Trine Sirnes / Buskerud fylkeskommune
På landsbasis er tilsvarende tall for motivasjonen på 67 prosent.
– Motiverte elever er et godt utgangspunkt for opplæringen. At elevene er motiverte er også en anerkjennelse av arbeidet som gjøres hver dag ved de videregående skolene i fylket vårt.
Det sier Jan Helge Atterås, direktør for opplæring og kompetanse i Buskerud fylkeskommune.
- Undersøkelse i regi av Utdanningsdirektoratet (Udir)
- Gjennomføres hver høst ved alle videregående skoler i landet
- Høsten 2024 er svarprosent for Buskerud 87, på landsbasis 83,1
- Undersøkelsen er obligatorisk på Vg1. I Buskerud inkluderes alle trinn, for å fange opp utviklingen i oppfatningen av læringsmiljøet
- Tallene som gjengis i denne artikkelen gjelder Vg1-elever, for å kunne sammenligne med landssnitt
Økt støtte fra lærer og mer elevdemokrati
Elevundersøkelsen ble gjennomført høsten 2024. Flere viktige indikatorer har beveget seg i forsiktig positiv retning siden høsten 2023.
På en skala fra 1 til 5, hvor 5 er høyest, rapporterer elevene:
- Økt støtte fra lærere: 4,1 (fra 4,0 i 2023)
- Faglig utfordring: 4,3 (likt som 2023)
- Økt vurdering for læring: 3,5 (fra 3,4 i 2023)
- Økt elevdemokrati og medvirkning 3,6 (fra 3,5 i 2023)
Det er lovende at elevene rapporterer om økt støtte fra lærere. Etter pandemien ser man nemlig kunnskapshull innenfor grunnleggende fag, kombinert med høye forventninger til egne prestasjoner. Derfor er økt lærerstøtte antakelig en forutsetning for denne generasjonen.
Fylkesdirektør Jan Helge Atterås
Morten Brakestad
Indikatoren som spør om elevene opplever faglig utfordring har gjennom de siste årene ligget høyt. Som kjent må faglig utfordring balanseres mot lærerstøtte for at elevene skal oppnå mestring.
Kanskje aller mest positivt er det at indikatoren Elevdemokrati og medvirkning, som har vært tung å bevege, har gått i positiv retning i årets elevundersøkelse.
– Vi vet at det å få påvirke egen læring og læringssituasjon er viktig for motivasjon og eierskap.
Vi håper fremgangen er et uttrykk for en varig endring i forholdet mellom skole og elever i Buskerud, sier Jan Helge Atterås.
Negative tall om mobbing
Høstens elevundersøkelse viser dessverre, som tidligere år, økte mobbetall i de fylkeskommunale skolene. Vi har gått fra en andel på 6,1 prosent som rapporterer om mobbing i 2023, til 6,5 prosent i 2024. På landsbasis er andelen som rapporterer om mobbing i fylkeskommunale videregående skoler på 6,4 prosent.
Særlig andelen som rapporterer at de blir mobbet av voksne på skolen øker, noe som selvsagt gir grunn til bekymring. Faktisk har andelen økt med 0,7 prosentpoeng fra høsten 2023 til høsten 2024. Et økende antall elever opplever altså at voksne mobber dem.
– Både hos oss som skoleeier og på skolene arbeides det hver dag med å få konkrete mobbesituasjoner meldt inn, slik at fakta i sakene kartlegges og relevante tiltak settes inn, sier Jan Helge Atterås.
– Det jobbes også kontinuerlig med læringsmiljøet i skolene våre, for å forebygge mobbing og gjøre skolen til et godt sted å være for alle.
Hva sier forskningen om mobbetallene?
Det er viktig å se økningen i mobbetall i sammenheng med det forskning viser om pandemikullene som nå er inne i videregående opplæring. Forskerne finner som nevnt over høyere krav til akademisk prestasjon blant elevene. Samtidig virker det være faglige hull etter hjemmeskolen, særlig i matematikk og lesing. Dette setter høyere krav til lærerstøtte.
Videre finner forskerne både mer utagering, og samtidig større skjørhet eller sårbarhet, antakelig som følge av mindre sosial læring og svak voksenpåvirkning under pandemien. Det er også pekt på økt rettighetsfokus.
Man kan tenke seg at disse forholdene til sammen gjør at de voksnes rolle oppleves som mer grensesettende, kanskje særlig for lærerne, som har ansvaret for vurdering og karaktersetting. Gjennom å sette grenser kan den voksnes adferd oppfattes som krenkende eller nærgående for en generasjon som har vært lite utsatt for slike grenser.
Det store bildet
Det store bildet i elevundersøkelsen er at Buskeruds elever skårer omtrent som landssnitt på de fleste indikatorene. Unntaket er motivasjonsindikatoren, som er høyere enn landssnittet, og mobbeindikatoren, som dessverre avviker negativt fra landssnittet.
Hovedindekser fra elevundersøkelsen 2023-24 og 2024-25, Vg1
Resultater fra de fylkeskommunale skolene i Buskerud, sammenliknet med nasjonale tall siste år. Elevundersøkelsen er obligatorisk bare på Vg1-nivå. Vi bruker resultater fra dette trinnet for å kunne sammenlikne oss med landssnitt, dette gjøres også i artikkelen.
Les også:
Elevenes motivasjon | udir.no
Flere resultater og informasjon om elevundersøkelsen: Statistikk for skole og opplæring - Buskerud fylkeskommune
Flere nasjonale resultater: Dypdykk i elevundersøkelsen: Markant økt press for elever i videregående | udir.no
Andre kilder:
«Et bevis på at man trenger skolen, egentlig» Delrapport 2: Koronapandemiens langsiktige konsekvenser for elever på ungdomstrinnet (Nifu).