Formål
Tilskuddsordningen Regionalt kulturfond i Buskerud skal bidra til gode lokalsamfunn og et åpent, inkluderende og mangfoldig kulturliv i hele fylket. Tilskuddsmidlene skal stimulere til økt aktivitet og deltakelse i kulturlivet, styrke samspill mellom profesjonelt og frivillig kulturliv, forsterke lokal og regional kulturfrivillighet og bidra til økt kvalitet på kunst- og kulturtilbudet lokalt og regionalt.
Hvem kan søke om tilskudd?
- Profesjonelt kulturliv og kulturfrivilligheten kan søke ordningen.
- Kommuner kan ikke søke på egne vegne, men kan være samarbeidspartner eller tilrettelegger for prosjekter ledet av profesjonelle eller frivillige kulturaktører. Det kan gjøres unntak dersom kommunen søker på vegne av et bredt samarbeid og tiltaket har tydelig regional verdi.
- Enkeltaktører kan søke, men ordningen vil prioritere prosjekter der profesjonelt og frivillig kulturliv samarbeider.
Kulturfrivilligheten defineres som den frivillige virksomheten som foregår på områdene musikk, scenekunst, visuell kunst, litteratur, dataspill, film og kulturarv.
Søkere må være registrert i Enhetsregisteret. I utgangspunktet skal søkere ha tilholdssted i Buskerud. Søkere utenfor fylket har likevel mulighet for å søke dersom tiltaket det søkes om tilskudd til foregår i Buskerud.
Hva kan få tilskudd?
Tilskuddsordningen har tre nivåer:
Regionalt kulturfond - nivå 1: Kr 50 000 - 100 000. Her kan du søke om tilskudd til å gjennomføre mindre samarbeidstiltak og/eller kunst- og kulturaktivitet med kort planleggingshorisont. Midlene skal bidra til økt aktivitet og deltakelse i kulturlivet, og løfte kvaliteten på kulturtilbudet lokalt og regionalt.
Regionalt kulturfond - nivå 2: Kr 100 000 - 250 000. Her kan du søke om tilskudd til å videreutvikle eksisterende samarbeid mellom frivillig og profesjonelt kulturliv, eller å etablere nye. Søknader kan omhandle samarbeidsprosesser, kompetansehevingstiltak og/eller åpne kulturaktiviteter. Midlene skal bidra til å styrke kulturfrivilligheten, utvikle regionens kulturtilbud, og prøve ut nye samarbeidsformer.
Regionalt kulturfond - nivå 3: Kr 250 000 - 500 000. Nivå 3 skal stimulere til regionale satsninger med varig effekt i samspillet mellom profesjonelt og frivillig kulturliv. Målet er å styrke regionale strukturer og samarbeidsmodeller gjennom systematisk arbeid og prosjekter som involverer flere kommuner. Det er særlige krav til søknader og rapportering på nivå 3 (se egne avsnitt).
Prioriteringskriterier
I vurderingen av søknaden vil følgende prioriteringskriterier vektlegges:
- Søknadens innhold og relevans i forhold til ordningens formål.
- Grad av samarbeid mellom profesjonelt og frivillig kulturliv i Buskerud.
- Om tiltaket vurderes som realistisk å gjennomføre innenfor oppgitt tidsramme.
- Grad av involvering av nye deltakere og/eller nytt publikum.
- Mulighet for kompetanseutvikling i kulturfrivilligheten og blant profesjonelle kulturaktører.
- Honorering av profesjonelle aktører i tråd med relevante bransjestandarder.
- Bidrag til tilgjengelighet, inkludering og mangfold.
Kriteriene er listet i tilfeldig rekkefølge. En søknad må ikke oppfylle alle prioriteringskriteriene, men jo flere av kriteriene som oppfylles, jo mer relevant vil søknaden være for ordningen.
Fylkeskommunen har et særlig ansvar for å bidra til mangfold og bredde i kulturlivet i hele fylket. Det legges derfor vekt på at tilskuddene fordeles til tiltak med geografisk spredning, som samlet sett bidrar til en bredde i kunst- og kulturuttrykk og fra et mangfold av stemmer og aktører.
I tillegg vurderes søknader på nivå 3 ut fra:
- Tiltakets regionale nedslagsfelt og potensial for å utvikle kulturlivet i fylket.
- Grad av nyskaping, for eksempel gjennom nye aktiviteter, samarbeidsformer eller langvarige effekter.
- Plan for framtidig forankring og finansiering for prosjekter som planlegges videreført etter prosjektperioden.
Hva kan det ikke søkes tilskudd til?
Tilskudd gis i utgangspunktet ikke til:
- Investering i eller vedlikehold av bygg eller anlegg
- Aktiviteter eller tiltak som hovedsakelig innebærer idrett eller friluftsliv
- Kausjon eller annen økonomisk garanti
- Investeringer i tilskuddsmottakers egenkapital
- Renter og avdrag på lån og refinansiering av gjennomførte prosjekter
- Produksjon og utgivelse av film, musikk, bøker, hefter eller podcaster
- Partipolitiske tiltak. Det betyr at politiske partier, ungdomspartier og fagforbund ikke kan søke
- Religiøse tiltak. Støtte kan imidlertid gis til kunst- og kulturtiltak i regi av religiøse organisasjoner dersom aktiviteten er åpen og inkluderende for alle, uavhengig av livssyn
- Tiltak som arrangeres i innsamlingsøyemed, eller private og ekskluderende arrangement
- Tiltak som faller inn under Den kulturelle skolesekken sitt ansvarsområde
- Faste driftskostnader som ikke er knyttet til tiltaket
Hva må søknaden inneholde?
Søknaden skal sendes elektronisk via søknadsskjema på bfk.no. Den skal inneholde:
- Beskrivelse av formål og innhold i tiltaket.
- Opplysning om tid og sted for gjennomføring av tiltaket. Aktivitetene må foregå i Buskerud og i hovedsak involvere kunstnere og/eller deltakere bosatt i fylket.
- Opplysning om organisering og framdriftsplan. For søknader på nivå 3 bør tiltaket ha en dedikert prosjektleder som er honorert i tråd med relevant bransjestandard.
- Opplysning om samarbeidspartnere og hva den enkelte samarbeidspartner bidrar med. For søknader på nivå 3 må det også vedlegges intensjonsavtaler som dokumenterer samarbeidet.
- Beskrivelse av plan for framtidig forankring og finansiering, dersom søknaden gjelder et prosjekt som planlegges videreført etter prosjektperioden (gjelder kun søknader på nivå 3).
- Søknadsbeløp. Det kan søkes om minimum kr 50 000 og maksimalt kr 500 000.
- Budsjett med oversikt over alle inntekter og kostnader. Det er krav om minimum 20 % egenandel. Det kan for eksempel være egeninnsats, egne midler eller en kombinasjon.
Søknader som ikke oppfyller de formelle kravene, vil ikke bli behandlet.
For å fremme tilgjengelighet og inkludering, oppfordres søkere til å benytte prinsippene for universell utforming, slik at tiltak er åpne for deltakere med ulike forutsetninger.
Honorar og arbeidsvilkår: Profesjonelle aktører som engasjeres i tiltaket bør lønnes i samsvar med relevante bransjestandarder. Eksempler på slike standarder er utviklet av Norsk skuespillerforbund, Norske Dansekunstnere, Dramatikerforbundet, Regiforbundet og Creo – forbundet for kunst og kultur.
Behandling av søknaden
Søknader som er fullstendig utfylt og innsendt innen fristen, vil bli vurdert samlet i et tverrfaglig rådgiverteam i Buskerud fylkeskommune i henhold til ordningens retningslinjer og formål. Søknadsbehandlingen følger krav til god forvaltningsskikk.
Vurderingen skjer på grunnlag av opplysninger gitt i søknad, annen tilgjengelig og relevant informasjon og i tråd med prioriteringskriteriene for ordningen.
Vedtak om tildeling fattes av Hovedutvalg for kultur, idrett og folkehelse. Søker vil motta skriftlig svar når søknaden er behandlet. Forventet behandlingstid er inntil 12 uker etter søknadsfrist. Behandlingstidspunktet følger møteplanen til Hovedutvalg for kultur, idrett og folkehelse.
Utbetaling og rapportering
Utbetaling
Ved tildeling av støtte må mottaker skriftlig bekrefte at støtten mottas på gjeldende vilkår. Det gjøres ved å sende inn akseptbrev innen fristen som er oppgitt i tildelingsbrevet. Når akseptbrev er mottatt, vil tilskudd til og med kr 100 000 bli utbetalt i sin helhet. Tilskudd over kr 100 000 vil bli utbetalt med 75 % av beløpet, og 25 % blir utbetalt etterskuddsvis på grunnlag av innsendt rapport og regnskap.
Rapportering
Tilskuddsmottaker skal rapportere på gjennomført tiltak i tråd med det som er oppgitt i søknaden. Rapporteringskrav vil framgå av tildelingsbrevet. Rapporten skal leveres senest tre måneder etter tiltakets slutt via en lenke i tildelingsbrevet. Rapporten skal inneholde:
- Beskrivelse av aktivitetene og hvordan tiltaket er gjennomført.
- Antall deltakere og eventuelt publikum.
- Resultater og vurdering av måloppnåelse.
- Regnskap som viser hvordan tilskuddet er brukt. Regnskapet skal settes opp slik at det kan sammenlignes med innsendt budsjett. Tilskudd fra Regionalt kulturfond i Buskerud og evt. andre tilskuddsytere skal spesifiseres i regnskapet. Fylkeskommunens revisjon har rett til å få fullstendig regnskap med tilhørende bilag, dersom de ber om det.
For enkelte tildelte tilskudd kan det være krav om underveisrapportering. Dette vil framgå i tildelingsbrevet. Bakgrunnen for dette er bestemmelser i Stortingets bevilgningsreglement.
Oppfølging i prosjektperioden
Tilskuddsmottakeren skal gi fylkeskommunen melding dersom det skjer endringer i forhold til de forutsetningene som går frem av søknaden eller vedtaket.
Dersom tiltaket ikke blir gjennomført i samsvar med forutsetningene for tilskuddet, eller at det blir gitt uriktige opplysninger, kan fylkeskommunen kreve tilbakebetaling, helt eller delvis.
Synliggjøring
Tilskuddsmottakere skal synliggjøre støtten fra Buskerud fylkeskommune i markedsføring, program, nettsider eller annet relevant informasjonsmateriale. Logo og retningslinjer for bruk vil være tilgjengelig på bfk.no.
Klageadgang
Klageadgang følger reglene i forvaltningsloven, jf. om det er «enkeltvedtak» eller «vedtak».
Se også definisjoner i forvaltningsloven § 2 (lovdata.no).