Alle mann til pumpene – Buskerud trenger læreplasser til fremtidas fagarbeidere

Buskerud mangler arbeidstakere med fagbrev, både innen privat og offentlig sektor. Samtidig vil flere ut i lære enn det arbeidsmarkedet kan tilby av læreplasser. 

Ung person som bruker drill i et verksted - Klikk for stort bildeDet er stort behov for læreplasser. Det vil Buskerud fylkeskommune gjøre noe med. Trine Sirnes / Buskerud fylkeskommune

– Det er viktig å få på plass nye læreplasser så raskt som mulig, sier Jan Helge Atterås, direktør for opplæring og kompetanse i Buskerud fylkeskommune.

Han påpeker det å rekruttere nye fagarbeidere er viktigere enn noen gang før. Uten egnede læreplasser lykkes ikke samfunnet med å utdanne den kompetansen vi så sårt trenger.

– Den lenge varslede mangelen på fagarbeidere vil nemlig påvirke både fylkets evne til produksjon, og til å tilby gode tjenester til innbyggerne.

Foto av Jan Helge Atterås - Klikk for stort bildeFylkesdirektør for Opplæring og kompetanse, Jan Helge Atterås. Morten Brakestad

Hvorfor er opplæring så viktig?

Demografiutviklingen i hele landet gjør at befolkningen stadig blir eldre. Buskerudsamfunnet har ingen hender å miste, men vil fremover trenge all tilgjengelig arbeidskraft.

– Det er i en slik situasjon viktig at fylkeskommunen får hjelp av samfunn og bransjer til å få alle som ønsker fagutdanning ut i lære og praktisk opplæring.  

– På den måten kan både offentlig og privat sektor få tilgang på faglært arbeidskraft med god kompetanse, samtidig som den enkelte opplever å være inkludert og nyttig i Buskerudsamfunnet, sier Jan Helge Atterås. 

Vil din bedrift ha lærling? 

Da kan du lese mer i denne artikkelen: Vil din bedrift ha lærling? - Buskerud fylkeskommune

Hva gjøre fylkeskommunen for å gi opplæring til alle?

Ordinær fagopplæring er fireåring, og består av en kombinasjon av opplæring i skole og bedrift. Den vanligste kombinasjonen er å ta vg1 og vg2 i skole, deretter to års læretid før man går opp til fagprøve.

Men Buskerud fylkeskommune jobber etter mange spor, for å kvalifisere også de som ikke får ordinær læreplass i bedrift. Under kan du lese om ulike veier til å bli kvalifisert fagarbeider.

Fagopplæring i Buskerud fylkeskommune

  • Det ble inngått 1508 kontrakter om fagopplæring i bedrift i 2024
  • 1661 personer gjennomførte fag- og svenneprøver, med 92 % bestått
  • 50 personer gjennomførte kompetanseprøver, med 96 % bestått

Vg3 Fagopplæring i skole 

Fylkeskommunen gir tilbud om Vg3 fagopplæring i skole til søkere som ikke har fått et tilbud om læreplass. Dette tilbudet er ikke søkbart. Vg3 fagopplæring i skole er ettårig opplæring i skole istedenfor for læretid i bedrift. De som inngår en slik kontrakt betegnes som elever.

Skolene som har Vg3 Fagopplæring i skole jobber godt for å gi elevene den kompetansen de trenger for å fullføre og bestå. Likevel er det en høyre andel som ikke består fagprøven fordi de mangler nok arbeidserfaring i bedrift.

I 2024 fikk 141 tilbud om Vg3 Fagopplæring i skole i, og 97 takket ja til dette tilbudet.  

Flest elever startet i helsearbeiderfaget, elektrikerfaget, bilfaget lette kjøretøy og barne- og ungdomsarbeiderfaget. 

Unge helsefagarbeidere får opplæring i sjekke blodtrykk på medelev i seng - Klikk for stort bildeHelse- og oppvekstfag manglet flest læreplasser i 2024, og måtte ta i bruk ordningen "Vg3 i skole" Trine Sirnes / Buskerud fylkeskommune

Alternative veier til fagbrevet

Praksiskandidater

Praksiskandidatordningen har som mål å formalisere kompetanse hos voksne som har yrkeserfaring, men mangler fagbrev. Her prøves og dokumenteres praksiskandidatenes kompetanse.

455 kandidater, med minst 5 års yrkeserfaring, fikk dokumentert sin kompetanse og gikk opp til fagbrev etter tverrfaglig eksamen i Buskerud i 2024. 

Dette er vinn-vinn situasjon, både for kandidatene selv og for arbeidslivet. Tidligere års statistikk har vist at praksiskandidatene går opp til fagbrev i fag som samfunnet etterspør. 

På nasjonalt nivå er det i regi av Utdanningsdirektoratet gjort analyser som likevel viser at det går lang tid fra gjennomført tverrfaglig eksamen hos denne gruppen til de får gjennomført sin fagprøve. Dette hindrer rask tilbakeføring av voksne med formell kompetanse til et arbeidsliv som etterspør arbeidskraften.

Ordningen “Fagbrev på jobb”

Ordningen fagbrev på jobb, som ble innført i 2018, vokser gradvis. Denne opplæringsveien mot fagbrev fanger opp de som er i arbeid, men som ønsker seg formell kompetanse og kanskje nye arbeidsoppgaver. Det en stor fordel for både bedriften og arbeidstakeren at den som skal kvalifisere seg slipper å forlate arbeidet og arbeidsplassen.

I 2024 var det 74 personer som hadde denne type kontrakt i Buskerud, og 32 som tok fagbrevet i samme periode.  

«Fagbrev på jobb» ble i 2024 finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HKdir) med overføring til Buskerud fylkeskommune på 5,1 millioner. I motsetning til flere andre veier mot fagbrev, er ikke fylkeskommunen lovpålagt å gi dette tilbudet. Dersom tilskuddet uteblir i en tid med anstrengt fylkeskommunal økonomi, kan denne kvalifiseringsveien falle bort.

Full opplæring i bedrift

Ordningen med full opplæring i bedrift er også skapt for å inkludere flere i opplæring og arbeid. 

Denne ordningen er for ungdom som ikke finner seg til rette i et klasserom. Her får de mulighet til å ta hele opplæringen i bedrift. Ordningen krever individuell tilrettelegging, men gir også mulighet for å kombinere arbeid med skole etter ulike modeller. 

person med sveiseutstyr og sveiseapparat - Klikk for stort bildeFull opplæring i bedrift kan være en løsning for ungdom som ikke finner seg til rette på skolen Trine Sirnes / Buskerud fylkeskommune

Lærekandidat

Lærekandidater har individuelle læreplaner og får kompetansebevis, ikke fag- eller svennebrev. Også denne ordningen har til hensikt å gi tilrettelagt opplæring, slik at flere kan få en kompetanse og i neste omgang en jobb. Vi kan altså kalle dette et verktøy for innenforskap.

Det ble inngått 69 nye opplæringskontrakter i Buskerud i 2024, og gjennomført 50 kompetanseprøver i samme periode.

Modulbasert fag- og yrkesopplæring

Sammen med resten av landet ruller Buskerud fylkeskommune i disse dager ut modulbasert fag- og yrkesopplæring. Ordningen er foreløpig rettet inn mot voksne, og skal gjøre at opplæringen til fagbrev kan tas i moduler med utgangspunkt i en realkompetansevurdering som kartlegger hva den voksne kan fra før. De som tar modulbasert opplæring, får godkjent modulene for seg.

Ordningen er ment å gi større fleksibilitet i opplæringen. Her kan arbeidstakere få moduler som arbeidslivet trenger der og da, og fremdeles oppnå fagbrev når alle moduler i et utdanningsløp er gjort unna.

Ordningen skal også gjøre det enklere å veksle mellom opplæring, arbeid og andre forpliktelser.  Målet er å gjøre videregående opplæring mer tilgjengelig for grupper som har utfordringer med å binde seg til opplæring over lengre perioder.

Det er i alt 13 lærefag som har fått modulstrukturerte læreplaner. Buskerud har modulstrukturert opplæring i fag som allerede er etablert i fylket, hvor det altså er et fagmiljø både i skole og bedrift som kan gi opplæringen.

Les mer om de ulike veiene til fagbrev:

Veier til fagbrev - Buskerud fylkeskommune

Modulstrukturert opplæring for voksne i videregående | udir.no