Retningslinjer skoleskyss for elever i grunnskolen

8 Andre forhold i skoleskyssen

8.1 Skyssbevis

Elever som blir innvilget fri skoleskyss, får tildelt skyssbevis.

Elever som mister eller får ødelagt sitt skyssbevis bestiller nye gjennom skolen. Elever som mister eller får ødelagt sitt skyssbevis, må straks bestille nytt. Midlertidig skyssbevis utstedes av skolen.

Eventuelle kostnader for skoleskyss i perioden man ikke har skyssbevis, vil ikke bli refundert.

8.2 Kontroll – bruk av skyssbevis

–Elever skal vise gyldig skyssbevis ved påstigning, det må utvises skjønn for de yngste elevene. Ingen elever på barnetrinnet kan nektes å være med bussen eller måtte betale for turen hvis de har glemt skyssbeviset.

Det bør kunne kreves at elever i ungdomsskolen må betale for reisen hvis de ikke har skaffet seg et midlertidig skyssbevis.

8.3 Sanksjoner

I særlige tilfeller, f.eks. ved gjentatt bråk, mobbing av medpassasjerer eller sjåfør, eller ved adferd som innvirker på trafikksikkerheten/medpassasjerenes trygghet, skal kollektivselskap/transportør underrette skolen. I spesielle tilfeller må kommunen føre tilsyn eller sette inn reisefølge i skoleskyssen. Elevene mister ikke skyssretten.

Nærmere detaljer vil komme frem av kollektivselskapenes veiledere.

8.4 Tilfeldige forsinkelser og innstilte avganger

Ansvar for utførelsen av transportene ligger på transportør. Dersom det er forsinkelser og eller innstilte avganger over lengre tid, kan kommunen kreve reduksjon i betaling av skoleskyss. Et slikt krav må fremmes skriftlig. Det gis ingen reduksjon i kostnader ved innstillinger på grunn av vær-, veg- eller føreforhold.

Skolen skal varsles om forsinkelser som medfører at elevene kommer for sent til undervisning.

Nærmere detaljer må avklares i dialog med kollektivselskap og kommune og være en del av kollektivselskapenes rutinebeskrivelser.

8.5 Samordning

Fylkeskommunen har ansvar for å organisere skoleskyssen og kan avgjøre at flere elever må benytte samme skyssmiddel, inkludert tilrettelagt skyss, når dette ansees som forsvarlig. Det legges opp til felles skyssordning for ordinære passasjerer, elever fra grunnskolen og elever fra videregående skole.

Kommunene skal ta organisering av skyss med i vurderingene når skolerute og skolens start- og sluttider fastsettes.

Ref.: Opplæringslova § 13-4 med merknader fra Ot.prp. nr. 46 (1997-1998) kapittel 31 til § 13-4