2 Regional planlegging som verktøy for utvikling
Regional planstrategi er et overordnet strategisk styringsdokument for hele Buskerud. Den inneholder de viktigste utfordringene og mulighetene vi står overfor, regionens strategiske mål og en prioritering av regional planlegging i valgperioden.
Gjennom å fastsette felles mål, og beskrive hvordan vi skal bruke samfunnets virkemidler på en samordnet måte for å nå de målene skal regional planstrategi være et felles veikart for samfunnsutviklingen i Buskerud. Regional planstrategi utarbeides av fylkeskommunen som regional planmyndighet, og følges opp sammen med kommuner og andre viktige samfunnsaktører for det beste for innbyggere og lokalsamfunn i hele fylket.
2.1 Regional samfunnsutvikling
Fylkeskommunen skal gjennom regional planlegging samordne oppgaver og interesser i regionen, sette aktuelle problemstillinger på dagsordenen, og støtte opp under utviklingen i kommunene. Som regional samfunnsutvikler skal fylkeskommunen se nasjonale forventninger i sammenheng med lokale forhold. Statlige organer, fylkeskommunen og kommunene skal legge den regionale planstrategien til grunn for det videre planarbeidet i regionen.
Gjennom nasjonale forventninger til kommunal og regional planlegging legger regjeringen føringer for hvordan planprosesser skal gjennomføres, og hvordan regional planlegging skal bidra til å nå nasjonale mål. Regjeringen legger vekt på at regional planlegging skal fremme bærekraftig utvikling, og sikre samordning og samarbeid i planleggingen. Regjeringen forventer at regional planlegging bidrar til trygge og inkluderende samfunn som sikrer velferd og bærekraftig verdiskaping.
Helhetlig utvikling innebærer å samordne ulike behov, interesser og virkemidler. Fylket er mangfoldig, med ulike forutsetninger, utfordringer og muligheter. Samtidig står samfunnet overfor regionalt viktige utfordringer som gjør felles mål og regionale grep nødvendige.
Fylkeskommunen skal:
- Samordne interessepolitiske hensyn i et felles løft for utvikling i vår region
- Avveie ulike hensyn i viktige regionale spørsmål
- Være en konstruktiv part i å løse viktige og komplekse regionale samfunnsutfordringer sammen med kommuner og andre samarbeidsparter
- Være til nytte for kommunene gjennom veiledning og støtte
2.2 Et bærekraftig Buskerud
Bærekraftsmålene danner ramme og setter premiss for utviklingen av samfunnet i Norge og i Buskerud. Det handler om å ta vare på naturen, styrke lokalsamfunnene og legge til rette for en sunn og rettferdig fremtid for alle. Vi må dekke dagens samfunnsbehov uten at vi ødelegger for de som kommer etter oss.
Buskerud og andre regionale og lokale myndigheter er pekt på som helt sentrale aktører for å nå hovedparten av de 169 delmålene som utgjør FNs bærekraftsmål og som Norge har forpliktet seg til gjennom Agenda 2030. Buskerud skal ta sin del av dette ansvaret og jobbe for et mer bærekraftig samfunn.
For å løse samfunnsflokene vi står overfor er vi avhengig av å se ulike utfordringer og muligheter i sammenheng med hverandre. De mest effektive løsningene på sammenvevde utfordringer finnes gjennom tverrfaglige løsninger og helhetlig blikk. Vi skal legge de tre dimensjonene for bærekraft til grunn: økonomisk bærekraft, sosial bærekraft og miljømessig bærekraft. På den måten kan vi bruke bærekraftsmålene som et verktøy til å ta gode og kunnskapsbaserte beslutninger som balanserer sosiale, økonomiske og miljømessige hensyn.
Det viktigste grepet vil være å sørge for bedre samarbeid, jf. FNs bærekraftsmål 17 som er en forutsetning for å nå alle de andre bærekraftsmålene. Bedre samarbeid i praksis kommer av bedre forståelse for hverandres ståsted og utfordringer. Fylkeskommunen skal legge til rette for møtearenaer, nettverk og partnerskap mellom sektorer, fagområder og myndighetsnivå, slik at vi i felleskap sikrer god ressursforvaltning og utjevning av sosiale ulikheter.