Fylkesutvalget fikk fremlagt førsteutkast til rammer for budsjett og økonomiplan 2025-2028

Fylkesutvalget i Buskerud fylkeskommune møttes 4. september til budsjettseminar i forbindelse med fylkeskommunens budsjettprosess for 2025 og økonomiplan for 2025-2028.

sal med møteromsoppsett  - Klikk for stort bildeFylkesutvalget møttes 4. september, for å gi sine innledende kommentarer til budsjettprosessen. Johanne Reiersrud / Buskerud fylkeskommune

Høstens budsjettprosess vil bli krevende, og innebærer store kostnadsreduksjoner og et svekket tjenestetilbud innenfor de fleste områder fylkeskommunen har ansvar for.

Under budsjettseminaret gikk den administrative ledelsen i fylkeskommunen gjennom status for det økonomiske omstillingsarbeidet så langt. Det er allerede gjennomført budsjettkutt fra 2024 innenfor mange sektorer, inkludert kollektivtransport og kulturområdet.

Disse kuttene er dessverre ikke nok, og for å sikre en forsvarlig økonomisk styring av Buskerud fylkeskommune foreslås det nye reduksjoner i hele den fylkeskommunale driften. Dette inkluderer tiltak som representerer konkrete kutt i skoletilbudet, tannhelse, samferdsel og administrasjon.

– Høsten blir krevende for fylkestinget og alle i Buskerud fylkeskommune frem til det endelige budsjettvedtaket i desember. Vi vet at de økonomiske utfordringene rammer direkte og hardt. Det påvirker hverdagen til svært mange av innbyggerne i alle fylkets kommuner. Dette er en situasjon ingen ønsker, men vi reduserer aktiviteten fordi vi må, ikke fordi vi vil, sier fylkesordfører Tore Opdal Hansen.

Buskerud fylkeskommune har 14 % lavere inntekter enn gjennomsnittet

Fylkeskommunen finansieres av midler fra statsbudsjettet, og det er disse rammene som er grunnlaget for det økonomiske handlingsrommet og tilbudet fylket kan gi innbyggerne. Dagens tjenestetilbud fra Buskerud fylkeskommune er for høyt i forhold til inntektene fylket får fra staten i statsbudsjettet.

I inntektsmodellen fra staten får Buskerud 14 prosent mindre enn gjennomsnitt av norske fylkeskommuner. Dette tilsvarer om lag 600 millioner kroner mindre i årlige inntekter. Samlet er det behov for å redusere de årlige kostnadene i Buskerud fylkeskommune med 250 millioner kroner, økende til 300 millioner kroner de neste årene.

Budsjettsaken vedtas i desember  

Budsjettseminaret er oppstart av budsjett- og økonomiplanprosess, og det er først i Fylkestingets møte 16. desember 2024 at endelig økonomiplan 2025-2028 og budsjett for 2025 skal vedtas. 

Iselin Haugo Stavn

– Det er jo nytt for oss å ha så mye åpenhet så tidlig. Det er viktig å huske at dette er en sped start på budsjettprosessen, og her skal vi jobbe godt videre, sammen med administrasjonen, sier Iselin Haugo Stavn, gruppeleder for Høyre.

– Det viktige nå fremover, blir å ivareta innenforskapet. Det er kanskje noe av hovedinntrykket jeg sitter igjen med.

portrettbilde kvinne - Klikk for stort bildeAnne Kristine Norman

Anne Kristine Normann fra Senterpartiet mener også at budsjettseminaret har vært nyttig.

– Om innholdet gjerne skulle vært mer positivt, så har gjennomgangen vært tydelig og god, og lett forståelig for oss politikere. 

– Det er viktig for at vi får best mulig grunnlag for det videre arbeidet, sier Norman. 

Sentrale datoer for videre budsjettprosess høsten 2024:

  • Statsbudsjettet legges frem 7. oktober. Eventuelle justeringer i tallgrunnlaget blir innarbeidet i budsjettforslaget fra fylkeskommunedirektøren.
  • Fylkeskommunedirektørens endelige forslag til økonomiplan 2025-2028 og årsbudsjett for 2025 presenteres 4. november. Disse bygger på retningssaken fylkestinget vedtok i juni og vedtatte resultatmål for forsvarlig økonomisk styring.
  • Økonomiplan 2025-2028 og årsbudsjett for 2025 blir politisk behandlet i fylkesutvalget 19. november og vedtas i fylkestinget 16. desember.  

 

Her finner du presentasjonen som ble lagt frem i budsjettseminaret (PDF, 6 MB).