Arkeologisk funn: Fant stridshammer som avbildet på minnetavle fra 1699

Det er alltid gøy når vi kan finne faktiske eksempler på gjenstander som er avbildet!

Bilde av minnetavle fra 1699 - Klikk for stort bildeI Buskerud har vi et finfint epitaf (minnetavle) fra Gol kommune til ære for Bjørn Tolleivson Frøysåk (1634-1709). I sommer ble det funnet en slik stridshammer i Åsbygda på Ringerike og er datert til 1500-/1600-tallet. – Det er alltid gøy når vi kan finne faktiske eksempler på gjenstander som er avbildet! Haakon Michael Hariss / Norsk Folkemuseum og Leif Ranch Kornum

Har du hørt om et epitaf(ium)? Et epitaf er en minnetavle over en fremstående person - disse kan man finne i enkelte kirker rundt om i landet. 

I dag brukes de ikke, men de var vanlige i protestantiske kirker fordi man sluttet å bruke altere etter reformasjonen i 1537.

– I Buskerud har vi et finfint epitaf fra Gol kommune til ære for Bjørn Tolleivson Frøysåk (1634-1709), sier Linn Marie Krogsrud i kulturarvseksjonen i Buskerud fylkeskommune.

– Bjørn var fra en framstående gårdbrukerslekt, men drev også med tømmer, eiendomssalg og pensjonatvirksomhet, forklarer hun. 

Bilde av stridshammer - Klikk for stort bildeLeif Ranch Kornum fant stridshammeren i sommer. Leif Ranch Kornum

Han fikk til sammen 15 barn med sine to koner, Ingebjørg Hersgård og Guri Tolleivsgard. Alle er avbildet, inkludert Ingebjørg som døde i 1680. 

Epitafet stod ferdig i 1699 og hang lenge i Gol kirke. Det er nå del av samlingene til Norsk Folkemuseum.

– På slutten av 1600-tallet ble det egentlig bestemt at epitafiene bare skulle ha inskripsjoner, ikke portretter, og ikke koste mer enn 300 riksdaler. Vi har en følelse av at Bjørn og kunstneren ikke fulgte disse reglene til punkt og prikke, smiler Krogsrud.

Hun sier Bjørn i sin høyre hånd holder en såkalt stridshammer.

– Egentlig var dette et fryktinngytende slagvåpen, men vi får håpe Bjørn brukte det mest som statussymbol!

– Faktisk ble det funnet en slik stridshammer i Åsa på Ringerike i sommer og er datert til 1500-/1600-tallet. Det er alltid gøy når vi kan finne faktiske eksempler på gjenstander som er avbildet! avslutter Linn Marie Krogsrud i fylkeskommunen.