30/2024 Spørsmål fra Mons-Ivar Myhrvold Mjelde (Ap) om fylkeskommunens håndheving av elever i videregående sin rett til skoleskyss

  • Dato innsendt: 13.06.2024
  • Dato besvart: 20.06.2024

Retten til skoleskyss er definert i forskrift og i Buskerud fylkeskommune har man søkt unntak for forskriften med en detaljeringsgrad på kommunenivå. det betyr at elever i Drammen, Lier, Øvre Eiker, Modum, Hole, Ringerike har ungdomskortet som løsning. Det faktiske kollektivtilbudet innenfor disse kommunene er varierende, og kravet til unntaket fra forskriften må enkelt forklart vise til at ungdommen må ha et reelt kollektivtilbud og ikke bare en skolebuss. Det er Brakar som håndterer skoleskyssen for fylkeskommunen, det er også Brakar som håndterer søknader om fri skoleskyss og behandler disse.

Når man gå inn på Brakar sine nettsider om skoleskyss (https://brakar.no/skoleskyss/videregaende/ ) kan man lese følgende:

Skoleskyss defineres som daglig skyss mellom hjem og skole, til skolens ordinære start- og 
sluttid.

Det er som hovedregel Brakar som avgjør om eleven får innvilget fri skoleskyss.

Hvem kan få gratis skoleskyss til videregående 
Elever som har mer enn 6 kilometer til skolen, og som bor utenfor dispensasjonsområde*
Elever med spesielle behov dokumentert med legeattest/sakkyndig uttalelse
Mer informasjon om regler og retningslinjer finner du her.
*Buskerud fylkeskommune er innvilget dispensasjon fra hovedregelen om gratis skoleskyss for

videregående elever bosatt i Drammen, Lier, Øvre Eiker, Modum, Hole, Ringerike og 
Kongsberg for inneværende skoleår. Elever bosatt her kjøper selv et Ungdomskort.

Her ledes elever til å tro at om de bor i en av disse kommunene (dispensasjonsområdet), har man ikke rett til fri skoleskyss.

I lovverket kan man lese følgende:

§ 7-2. Skyss og innlosjering i den vidaregåande skolen Elevar i vidaregåande skole som bur meir enn seks kilometer frå skolen, har rett til gratis skyss eller full skyssgodtgjersle. Når det er nødvendig, har elevar rett til gratis båttransport utan omsyn til reiselengda. Departementet kan gi forskrifter om at skyssbehovet til elevane i særskilde tilfelle kan dekkjast på andre måtar.

Departementet gir nærmare forskrifter om tryggleiken til elevane under skoleskyssen.

Fylkeskommunen skal hjelpe til med å skaffe losji for elevar i vidaregåande skole som bur slik til eller som har så lang veg at dei ikkje kan nytte dagleg skyss til skolen. Om nødvendig skal fylkeskommunen byggje elevheim.

I Reglement for delegering og tildeling av innstillingsrett fra Buskerud fylkesting er det under punkt 10.2 definert følgende:

Fylkeskommunens myndighet etter opplæringslovens og friskolelovens regler om skyss og innlosjering delegeres til Brakar AS.

For representanten virker det som om det ikke er gode nok rutiner for å identifisere den enkelte elevs rettigheter historisk og i nåtid, og på bakgrunn av dette har jeg følgende spørsmål:

  1. Hvordan sikrer fylkeskommunen at elevens rettigheter definert i "§ 7-2. Skyss og innlosjering i den vidaregåande skolen" Ivaretas.
  2. Stemmer det at elever som bor i Drammen, Lier, Øvre Eiker, Modum, Hole, Ringerike og Kongsberg ikke kan få gratis skoleskyss, ref. Brakars nettsider.
  3. Om svaret på spørsmål 2 er Nei. Hvordan sikrer fylkeskommunen at elever som har hatt, har og vil ha få sine rettigheter ivaretatt?
  4. Vedrørende skoleåret 2024/25. Fra høsten av vil kollektivtilbudet i Buskerud krympes, og områder som nå har et kollektivtilbud, vil kun ha en skolebuss. Hvordan påvirker dette de nevnte kommunene over, og hvordan sikrer man at elever fra skoleåret 2024/25 får ivaretatt sine rettigheter?

Fylkeskommunedirektørens svar:

Svar på spørsmål 1:

Elevene får informasjon om hvordan de skal søke skoleskyss i melding om tildelt skoleplass, og 
skolene informerer også elevene om hvordan de søker skoleskyss.

På Bfk sine hjemmesider ligger det en veileder som tar eleven igjennom hele prosessen for å avklare om en elev har rett til skoleskyss. Her kan eleven selv krysse av for ulike data og blir veiledet til om en får gratis skyss eller ikke. Her er også spørsmål og svar på en rekke problemstillinger knyttet til skoleskyss, og det vises også til retningslinjer og andre kilder.

På spørsmålet om skyss i de kommuner som er omfattet av dispensasjon kommer følgende informasjon fram:

«Unntak fra retten til gratis skoleskyss på videregående skole

Etter loven har du krav på gratis skoleskyss hvis skoleveien er over 6 kilometer.

Fylkeskommunen kan likevel søke om dispensasjon, altså unntak fra regelen om gratis skoleskyss, dersom kollektivtilbudet er godt utviklet i et område.

Årsaken til at det ikke er gratis skoleskyss i området du bor i, er at det er utviklet et godt kollektivtilbud med jevnlige avganger både på dagtid, kveldstid og i helgene. I tillegg tilbyr kollektivselskapene ungdomskort som er rabattert med 50 prosent eller mer, sammenliknet med voksenbillett.

Men du kan søke ditt kollektivselskap om gratis skoleskyss dersom du mener at kollektivtilbudet er for dårlig, slik at dispensasjonen virker urimelig.

Hjemmeside: Skoleskyss - Buskerud fylkeskommune (bfk.no)»

Svar på spørsmål 2:

Nei

Svar på spørsmål 3:

Klar og tydelig informasjon er viktig for at elevene får de rettigheter de har krav på. Veileder for skoleskyss som er blitt utviklet i Viken, bidrar til bedre informasjon. Veilederen er oppdatert med den informasjonen som er relevant for Buskerud fylkeskommune.

Brakar går igjennom sine hjemmesider nå, for å tilpasse og tydeliggjøre informasjon på deres hjemmesider. Dette for å sikre at den blir mer ensartet med den informasjonen som ligger på Buskerud fylkeskommune sine sider. Siden Brakar skal ivareta informasjon både til grunnskole og videregående skole må deres informasjon ivareta ulike behov. Arbeidet med hjemmesidene til Brakar forventes å være ferdig innen førsteopptaket til de videregående skolene i Buskerud er klart.

Buskerud fylkeskommune jobber også sammen med Brakar med et mål om å utvikle et digitalt kart, for å synliggjøre hvilke områder av de kommunene som har dispensasjon man mener har et godt nok kollektivtilbud til å oppfylle kravene i dispensasjonen. Kartet vil inneholde data fra EnTur og vil vise de områder som har et kollektivtilbud med jevnlige avganger også et kvelds- og helgetilbud. Her vil det også være viktig å informere om at alle har rett til en individuell vurdering om retten til skyss selv om bostedsadressen skulle havne innenfor eller utenfor et slikt markert område på et digitalt kart.

Svar på spørsmål 4:

Etter at kutt i kollektivtilbudet blir gjennomført til skolestart 2024, kan det være at enkelte områder som tidligere hadde et «godt nok» kollektivtilbud til dispensasjonen, ikke lenger har dette. Det er ikke foretatt egne analyser for hvordan kuttene vil påvirke dispensasjonen.

Samtidig må man huske at retningslinjene for skoleskyss krever at elever går en rimelig distanse til en oppsamlingsplass. Hva som anses rimelig må avgjøres etter en konkret vurdering, der elevens alder, trafikksikkerhet og fremkommelighet må vektlegges. Dessuten skal man ta hensyn til den totale reisetiden, gange og kollektiv, når man vurderer hva som er rimelig gangavstand. Avstanden fram til oppsamlingsstedet/transportmiddelet kan uansett ikke være like lang som avstanden som gir rett til skoleskyss (6 km), og skysstilbudet skal dekke størstedelen av totaldistansen mellom hjem og skole.

Dette betyr at de fleste elevene bosatt i Drammen kommune som berøres av nedlagte linjer må gå lenger til en alternativ holdeplass enn det tilbudet de har i dag. De fleste områder som mister busstilbud i Drammen har et alternativt busstilbud som ligger godt innenfor den avstand en forventer at elevene skal gå til en holdeplass.

Alle har rett til en individuell vurdering dersom en mener at kollektivtilbudet der en bor ikke er godt nok for å oppfylle kravene i dispensasjonen.