Retningslinjer skoleskyss for elever i grunnskolen

7 Transporttilbudet

7.1 Skyss-standard

Standarden i skoleskyssen skal ivareta elevenes sikkerhet samt at den skal være mest mulig rasjonell, miljøvennlig og økonomisk forsvarlig.

7.2 Skyssopplegget

Skysstilbudet skal være forutsigbart og forsvarlig. Vurderingen av hva som er akseptabelt og forsvarlig bygger på en avveining mellom individuelle hensyn til eleven, og forhold knyttet til denne på den ene siden, og en effektiv og rasjonell organisering av skoleskyssen på den andre siden. Samfunnsøkonomiske hensyn er også relevante.

Fylkeskommunens kollektivselskap Brakar AS, Ruter AS og Østfold kollektivtrafikk planlegger skyssopplegget, og hvilke skyssmiddel som den enkelte elev skal benytte.  Skoleskyssen organiseres ut fra hensyn til miljø og god transportøkonomi.

Det kan i spesielle tilfeller inngås avtale med foreldre/foresatt om egentransport, etter satsene i forskrift til opplæringslova § 10-2.

I vurderingen av hva som er akseptabel reisetid må gangtid og tid med transportmiddel sees i sammenheng. Det må tas med i vurderingen hvor lang ventetid eleven har før og etter skolen. Det skal også tas hensyn til andre forhold, slik som antall overganger, elevens forutsetninger mv.

Elevens samlede reise- og ventetid søkes begrenset til 45 min. for 1.-3. årstrinn, 60 min. for 4.-6. årstrinn og 75 min. for 7.-10 årstrinn, hver vei.

Elever som ikke kan reise alene, og det av helsemessige eller andre årsaker er nødvendig med tilsyn, er kommunen ansvarlig for å organisere og finansiere reisefølge/tilsyn, jf. opplæringslova § 7-4.

Ref.: Rundskriv Udir-2-2019 pkt. 5

7.3 Trafikksikker skoleskyss

Skysstilbudet skal dimensjoneres slik at elever med rett til skyss skal ha tilgang til sitteplass med bilbelte fastmontert. Dette gjelder ikke for bybusser (klasse 1).

Det kan ikke regnes med sitteplass hvis elever velger å reise med avgang utenom skolens ordinære start- og sluttid og når skoleskyssen utføres med ordinær rutebuss.  Hvis det er manglende kapasitet og flere alternative avganger, må elever og foresatte selv vurdere å velge andre avganger.

Ref.: Forskrift om sikring av skoleelever i buss §§ 2 og 3