Fylkeskommunedirektør Jan Sivert Jøsendal møtte rådgivere fra skoler i hele fylket.
Karriere Buskerud
Karriere Buskeruds årlige rådgiverkonferanse ble avholdt 25. - 26. april på Sundvolden.
Her dypdykket 130 skolerådgivere fra ungdomsskolene og videregående ned i disse spørsmålene, sammen med støttespillere fra oppfølgingstjenesten og NAV.
Det fikk de god hjelp til av blant andre psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg, lege og forsker Herman Egenberg, og rådgiver bak profilen @karrierekaren på sosiale medier, Jørund Walseth.
Sentrale temaer disse dagene var motiverende intervju, beslutningspsykologi og betydningen av historiefortellinger.
Fylkeskommunen som pådriver for kompetanseheving
Ingjerd Espolin Gaarder, avdelingsleder i direktoratet for høyere utdanning og kompetanse ved avdeling for kvalitet i karriereveiledning, åpnet konferansen med å anerkjenne Buskerud som et av fyrtårnene i den offentlige karriereveiledningstjenesten.
Kompetanseheving og erfaringsdeling i nettverk er et ledd i fylkeskommunens strategi for å styrke rådgivertjenesten i skolen.
– Rådgiverne betyr mye for ungdommenes livsmestring
– Innsatsen fra et samlet rådgiverkorps betyr svært mye for ungdommenes livsmestring, deres innsikt om seg selv, forståelse av utdannings- og yrkesmuligheter og ikke minst utvikling av varige relasjoner som bygger hele mennesker, sier fylkeskommunedirektør Jan Sivert Jøsendal.
Han åpnet dag to av konferansen med å takke praksisfeltet og vektlegge betydningen av karriereveiledning som virkemiddel for innenforskap. Nettopp arbeidet mot utenforskap er et svært viktig fellesmål for det regionale samarbeidet i Buskerud, og Jøsendal understreket viktigheten av et tett og nært samarbeid mellom kommunene og fylkeskommunene.
Fylkeskommunedirektøren la vekt på hva karriereveiledning kan bety i innsatsen mot utenforskap.
Karriere Buskerud
Hva tar deltakerne med seg fra konferansen?
– Det jeg i aller størst grad tar med meg, er at det å ta store valg i livet er veldig vanskelig. Så vi som skal hjelpe ungdommene i den prosessen bør ha med oss en god dose ydmykhet inn i den jobben. Ha bevissthet rundt hvor vanskelig det er å lande på et valg som føles riktig og godt (Jonathan Hilsen Gellein, Åssiden videregående skole).
– Vi i opplæringstjenesten vil ta med oss at det med valg og beslutninger er ganske komplekst, og at motiverende intervju kan være en innfallsvinkel og til hjelp i noen sammenhenger (Hanne Jenset, Oppfølgingstjenesten i Buskerud).
– Veldig fin forelesning, inspirerende oppfriskning. Jeg har blitt påminnet på tankegangen, og det å øve på hva som er viktig når vi møter og følger opp elevene med tanke på deres karrierevei (Hilde Ueland Kongsgård, Kongsberg videregående skole).
Rådgiverkonferansen 2024 from Buskerud fylkeskommune on Vimeo.