Sigdal og Asker er årets vertskapskommuner for næringslivet

Prisen deles ut av KS og NHO for å løfte frem gode eksempler der kommuner og næringsliv sammen har skapt en merverdi.

Fra venstre KS' styreleder Gunn Marit Helgesen, ordfører i Sigdal kommune, Vebjørn Aasand Seljord, ordfører i Asker kommune, Lene Conradi og Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO. KS

– Dette er en fin annerkjennelse av innsatsen som er lagt ned. Næringsutvikling har vært et satsingsområde i mange år i Sigdal, sier ordfører Vebjørn Aa. Seljord.

–  Vi har et veldig godt samarbeid mellom kommune og næringsliv som jeg tror er grunnen til at vi lykkes. Vi kjenner behovet og vi har felles mål, fortsetter ordføreren.

Seks kommuner kjempet i år om å bli årets næringslivskommune. Vinnerne ble kåret på KS' kommunalpolitiske toppmøte, skriver KS i en pressemelding.

Det ble konkurrert i to klasser:

  • kommuner med under 15.000 innbyggere
  • kommuner med flere enn 15.000 innbyggere.


Sigdal vinner prisen fordi de har etablert en permanent arena for samhandling mellom kommunen og næringslivet gjennom et næringsselskap hvor målet er et mer robust og bærekraftig næringsliv, flere attraktive arbeidsplasser, og et trygt og attraktivt bosted.

– Dette gir oss stor motivasjon om å være en god vertskommune framover, sier ordføreren videre.

Kommunen tilbyr etablererveiledning og gratis kurs for gründere. De har utviklet flere møteplasser og forum, og arrangerer en årlig konferanse med bred deltakelse fra næringslivet og andre samfunnsaktører.

- Vi i KS er glade for å dele ut denne prisen for 6. året på rad. Samfunnsutvikling er høyt på agendaen hos oss. Det handler om å utvikle gode og velfungerende kommuner, der innbyggere, næringsliv og besøkende ønsker å være, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Juryens begrunnelse - Sigdal kommune:

Sigdal kommune har etablert et organisert samarbeid med næringslivet gjennom initiativet Sigdal Utvikling AS. Dette selskapet, som ble opprettet i samarbeid med Sigdal Industriforening og andre lokale næringsforeninger, fungerer som en permanent samhandlingsarena. Her har alle aktører lik innflytelse, og det er inngått en partnerskapsavtale med kommunen for å sikre kontinuerlig utvikling og samarbeid. Målsettingen med arbeidet er et mer robust og bærekraftig næringsliv, flere attraktive arbeidsplasser og et attraktivt og trygt bosted. Kommunen arbeider aktivt sammen med de syv andre kommunene i Kongsbergregionen.

Videre jobber Sigdal kommune aktivt med næringslivet ved å utvikle møteplasser og forum som lederforum og fagforum, hvor næringslivsledere og kommunens ledelse kan møtes og diskutere viktige temaer. I tillegg er det opprettet bransjespesifikke forum. Sigdalskonferansen, som arrangeres årlig, er et eksempel på en slik møteplass som har blitt en av landets største lokale konferanser med innslag fra lokalt-, regionalt-, nasjonalt- og internasjonalt næringsliv og samfunnsutviklingsaktører. I tillegg til dette, tilbyr kommunen etablererveiledning og gratis kurs for gründere, og fungerer som vertskapskommune for Buskerud Næringshage som støtter bedriftsetableringer og kompetanseutvikling.

Sigdal kommune viser stor omstillingsevne ved å ta i bruk innovative og grønne løsninger. Prosjekter som Testarena Norefjell og samarbeid med Krødsherad kommune om grønn og sømløs mobilitet viser kommunens fokus på bærekraft og fremtidsrettede løsninger. Målsettingen i arbeidet med Testarena Norefjell er å utvikle nye forretningsmodeller for fremtidens mobilitetsløsninger i distrikts-Norge. Satsingsområdet Grønn og sømløs mobilitet omhandler mer kollektivt, tilrettelegge for alternativ transport som elsykler, og en innovativ satsing på selvkjørende buss. Kommunen har også etablert fond for å støtte energireduserende tiltak og nye næringsinitiativer, noe som bidrar til å skape et robust og bærekraftig næringsliv.