– Buskerud skal være en region for å skape gode liv for alle innbyggere. Vi skal, sammen med kommunene, bygge en region hvor det er godt å leve, bo, komme på besøk og jobbe, sier fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H).
Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune
Onsdag ettermiddag vedtok fylkestinget ny regional planstrategi - Med hjerte for Buskerud.
– Som regional samfunnsutvikler skal vi bidra til forutsigbare rammer og støtte kommuner, frivillige og næringsliv slik at de kan bidra til våre felles mål om en sterk og livskraftig region, sier fylkesordfører Tore Opdal Hansen (Høyre).
Buskerud fylkeskommune skal være en pådriver for regional utviklingsoptimisme.
Regional planstrategi skal ligge til grunn for statlig, regional og kommunal planlegging i regionen.
Les regional planstrategi - Med hjerte for Buskerud 2024-2027
Forlaget til regional planstrategi 2024-2027 har denne våren og sommeren vært ute på høring.
Det har vært åpent for alle å komme med innspill. Fylkeskommunen har fått i underkant av 40 høringsinnspill fra statlige aktører, kommuner og organisasjoner.
Les også: Regional planstrategi: – Verdifulle innspill fra kommunene i Buskerud
– Et resultat av konkrete innspill fra kommuner
– Den regionale planstrategien er et resultat av konkrete innspill fra kommuner og samarbeidspartnere i fylket. De fortjener takk for verdifulle innspill, fortsetter fylkesordføreren.
Fylkesordfører Tore Opdal Hansen
Morten Brakestad
– Det ligger veldig mye bra i denne planstrategien! Vi gleder oss til fortsettelsen, vi gleder oss til å få endret på arealpolitikken og vi gleder oss til arbeidet med å få mer innenforskap i Buskerud fylkeskommune, sier Lavrans Kierulf (Fremskrittspartiet).
– Administrasjonen har gjort en veldig god jobb! Det aller beste med dette er at kommunene har respondert og kjenner igjen det vi var enige om da vi var samlet sammen med kommunene på Buskerudkonferansen tidligere i år, sier Iselin Haugo Stavn (Høyre).
–Det må være målet. At vi hele tiden treffer på det kommunene kjenner igjen som sitt utfordringsbilde. Da har vi kommet langt som samfunnsutvikler, fortsetter hun.
I likhet med Lavrans Kierulf så deler hun hans bekymring rundt areal- og transportplanen (2018) som de mener er utdatert og ikke svarer på dagens utfordringer.
– Areal- og mobilitetspolitikk må være en viktig del av Buskerudplanen, og det må legges opp til prosesser for å sikre god involvering fra både kommunene og fylkesutvalget i Buskerud i dette arbeidet, sier hun.
Politikerne under behandlingen av regional planstrategi i fylketstinget onsdag ettermiddag. Fra venstre Lavrans Kierulf (Frp), Mons-Ivar Mjelde (Ap), Iselin Haugo Stavn (H) og Magnus Weggesrud (Sp).
Buskerud fylkeskommune
– Snakkes om i kommunene
– Denne planen hører jeg at det snakkes om i kommunene. Vi oppleves som relevante, ikke bare når det gjelder prioriteringer av hva skal drive med av tjenester fremover, men at vi har forstått samfunnsoppdraget vårt og snakker samme språk som kommunene våre, sier gruppeleder Mons-Ivar Mjelde (Arbeiderpartiet).
Politikerne er opptatt av at den regionale planen skal brukes aktivt.
– Lykkes vi med dette arbeidet, så tror jeg vi vil oppleve mindre utenforskap i Buskerud, fortsetter Mjelde.
– For å lykkes så må vi løfte i flokk. Fylkeskommunen, kommunene, næringslivet, kulturlivet, frivilligheten og idretten må trekke i samme retning, sier Magnus Weggesrud (Senterpartiet).
– Ny regional planstrategi har lagt et godt grunnlag for dette samarbeidet, avslutter Magnus Weggesrud.