Med hjerte for Buskerud - Regional planstrategi for Buskerud 2024-2027

5 Samarbeid for å nå mål

God samfunnsutvikling skjer gjennom dialog og samhandling mellom offentlig, privat og frivillig sektor. Skal Buskerud bli en region med mer innenforskap, omstillingsevne og verdiskaping, som samtidig for valter natur- og kultur verdier i et generasjonsperspektiv, må vi jobbe sammen.
Samarbeid om å løse samfunnsutfordringene krever at flere politikkområder, fagdisipliner og sektorer i fellesskap må balansere dagens og fremtidens behov. Det handler om å erkjenne at denne type samarbeid ofte er komplekse, og at det krever god evne til å mobilisere og koordinere ressurser. Arbeidet må forankres på høyt politisk nivå. Samtidig er det vesentlig at løsningene på utfordringene kommer nedenfra, slik at de speiler lokale behov og forhold. Slik kan vi oppnå enighet om prioriteringer og bruk av felles ressurser for en ønsket utvikling.

Regional planstrategi er overbygningen i Buskerud fylkeskommunes plansystem, og setter kurs for videre samfunnsutvikling i Buskerud gjennom regionale planer og forpliktende samarbeid.

Regionale planer er verktøy for å samordne ulike sektorer og interesser, og gir forutsigbare rammer for utvikling innen viktige samfunnsområder. Planprosesser gir mulighet til å løse vanskelige utfordringer på en strukturert måte, og kan brukes til å avklare regionale utviklingsspørsmål i fellesskap.

God og reell medvirkning blant relevante aktører skal være et gjennomgående prinsipp. Det sikrer mer treffsikre planer, og bedre forutsetninger for at planene blir fulgt opp effektivt over tid. Den regionale planleggingen i Buskerud skal ses i sammenheng med kommunenes planarbeid slik at både regionale og lokale krefter drar i samme retning.

5.1 Regional planlegging i valgperioden

Utfordringene vi står overfor krever helhets tenkning i en tid med begrensede ressurser, og flere av gjeldende regionale planer er utdaterte. Viktigheten av et fornyet plan verk understrekes av at samfunnet er i rask endring. Fylkeskommunen sikter derfor mot et slankt og effektivt regionalt plan verk, utviklet i t ett samarbeid med Buskerud-samfunnet og bygget på et oppdatert kunnskapsgrunnlag som kommunene kjenner seg igjen i.

En helhetlig regional plan – Buskerudplanen

Hovedgrepet for valgperioden er å utarbeide en felles regional plan for hele fylket – Buskerudplanen. Arbeidet med planen skal sikre at de tre politiske utviklingsmålene med tilhørende regionale samfunnsoppdrag følges opp på en koordinert og tverrfaglig måte. Planprosessen starter umiddelbart etter vedtak av regional planstrategi. Buskerudplanen forventes vedtatt i løpet av 2025/2026, og skal erstatte flere gjeldende regionale planer.

Fylkeskommunen har som ambisjon at regional planstrategi og Buskerudplanen slås sammen til et felles plandokument ved neste rullering av planstrategien om fire år. Intensjonen er at Buskerudplanen skal gjelde for 12 år, og prioriterte samfunnsutfordringer, mål og samfunnsoppdrag justeres hvert 4.år ved rullering av regional planstrategi. Det sørger for et effektivt planverk med færre planprosesser, og sikrer samtidig forutsigbare rammer for samfunnsutviklingen.

Andre verktøy for regional utvikling

Flere regionale samfunnsutfordringer trenger en fleksibel tilnærming som gjør oss i Buskerud tilpasningsdyktige til en stadig raskere utvikling. Partnerskap, samarbeidsavtaler og nettverk er eksempler på nyttige verktøy for utveksling av kunnskap, erfaringer og løsninger innen temaer som krever stor grad av samhandling for å finne gode og tilpassede løsninger.
Fylkeskommunen legger opp til å benytte faglige og politiske arenaer for samarbeid og dialog til å aktivt jobbe med flere av samfunnsoppdragene samtidig som Buskerudplanen utarbeides.
 

5.2 Buskerudplanen – regional plan for hele Buskerud

Formål og innhold

Buskerudplanen skal være et politisk redskap for å enes om tiltak som hvordan vi i fellesskap skal følge opp mål og samfunnsoppdrag fastsatt i regional planstrategi. Arbeidet med planen skal styrke regional samhandling, og se samfunnets virkemidler i sammenheng. Den regionale planen skal prioritere områder der samordning med andre aktører er en forutsetning for å lykkes i arbeidet med de regionale samfunnsoppdragene.
Buskerudplanen skal arbeide mot å nå de tre politiske utviklingsmålene:

  • Buskerud er et inkluderende samfunn der alle deltar og bidrar aktivt
  • Buskerud lykkes med omstilling og verdiskaping
  • Buskerud forvalter sine natur- og kulturverdier i et generasjonsperspektiv

Utviklingsmålene gir retning, og de regionale samfunnsoppdragene skal konkretiseres ved hjelp av tydelige mål og tiltak. Under oppfølging av planen skal vi kartlegge måloppnåelse og evaluere effekt av ulike tiltak på en metodisk måte.

Som del av planen skal det også samtidig utarbeides og vedtas et handlingsprogram som vil tydeliggjøre ressursbruk og behov for samarbeid innen foreslåtte tiltak. Behov for å rullere handlingsprogrammet skal vurderes årlig.

Fylket er mangfoldig og har kommuner med forskjellige forutsetninger og fortrinn. Buskerudplanen med tilhørende handlingsprogram skal legge til rette for tilpassede løsninger som bygger på ulike kommuneregioners særegne styrker og muligheter. Planen skal bli et godt og relevant grunnlag for kommunal planlegging.

Prosess og oppfølging

Buskerudplanen skal bli et resultat av medvirkningsprosesser som styrker det regionale fellesskapet. Planen skal bygge på et sterkt politisk eierskap, både lokalt og regionalt. For god samordning mellom nasjonale føringer og lokale behov, er det viktig at både statlige organer og kommuner deltar i planleggingen.

Kommuner, næringsliv, frivillige, forsknings- og utdanningsinstitusjoner, organisasjoner og grupper som representerer særskilte stemmer i samfunnet inviteres til å bidra underveis i planprosessen. Tidlig og åpen involvering som er tilpasset ulike grupper vil styrke medvirkningsarbeidet.

Som del av å utarbeide Buskerudplanen skal det underveis vedtas et planprogram som skal fastsette fremdriftsplan, opplegg for medvirkning og tidshorisonten til planen. Det innebærer også en vurdering av hvordan temaer i gjeldende regionale planer som skal erstattes av Buskerudplanen skal følges opp.

Fylkeskommunens rolle som samfunnsutvikler innebærer et ansvar for en ønsket utvikling i regionen. Fylkeskommunen ønsker å sette seg i førersetet for positiv regional utvikling, og ønsker å være en positiv bidragsyter til at kommuner og andre i Buskerudsamfunnet skal nyte godt av å delta i samarbeidet. Vi er sammen om utviklingen av vårt fylke.

Buskerudplanen skal legges til grunn for regionale organers virksomhet, og for kommunal og statlig planlegging og virksomhet i regionen. Den skal være grunnlag for interessepolitisk samarbeid i Buskerud innenfor regionalt viktige tema.
 

5.3 Planer som skal utarbeides i valgperioden

Listen viser hvilke regionale planer som skal settes i gang eller videreføres i inneværende valgperiode. Øvrige regionale planer oppheves ved vedtak av regional planstrategi.

Planer som er nye i valgperioden:

-    Buskerudplanen

Planer som skal videreføres:

-    Regional plan for Hardangervidda – Videreføres 
-    Regional plan for Norefjell-Reinsjøfjell – Videreføres 
-    Regionalplan for Nordfjella med Raudafjell – Videreføres
-    Fylkesdelplan for Blefjell – Videreføres

Planer som skal videreføres og rulleres:

-    Regional vannforvaltningsplan for Innlandet og Viken – Videreføres. Planen rulleres i valgperioden til Regional plan for vannforvaltning i vannregion Vest-Viken.
-    Regional vannforvaltningsplan for Vestfold og Telemark – Videreføres. Planen rulleres i valgperioden til Regional plan for vannforvaltning i vannregion Vest-Viken.
-    Regional vannforvaltningsplan for Vestland Vassregion – Videreføres. Rulleres i valgperioden
-    Areal- og transportplan for Buskerudbyen – Videreføres. Partene i Buskerudbyen må enes om planbehovet på egnet tidspunkt.

Planer som videreføres inntil videre:

-    Regional plan for areal og transport i Buskerud

Planer som videreføres midlertidig, og gjelder til nytt handlingsprogram for samferdsel er vedtatt:

-    Regional plan for avkjørsler og byggegrenser langs riksvegnettet (og fylkesvegnettet)
-    Kollektivtransportplan for fylket