Fylkeskommunen er en av flere sentrale aktører i trafikksikkerhetsarbeidet, både som veieier, plan- og samordningsmyndighet, ansvarlig for kollektivtransport og eier av videregående skoler. Vi har et spesifikt ansvar etter veitrafikkloven § 40a for å «tilrå og samordne tiltak for å fremme trafikksikkerheten i fylket». Trafikksikkerhetsarbeidet er komplekst, og krever innsats fra flere aktører innenfor en rekke ulike områder som berører fysiske og trafikantrettede tiltak.
Fylkeskommunens trafikksikkerhetsarbeid skjer hovedsakelig gjennom
- Gjennomføring av tiltak med dokumentert ulykkesreduserende effekt på fylkesveiene
- Skilting
- Fartsgrenser
- Sikring av gangfelt
- Trafikksikkerhetsrevisjon
- Ulykkesanalyser i samarbeid med Statens vegvesen
- Drift og vedlikehold av veinettet
- Samordning av trafikksikkerhetsarbeidet
Utbyggingsprosjekter og mindre investeringstiltak i regi av fylkeskommunen tar utgangspunkt i å forbedre trafikksikkerheten for ulike trafikantgrupper. Eksempler på tiltak og prosjekter er kryssutbedring, gang- og sykkelveier, fortau, oppsett av autovern eller rydding av sideterreng.
Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei 2022-2025
Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei 2022–2025 er en fireårig plan for trafikksikkerhetsarbeidet i Norge. Planen er et samarbeid mellom Statens vegvesen, politiet, Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Trygg Trafikk, fylkeskommunene og åtte storbykommuner. I tillegg har en rekke øvrige offentlige aktører på nasjonalt nivå og om lag 20 interesseorganisasjoner bidratt til planen. Planen inneholder 179 målrettede tiltak. Fylkeskommunen har ansvaret for 18 av disse.
Trafikksikkerhetsforum i Buskerud har tre politiske representanter valgt av hovedutvalg for samferdsel. Forumet har det formelle ansvaret for å samordne trafikksikkerhetsarbeidet i fylket og skal gi råd i trafikksikkerhetsspørsmål til de sentrale aktørene i trafikksikkerhetsarbeidet i fylket. Forumet møtes 3-4 ganger i året. I tillegg til de politiske representantene er følgende aktører i trafikksikkerhetsarbeidet representert i møtene:
- Trygg Trafikk Buskerud
- Sør-Øst politidistrikt
- Utrykningspolitiet
- Statens vegvesen
- Fylkeskommunens administrasjon
- Kommuneregionene
Henvendelser kan rettes til leder av forumet: Knut André Svensbråten. E-post: knutsven@bfk.no
Buskerud fylkeskommune jobber i tett samarbeid med Trygg Trafikk Buskerud for å forebygge at ingen blir drept eller alvorlig skadet i trafikken på veiene våre. Samarbeidet er formalisert i en egen avtale.
Trygg Trafikks kjernevirksomhet i Buskerud er knyttet til:
- systematisk trafikksikkerhetsarbeid i kommuner, gjennom godkjenningsordningen Trafikksikker kommune
- trafikkopplæring av barn og unge, spesielt Hjertesone
- informasjon og kampanjer knyttet til risikofaktorer i trafikken og sikkerhetsutstyr (hjelm, refleks osv.).
- koordinerer arrangementet Trafikkofrenes dag i Buskerud.
Trygg Trafikk er en landsomfattende, uavhengig organisasjon og et bindeledd mellom det frivillige og offentlige trafikksikkerhetsarbeidet.