rapport
    Rapporteringen skal gi status på de konkrete resultatmålene søknaden er basert på for selve prosjektperioden samt mål for effekten av prosjektet på lang sikt.
  • Prosjektregnskap
    Alle prosjektkostnader skal dokumenteres og dokumentasjonen skal være oversiktlig, spesifikk og ajourført. Det forutsettes at støttemottaker fører separat prosjektregnskap for bruken av midlene. Prosjektregnskap skal settes opp slik at det kan sammenlignes med godkjent kostnadsplan i søknaden og inneholde en oversikt over alle inntekter og kostnader relatert til prosjektet
  • For rapportering på tilskudd fra og med kr 200 000 kreves det revidert prosjektregnskap fra offentlig godkjent revisor eller autorisert regnskapsfører dersom virksomheten ikke er revisjonspliktig. For tilskuddsbeløp under kr 200 000 kreves det godkjent prosjektregnskap signert av autorisert regnskapsfører eller daglig leder.

Avtalte kontrollhandlinger bør minimum inneholde at revisor/autorisert regnskapsfører bekrefter:

  • Kostnader er ført i regnskapet
  • Egeninnsats i tid er dokumentert med timelister
  • Benyttet timesats er i overensstemmelse med avtale
  • Prosjektet er gjennomført i overensstemmelse med godkjent prosjektplanen