Fagområder og prosjekter

Nedenfor finner du noen utvalgte fagområder og prosjekter vi er engasjert i, og hvordan de kan være til nytte for deg. Vil du vite mer, se kontaktinfo for de enkelte områdene.

Våre fagområder

  • Reiseliv skaper arbeidsplasser og liv i by og bygd i hele Buskerud. Sammen med destinasjonsselskaper, reiselivsbedrifter, kommuner og frivillige organisasjoner jobber vi for å utvikle reiselivet til beste for bedrifter og lokalsamfunn. Vi kan hjelpe deg med å koble på eksperter innen lokalmat, kulturutvikling, samferdsel, naturforvaltning, planlegging, opplæring, friluftsliv og kulturarv, slik at du får mest mulig ut av dine reiselivsprosjekter.
  • Landbruk er en betydningsfull næring i Buskerud når det gjelder økonomisk verdiskaping og sysselsetting. I tillegg bidrar landbruket med forvaltning av betydelige arealressurser, kulturlandskapspleie, produksjon av mat, levende bygder. Partnerskapet for landbruk i Buskerud, ledet av fylkeskommunen, sikrer et helhetlig og målrettet arbeid med landbruksrelatert næringsutvikling.
  • Klima og energi: I fylkeskommunen er fagområdene næringsutvikling og klima tett koblet sammen. Vi jobber med problemstillinger innenfor klima og energi i samarbeid med kommuner og næringsliv i Buskerud, Østfold og Akershus. Vi jobber også i samspill med KS, Østlandssamarbeidet og Klimapartnere. For å møte utfordringer med klima- og miljøgassutslipp i Buskerud, jobber vi spesifikt med å fremme grønne løsninger innenfor næringstransport i fylket.

Våre satsingsområder

  • Matfylket Buskerud: Vi prioriterer arbeidet med lokalmat og -drikke for å utvikle Buskeruds opplevelsesnæring og landbruk. Sterkere lokalmatsatsing bygger på eksisterende styrker, og kan løfte to av våre viktigste næringer. Vi kobler nasjonale ambisjoner med regionale styrker innen lokalmat og -drikke.
  • MISSIONS: Buskerud fylkeskommune satser stort på sirkulære verdikjeder for å styrke konkurransekraften, verdiskapingen og bærekraften i næringslivet. Målet er å utvikle samarbeid om ressurser, og bygge infrastruktur og rammevilkår på tvers av verdikjeder, og ikke minst heve kompetansen for å realisere grønne verdikjeder.
  • Kompetanse og arbeidskraft i distrikt har som mål å øke tilgangen på kompetent arbeidskraft i hele fylket. Vi mobiliserer til utdanning og kompetanseheving, og tilbyr tilskudd til studiesentre for å styrke tilgangen på kvalifisert arbeidskraft i både offentlige og private virksomheter. Gjennom samarbeid med ulike aktører i Buskerud har vi iverksatt flere satsinger. Vil du vite mer om disse?

Nettverk

  • Klimapartnere er et nasjonalt nettverk for virksomheter som trenger bistand til det grønne skiftet. Klimapartnere tilbyr hjelp med klimaregnskap, rådgivning, arrangerer faglige seminarer og konferanser, og deler kunnskap om grønne løsninger.
  • Fjellnettverket er et politisk nettverk som arbeider for å sette spørsmål for fjellområdene på dagsorden og for å skape levende og livskraftige fjellbygder. Fylkeskommuner, regionråd og kommuner i Sør-Norge er medlemmer, og nettverket tar opp politiske saker som berører fjellområdene. Buskerud fylkeskommune har ansvaret for sekretariatet.
  • Grønt fagsenter Buskerud skal bidra til et sterkere fagmiljø innen landbruk og andre grønne næringer. Grønt Fagsenter Buskerud skal være et kraftsentrum og en jordnær møteplass for landbruket. Grønt Fagsenter Buskerud er administrativt plassert i Buskerud fylkeskommune, Seksjon for næring og klima.

Forskning og nyskaping

  • FORREGION er et program som skal stimulere til økt samhandling mellom bedrifter og forskningsmiljøer og mer forskningsbasert innovasjon i arbeids- og næringsliv. Ta kontakt med en av våre kompetansemeglere om hvilke muligheter programmet kan gi.

Kunnskapsgrunnlag /rapporter

Vi jobber kunnskapsbasert. Under finner du rapporter som kan gi deg et nyttig kunnskapsgrunnlag.