Møtte 150 av landets ordførere på VM-samling

Fylkesordfører Tore Opdal Hansen og fylkeskommunedirektør Jan Sivert Jøsendal møtte fylkesordførere, ordførere og kommuneledere under KLP-samling i Trondheim.  

Buskerud-konferansen: Endringsmotor for politisk og administrativt samarbeid. Fylkeskommunedirektør Jan Sivert Jøsendal, fylkesordfører Tore Opdal Hansen sammen med ordfører i Hole, Syver Leivestad på scenen under KLPs ordførertreff i Trondheim mandag formiddag. Nils Fredrik Wisløff-Høgestøl / KLP

Det var KLP som hadde invitert fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H) og fylkeskommunedirektør Jan Sivert Jøsendal til å delta på ordførersamlingen i Trondheim mandag 3. mars.

Tema for samlingen var "Hvordan kan kommunene bruke små og store arrangementer som endringsmotor i lokalsamfunnene?»

De to ble intervjuet fra scenen der de delte sine tanker og erfaringer med opprettelsen av Buskerudkonferansen som endringsmotor for politisk og administrativt samarbeid.

– Fylkeskommunedirektøren og jeg tok tidlig i 2023 kontakt med ordførerne i Buskerud om det var interesse for et tettere samarbeid, og med en årlig Buskerudkonferanse som et viktig strategisk virkemiddel i nye Buskerud, forklarer fylkesordføreren. Vår inngang var å identifisere noen viktige områder som kommunene og fylkeskommunen kunne løfte i lag.

– Da vi gjennomførte vår første Buskerudkonferanse i 2024 på Geilo var vi bare 10 dager gamle, og nå var vi klare til å bringe nye Buskerud de første skrittene inn i fremtiden, fortsetter Opdal Hansen.

Les også: Buskerudkonferansen 2024: Slik blir veien videre

Fem personer samtaler foran ved scene - Klikk for stort bildePå scenen fikk Opdal Hansen selskap av lederne for de fire regionrådene, som støttet opp om samarbeidet i det nye fylket. Johanne Reiersrud

Buskerudkonferansen på Geilo samlet ordførere, varaordførere, kommunedirektører og ledere av opposisjonen i fylkets 18 kommuner, «Buskerudbenken» på Stortinget, fylkesutvalgets medlemmer og alle gruppelederne til partier som er representert i fylkestinget.

– Og hele programkonseptet inviterte til innsikt, dialog og verkstedarbeid, og vi hadde et klart mål om å få råd om de viktigste samfunnsoppdragene som nye Buskerud må løfte i lag. Vi reiste spørsmålet om hva si skulle prioritere å arbeide med sammen. Og svar fikk vi, sier fylkesordføreren.

– Mer innenforskap

Jøsendal sier de fikk identifisert tre områder som særlig de folkevalgte trakk frem som Buskerudsamfunnets viktigste samfunnsoppdrag.

  • Mer innenforskap
  • Styrke forutsetningene for omstilling og verdiskaping
  • Bevaring av natur- og kulturverdier i et generasjonsperspektiv.


– Disse prioriteringene la vi som en svært viktig ramme for den formelle høringen av vår regionale planstrategi.

– Vår tilnærming var rett og slett å speile tilbake hva vi oppfattet som meningsbærende budskap på Buskerudkonferansen, og i september 2024 gjorde vi en endelig oppsummering med ordførere og kommunedirektører der vi fikk bekreftet at vi hadde oppfattet kommunestemmene på en god måte, forsetter Opdal Hansen.

Det aller viktigste samfunnsoppdraget

Foto av deltakere på Buskerudkonferansen 2025 i Drammen - Klikk for stort bilde Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Arbeidet med «mer innenforskap» - som både under Buskerudkonferansen og i de formelle høringssvarene fra kommunene - ble løftet opp som det aller viktigste samfunnsoppdraget til Buskerud.

Dette fikk en ekstra bekreftelse våren 2024 da fylkesordføreren hadde en kommunerunde hvor han og fylkesvaraordføreren besøkte samtlige 18. kommuner for å snakke om hvordan arbeidet med «mer innenforskap» kan følges opp, og hvordan samarbeidet mellom kommunene og fylkeskommunen kan bli best mulig.

– Å bygge tillit handler jo både om det å anerkjenne, men også kunne snakke om det som er litt vanskelig, sier fylkesordføreren.

I januar i år var det klart for nye Buskerudkonferansen, og da ble todagers-arrangementet lagt til fylkeshovedstaden Drammen.

Les også: Buskerudkonferansen – Hvordan skal vi få til mer innenforskap i Buskerud?

– Professorene Mari Rege og Thomas Nordahl var tydelig på hvor vi i Buskerud bør rette inn innsatsen fra barnehage til høyere utdanning og inn i en jobb i privat eller offentlig sektor, fortsetter Jøsendal.

KS partnerskap for radikal innovasjon utfordret også de folkevalgte og kommunedirektørene på hvordan de kan være enda tydeligere på formålet med det de prioriterer, bruke posisjonsmakten når det er nødvendig og ikke minst styrke relasjoner og innrette ressursbruken klokt underveis.

Har satt felles kurs sammen med kommunene

– Vi trenger å forsterke det som er bra, ha kraft til å fornye, men også mot til å slutte med det som ikke virker. Og akkurat der er vi nå.

– Vi har satt felles kurs sammen med kommunene, og vi har mobilisert topplederskapet i første og viktige utviklingsårene, sier Opdal Hansen.

– Nå har vi retning, felles mål og vi er enige om at vi trenger gjennomføringskraft for de tiltakene vi prioriterer sammen og at vi kan måle resultater underveis.

– Og når jeg sier underveis har vi virkelig slått fjernlysene på. I hver folkevalgtperiode må vi sørge for å overlate stafettpinnen til nye folkevalgte som kan overta et bedre resultat enn det vi arvet selv. For det er et hardt målbevisst arbeid over tid som vil gi resultater, avsluttet Tore Opdal Hansen fra scenen i Trondheim.