1. Innledning
Retningslinjene regulerer bruk og leie ved midlertidig bruk av fylkeskommunal gategrunn til tidsbegrenset bygge- og anleggsarbeid mv.
Retningslinjene inneholder likevel ikke alle detaljer som kan ha betydning i en slik sak, og er ikke uttømmende regulert. All utleie av fylkeskommunal grunn vurderes i hvert enkelt tilfelle.
2. Hjemmelsgrunnlag
Det rettslige grunnlaget for retningslinjene følger av fylkeskommunens eiendoms- og disposisjonsrett til gategrunnen.
Retningslinjene må også sees i lys av vegloven av 21. juni 1963 nr. 23. Det vises også til politivedtektene for den aktuelle kommunen som gategrunnen tilhører.
3. Formål
Retningslinjene har til formål å regulere bygge- og anleggsvirksomhet på fylkeskommunal grunn og skal bidra til å:
- hindre unødvendig bruk av gategrunn både tids- og arealmessig
- ivareta trafikksikkerhet, forsvarlig trafikkavvikling og fremkommelighet for gående, syklende, kollektivtransport og kjørende
- sikre at ulemper for trafikkavvikling og vedlikehold minimeres
- minimere ulemper for brukere og naboer til offentlig grunn
- sikre at fylkeskommunen får dekket sine kostnader knyttet til administrasjon, kontroll og oppfølging ifm. avtaler om leie av fylkeskommunal grunn til bygge- og anleggsvirksomhet
- kunne utføre kontroll med at bruk av gategrunnen er i henhold til de tillatelser som er gitt gjennom godkjent varslingsplan eller gravetillatelse.
- sikre et forsvarlig renhold og vedlikehold av fylkeskommunal grunn i bygge- og anleggsperioden.
4. Virkeområde
Retningslinjene gjelder midlertidig bruk og leie av fylkeskommunal gategrunn i forbindelse med bygge og anleggsvirksomhet mv. Videre gjelder retningslinjene ved oppsetting av stillas, riggområde og inngjerding, avsperring, plassering av byggematerialer, maskiner, kran, lift, containere, brakker eller annen virksomhet som etter fylkeskommunens skjønn faller inn under betegnelsen bygge- og anleggsvirksomhet.
Som vei- og gategrunn regnes her all grunn utlagt til trafikkareal – det vil si vei, gang/sykkelvei og fortau, samt tilstøtende arealer hvor fylkeskommunen er eier.
Retningslinjene gjelder ikke for areal hvor ledninger skal legges, jf. ledningsforskriften § 18 b.
5. Tillatelse til bruk av fylkeskommunal grunn og avtale om leie
Fylkeskommunen skal godkjenne all bruk av fylkeskommunal grunn til bygge- og anleggsvirksomhet mv. gjennom inngåelse av avtale i hvert enkelt tilfelle.
I tillegg skal leieforhold inngås etter standard avtale, med mindre noe annet er avtalt. Fylkeskommunens godkjenning og signering av avtale skal skje før arbeid iverksettes og utplassering av maskiner, materiell og annet utstyr foretas.
Ved akutte hendelser som kan forårsake store ødeleggelser er det mulig å tiltre fylkeskommunal grunn før inngåelse av leiekontrakt, forutsatt at de formelle kravene blir omsøkt og leieavtale inngått i kort tid etter tiltredelse.
Det leide området kan ikke fremleies uten fylkeskommunens samtykke.
6. Leiesatser
Utleie av offentlig gategrunn til midlertidig byggevirksomhet skal inneholde et priselement som stimulerer til kortest mulig utleietid, men som samtidig ikke settes så høyt at det hemmer en aktiv byfortetting og byfornying.
For leie av fylkeskommunal gategrunn, gjelder følgende satser:
- Sentrumsnære områder: 5 kroner per kvm/døgn.
- Utenfor: 2,5 kroner per kvm/døgn.
- Minstepris for leie av gategrunn er kr. 3000,-.
Årlig regulering skal følge den alminnelige prisstigningen representert ved endring i den offisielle konsumprisindeksen (KPI).
Det kan tilkomme andre utgifter/kostnader enn leie for leietaker. Det skal inngås egne avtaler vedrørende dekning av slike utgifter.
Bruk av parkeringsplasser som administreres av Buskerud fylkeskommune vil medføre ekstra kostnad for å dekke inn tapte parkeringsutgifter. Dette kommer som et tillegg til selve leieprisen.
7. Varighet
Leieavtaler inngås alltid for et bestemt tidsrom. Tidsrom for leie vurderes etter omfanget av det aktuelle tiltaket, sted og type virksomhet.
Dersom leietaker ikke overholder utløpsfristen satt i leieavtalen, skal fylkeskommunen varsles så snart som mulig. Fylkeskommunen vil vurdere forlengelse av leieavtalen etter foreliggende eller nye vilkår.
8. Leietakers plikter i avtaleperioden
Leietaker plikter selv å skaffe seg alle nødvendige offentligrettslige tillatelser.
Før leieforholdet starter og ved leieforholdets slutt, kan fylkeskommunen kreve at det utføres en felles befaring som dokumenterer leieobjektets tilstand. Begge parter skal være representert.
Fylkeskommunen kan kreve at leietaker stiller garanti ved kontraktsinngåelse for utgifter til utbedring av eventuelle skader på leieområdet og/eller manglende opprydding av området etter endt leietid.
Det er forbudt å skade offentlig vei og å skade eller ta bort innretning som tilhører offentlig vei, jf. vegloven § 57.
Leietaker plikter:
- å sette leiearealet i samme stand som før iverksettelsen av den aktuelle virksomheten, og i samsvar med fylkeskommunens tekniske normer. Dersom området ikke blir ryddet og tilbakestilt av leietaker i henhold til avtale og gjeldende retningslinjer, kan fylkeskommunen besørge området istandsatt for leietakers regning.
- å utbedre skader på leiearealet og tilhørende områder som leietaker eller leietakers medkontrahenter forårsaker. Skader skal utbedres innen en rimelig frist. Oppfyller ikke leietaker sin utbedringsplikt, kan fylkeskommunen utbedre skader for leietakers regning.
- å iverksette tiltak for å forhindre skade på person, eiendom eller natur/miljø, som følge av leietakers bruk. Ved bruk av fylkeskommunal grunn må det ikke oppstå fare eller unødig ulempe for ferdselen eller omgivelsene.
- å sørge for at drift i og ved anleggsområdet blir utført, eksempelvis snørydding, strøing, renhold mv.
9. Mislighold
Ved vesentlig mislighold av leieavtalen eller ved vesentlige brudd på retningslinjene kan tillatelse om bruk av fylkeskommunal grunn tilbakekalles med øyeblikkelig virkning. Arbeidet som utføres i forbindelse med tillatelsen må stanse, og fylkeskommunen kan kreve området ryddet og tilbakestilt umiddelbart. Dersom området ikke blir ryddet og tilbakestilt av leietaker i henhold til avtale og gjeldende retningslinjer, kan fylkeskommunen besørge området istandsatt for leietakers regning.
Vedkommende kan også nektes for kortere eller lengre tidsrom å plassere ut nye maskiner, nytt materiell og annet utstyr på fylkeskommunal grunn ved mislighold av retningslinjene og/eller leieavtalen.
10. Ulovlig bruk
Ved ulovlig bruk av fylkeskommunal grunn forbeholder fylkeskommunen seg retten til å fakturere i tråd med faktisk bruk. Fylkeskommunen kan også fakturere et påslag for løpende administrasjonskostnader på minimum kr. 3000,-.
Vedkommende kan også nektes for kortere eller lengre tidsrom å plassere ut maskiner, materiell og annet utstyr som følge av ulovlig bruk.