Ut i regionene: Lærte om fjell-landbruket i Hallingdal

Hovedutvalget for næring og innovasjon besøkte Hallingdalskommunene Hol, Ål og Hemsedal 24. - 25. september.

Bilde av tre personer på Stundo i Hol. - Klikk for stort bildePå Stundo i Hol. Fra venstre Lars Fredrik Stuve, nestleder i Buskerud Bondelag, ordfører i Hol, Sigrid Simensen Ilsøy og utvalgsleder Roger Larsen. Bente Bjerknes / Buskerud fylkeskommune

Besøket startet med gårdsbesøk på Hamarsbøen gård i Kvisla i Hol. Der fikk utvalget høre hvordan det er å drive gård med melkekyr i Fjell-Buskerud med moderne hjelpemidler som robotisert fjøs, men også stølsdrift på sommeren. 

Bondelaget fulgte så opp besøket med orientering på kafeen og ysteriet Stundo i Hol, der også utvalget spiste lunsj.  

Bondelagets modellering av hytteutviklingen i Hallingdal og Valdres fikk stor interesse i utvalgt, og er et synlig bevis på utfordringene utbygging av hytter gir for landbruksnæringa særlig når det gjelder utmarksbeite.

Særlig er utviklingen fra 2009 til 2019 svært stor, mange nye hytter og hytteområder har kommet i denne perioden.  

Krevende diskusjoner

Ordfører i Hol Sigrid Simensen Ilsøy møtte utvalget på Stundo og var veldig glad for at utvalget tok turen til Hol for å bli kjent med næringslivet både kommunen og regionen.

Hun understreket sterkt de krevende diskusjonene rundt ulike behov for bruk av areal Hol står i, med utvikling av hytter, reiselivsprodukter, behov for beite, vern og så videre. 

– For å sikre bærekraftig utvikling i fremtiden og god veiing mellom ulike behov jobber Hol nå med planvask sa ordføreren.

Hun understreket at det er krevende tema men viktig for langsiktig utvikling både som besøks- og bostedskommune.  

Utvalgsleder Roger Larsen synes det var interessant å møte bondelaget og lære mer om landbruket og særlig fjell-landbruket. 

– Her tar utvalget med seg kunnskap og innsikt vi får bruk for videre når vi skal jobbe med våre oppgaver innen landbruk, og kanskje særlig til innspillet til jordbruksforhandlingene, sa Roger Larsen. 

Bilde av en gruppe mennesker - Klikk for stort bildeBuskerud bondelag og hovedutvalgets medlemmer på Hamarsbøen gård i Kvisla i Hol. Bente Bjerknes / Buskerud fylkeskommune

 

Bo og blilyst

Utvalget reiste så videre til Ål kommune og Torpomoen. Tema her var regionen Hallingdal, Bo og blilyst, og utviklingsprosjekter fylkeskommunen har støttet i Hallingdal.

Daglig leder i regionrådet Jan Olav Helling presenterte Hallingdalsregionen, arbeidet i regionrådet og viktige tema som jobbes. 

– Det er mange tema fylkeskommunen har ansvar for som kan avgjøre Hallingdals videre utvikling, sa Helling, og understreket særlig videregående opplæring og samferdsel, men også regionale utviklingsmidler der små midler kan gjøre stor forskjell. 

– Vi lykkes best når vi samarbeider godt, og fylkeskommunen kan bidra med sine ressurser, som kan være både kompetanse og økonomi, inn i den lokale samfunnsutviklingen i Hallingdal, fortsatt han.

Når det gjelder Bo- og blilyst har fylkeskommunen og Hallingdalskommunene jobbet godt sammen i flere år. 

Arbeidet fokuserer mye på tiltrekning av nye innbyggere, kompetanse til nærings og arbeidslivet i Hallingdal, boligutvikling og trivsel. Dette er langsiktig arbeid.  

Møtte ordførerne

Bilde av en gruppe mennesker - Klikk for stort bildeUtvalget på Leveld kunstnartun sammen med ordfører i Ål Solveig Vestenfor Bente Bjerknes / Buskerud fylkeskommune

Utvalget møte også ordfører i Ål, Solveig Vestenfor, på Leveld kunstnartun i Ål, der det også var omvisning. 

Været var så som så, så tåka hang tett over fjellet da utvalget kjørte fjellveien mellom Leveld og Hemsedal, Fantullvegen, som er en fin opplevelsesrute både på sykkel og i bil.  

I Hemsedal møtte utvalget ordfører Pål Rørby som orienterte om to satsinger.

Besøksforvaltning, som skal bidra til å sikre at opplevelsen blir god både for besøkende og fastboende, samtidig som man skal ta vare på sårbare natur- og kulturkvaliteter og sikre at den lokale verdiskapningen blir størst mulig. 

– Hemsedal kommune har nå laget en egen satsing og er godt i gang med kunnskapsbygging og en plan for besøksforvaltning i sin kommune.

–  Hemsedal er en sterk turistdestinasjon, men vi må også sikre at vi tenker bærekraft i alt vi gjør og sikrer natur og kultur for fremtiden. Det er viktig for fortsatt god utvikling både for bygda og besøkende, sa Pål Rørby. 

KI-lab Hemsedal 

Det andre tema Rørby fortalte utvalget om er KI-lab Hemsedal et pilotprosjekt utviklet for å få ungdom som faller utenfor inn i arbeidslivet og samtidig øke digitaliseringskompetansen i samfunn, organisasjoner og bedrifter.

Et samarbeidsprosjekt mellom Hemsedal kommune, prosjektet Sats på Hallingdal, NAV og Microsoft.

– Prosjektet utfordrer metodikken vi har for opplæring og arbeidstrening, sa Pål Rørby, og viser til svært gode resultater av gruppe 1 som nå er ferdig. 

– Nå arbeider vi for videre finansiering fortsetter han, dette gir så gode resultater og vil være viktig for både enkeltmennesker og samfunn, fortsatt han.

Bilde av natur i Hemsedal - Klikk for stort bildeHøstfjellet Fanitullvegen mellom Ål og Hemsedal. Bente Bjerknes / Buskerud fylkeskommune

– Gull verd med slike besøk

Roger Larsen sier etter utvalgets besøk at slike turer er gull verd når utvalget skal forstå de ulike regionene i Buskerud sine fortrinn og utfordringer.

– Vi skal jo og forme politikk og virkemidler for at fylkeskommunens bidrag til lokal vekst, verdiskaping og positiv utvikling skal bli best mulig. 

– For å få til det må vi kjenne regionene og fagområdene utvalget har ansvar for godt, avsluttet Roger Larsen.