Klare for debatt om ny avgangsmarkering på Arendalsuka

Flere ungdommer opplever utenforskap før og under russefeiringen, og mange ønsker en endring. Men hvem bestemmer egentlig over russen? 

Åtte profilbilder og Arendalsukas logo - Klikk for stort bilde Ombud for barn og unge i Akershus, Buskerud og Østfold

På Arendalsuka, 15. august kl. 11.00, blir det debatt om ny avgangsfeiring. Hvordan får vi det til, og kan man vedta seg til en ny feiring? 

Skal utvikle handlingsplan for ny feiring

— Fylkesdirektørene for utdanning og opplæring i Norge, har vedtatt et arbeid for å utvikle en strategi og handlingsplan for en ny feiring fra 2026. Regjeringen støtter arbeidet og har selv gått ut med tydelige tiltak for å nå målet med en positiv endring, sier Henrikke Bugdø-Aarseth hos ombud for barn og unge i Akershus, Buskerud og Østfold.

Debatten, som finner sted på Kulturkammeret i Arendal vil handle om hvordan ungdom, politikere, skoler, kommuner og fylkeskommuner kan jobbe konkret i årene som kommer.

Disse deltar

Foruten Bugdø-Aarseth deltar opplæringssjef Eiliv Fougner Janssen i Rogaland fylkeskommune, statssekretær Sindre Lysø i Kunnskapsdepartementet, direktør Marte Gerhardsen i Oslo kommunes utdanningsetat og leder Helle Christin Nyhus i Norsk lektorlag.

I tillegg deltar tre debattanter som alle har fersk erfaring med avgangsmarkering i videregående skole. Disse er sentralstyremedlem Martine Svendsen i Elevorganisasjonen, nestleder Yasir Mohamed i Ungdommens fylkesutvalg i Agder fylkeskommune og Bjørk Arantsstovu som var russ på Lillehammer i 2024. 

Det er Fylkesdirektørkollegiet for kompetanse og utdanning (FKU) som arrangerer debatten.

—Arbeidet er godt i gang

Foto av Jan Helge Atterås - Klikk for stort bildeFylkesdirektør for Opplæring og kompetanse, Jan Helge Atterås. Morten Brakestad

—Felles innsats for å få en inkluderende avgangsmarkering som reelt inkluderer alle elever, er godt i gang, sier fylkesdirektør for opplæring og kompetanse i Buskerud, Jan Helge Atterås.

Han er glad for arbeidet som legges ned av flere aktører.

—Dette er et arbeid som er komplekst og sammensatt, og som dreier seg om alt fra å bekjempe tunge markedsaktører til å drive holdningsskapende arbeid blant våre elever og foresatte. Ombudet for barn og unge gjør et solid arbeid med å støtte våre skoler i dette arbeidet.

Les også

1 av 10 ungdommer utestenges fra russefeiring - Buskerud fylkeskommune

Vil du snakke med noen om russetiden? - Buskerud fylkeskommune

Elevene har rett til en trygg og inkluderende russefeiring (udir.no)