Tre på tinget - møt våre folkevalgte

I fylkestinget i Buskerud sitter det 47 representanter fra hele fylket, med ulik alder, bakgrunn og partitilhørighet. Møt tre av dem her.

Bilde av politikerne Morgan Langfeldt, Iselin Haugo Stavn og Mons Ivar Mjelde - Klikk for stort bildeMorgan Langfeldt, Iselin Haugo Stavn og Mons-Ivar Mjelde. Buskerud fylkeskommune

De tre folkevalgte i dagens spalte har alle lang fartstid i politikken. Som gruppeledere for de tre største partiene i fylkestinget bærer de et ekstra ansvar for de politiske prosessene i fylkestinget. 

Vi spurte dem hva som fikk dem engasjert i politikken første gang, og hva som er vanskeligst i jobben som fylkespolitiker. Etter oppstarten av Buskerud fylkeskommune i år, fikk de blant annet som oppgave å kutte rundt 250 millioner av årsbudsjettet.

Les også: Våre folkevalgte: Tre unge på fylkestinget - Buskerud fylkeskommune (bfk.no)

Iselin Haugo Stavn (36)

portrettbilde av politiker - Klikk for stort bildeIselin Haugo Stavn (H) Buskerud fylkeskommune

Yrke: Sykepleier
Bosted: Ål i Hallingdal 
Parti: Høyre
Fartstid: Fylkestingsrepresentant fra 2011

Hvorfor har du engasjert deg politisk?

Jeg ble politisk aktiv når jeg var 18 år, i 2006. Da var jeg opptatt av skolepolitikk som elev ved videregående skole, men etter hvert som jeg har blitt voksen i politikken, har også interessefeltene innen politikk blitt bredere. 

Den første saken jeg husker vi fikk gjennom i fylkestinget i 2011 var Mobbeombudet i Buskerud. Dette har vokst, og mange fylker har latt seg inspirere av denne modellen. Det var fantastisk å se politiske ideer bli virkelighet.

Hva er det vanskeligste med å være folkevalgt i fylkestinget?

Nå er det krevende tider i fylket, med en stor økonomisk omstilling vi skal gjennom. Det klarer vi ikke uten at tjenestene våre blir dårligere for folk i Buskerud. Det er vanskelig.  

Hva blir fylkeskommunens viktigste oppgave fremover?

Å komme seg gjennom en omstillingsprosess hvor vi blir en moderne fylkeskommune med gode økonomi som leverer gode tjenester for folk i Buskerud. At vi kan levere en videregående skole med valgfrihet og kvalitet, at bussen går og at vi kan forbedre fylkesveiene våre. 

Mons-Ivar Mjelde (44)

portrettbilde av politiker - Klikk for stort bildeMons-Ivar Mjelde (Ap) Buskerud fylkeskommune

Yrke: Fagansvarlig / seniorrådgiver på digitalisering i Bane NOR
Bosted: Hønefoss 
Parti: Arbeiderpartiet
Fartstid: Fylkestingsrepresentant fra 2019

Hvorfor har du engasjert deg politisk?

Jeg engasjerte meg i politikken på 90-tallet fordi jeg oppdaget at ungdom ikke hadde råd til å ta utdanning. Den gang måtte man kjøpe skolebøker selv, og det var det ikke alle som hadde råd til. At videregående utdanning skulle være gratis, og at videregående utdanning i det hele tatt var en rettighet var en kamp den gang.  Og nå som da, er jeg opptatt av at alle uansett bakgrunn skal gis like muligheter. Lykkes vi med ungdommen, så lykkes vi med framtida.

Hva er det vanskeligste med å være folkevalgt i fylkestinget?

Utfordringen med fylkespolitikken er at den ikke gis like mye oppmerksomhet som den egentlig fortjener. At vi eksempelvis lykkes godt med yrkesfagsutdanning og formidling av læreplasser i Buskerud, er på grunn av politiske prioriteringer og gode ansatte som følger opp de politiske vedtakene. Men det blir liksom ikke nyheter av slikt.  Noe av skylden henger nok på oss folkevalgte også, med å gjøre oss mer relevante og sette tematikk på dagsorden.  

Hva blir fylkeskommunens viktigste oppgave fremover?

Det er en krevende omstilling og prioriteringer vi står foran, og for meg er det viktig at de ansatte er godt ivaretatt i den prosessen. Så er det viktig at vi fortsetter å levere gode tjenester og at vi også om 4 år er den fylkeskommunen som utgjør en forskjell for enkeltmennesket og løfter ungdommen opp og frem.

Morgan Langfeldt (56)

portrettbilde av politiker - Klikk for stort bildeMorgan Langfeldt (Frp) Buskerud fylkeskommune

Yrke: Bonde og politiker (bl. a. varaordfører i Lier kommune)
Bosted: Lier 
Parti: Fremskrittspartiet
Fartstid: Fylkestingsrepresentant fra 2015 

Har vært politisk aktiv siden 1985, med en lang rekke verv på både kommune- og fylkesnivå. Ble varaordfører i Lier kommune høsten 2023.

Hvorfor har du engasjert deg politisk?

Jeg følte tidlig at jeg ønsket å være med å påvirke hvordan vi har det i hverdagen. Frihet for enkeltmennesket og eldreomsorg var vel de viktigste sakene da jeg ble lokallagsleder i FpU i 1985.

Hva er det vanskeligste med å være folkevalgt i fylkestinget?

Stramme rammer og harde prioriteringer er aldri lett, men interessant er det. Det er mange interesser og mange som vil påvirke oss, så det er et stort ansvar.

Hva blir fylkeskommunens viktigste oppgave fremover?

Vi må prioritere de pålagte oppgavene vi har, og sørge for å få mest ut av hver krone. Som utvalgsleder for kultur, idrett og folkehelse er nok disse feltene blitt litt kjernen i det hele for meg. Vi skal sy alt sammen slik at innbyggerne i Buskerud har et godt tilbud, og så må vi fokusere ekstra på barn og unge.