Innhold på siden
- Når må du kjøre?
- Hvor kan du kjøre?
- Hvem kan du kjøre for?
- Hvilket utstyr må du ha i drosjen?
- Bankgaranti
- Krav om tilstrekkelig faglig kompetanse
- Dokumentere registrering
- Hvem kan kjøre drosjen?
- Andre typer løyver
- Endringer og opphør
- Hvor lenge varer drosjeløyvet?
Det er ikke lenger noe krav til å holde løyvet i drift til visse tider eller på visse steder. Du kan selv velge når du vil kjøre. Drosjesentraler og andre du har kontrakt med kan stille egne krav til deg om når løyvet skal være i drift.
I utgangspunktet kan drosjene nå kjøre hvor de vil i hele Norge. Det finnes ikke lenger løyvedistrikter eller stasjoneringssteder, men det finnes noen unntak.
Fylkeskommunen kan innføre eneretter
Fylkeskommunen kan tildele eneretter i enkelte kommuner eller områder. Enerettene fungerer omtrent som de gamle løyvedistriktene, og beskytter de som har eneretter mot konkurranse.
Du må sette deg inn i hvilke eneretter som gjelder i det fylket du vil kjøre.
Miljøkrav til drosjetransport i fylkeskommunen
Stortinget har vedtatt endringer i yrkestransportloven om drosjer, som blant annet gir fylkeskommunene mulighet til å gi påbud om at drosjekjøring innenfor en kommune skal drives med motorvogn som har en øvre grense for miljøskadelig utslipp.
Du må sette deg inn i hvilke miljøkrav som gjelder i det fylket du vil kjøre.
Se forskrift om utslippskrav for drosjetransport i kommuner som er vedtatt og innføres 1. oktober 2027.
Maksimalprisforskriften vil gjelde i flere kommuner
Du må følge forskrift om makspriser for drosjebilkjøring. Du finner Forskrift om takstberegning og maksimalpriser på Lovdata.no.
I Buskerud er det to kommuner som er unntatt fra maksimalpris:
- Drammen
- Lier
Du må sette deg inn i hvor det gjelder maksimalpris i det fylket du vil kjøre.
Se Konkurransetilsynet.no for mer informasjon om maksimalprisforskriften.
Løyvemyndigheten kan ikke lenger pålegge deg å være tilsluttet drosjesentral. Det betyr at drosjeeiere som vil være tilsluttet drosjesentral må ha en avtale med sentralen. Så lenge du og sentralen er enige, kan du kjøre for hvilken som helst sentral.
Hvis du vil drive for deg selv eller kjøre for en annen sentral må du si opp de avtalene du har med sentralen i dag. Oppsigelsestiden vil stå i avtalen din med sentralen. Du trenger ikke å si opp drosjeløyvet ditt hvis du vil bytte sentral eller drive for deg selv.
Du må registrere bilen som drosje og møte på EU-kontroll hvert år.
Det er fortsatt krav om at bilen er registrert i Kjøretøyregisteret som drosje. Drosjer må til EU-kontroll (periodisk kjøretøykontroll) hvert år.
Kontakt Statens vegvesen for mer informasjon om Kjøretøyregisteret og periodisk kjøretøykontroll.
Du må ha taksameter og loggføring
Du må følge forskrift om krav til taksametre, som du finner på lovdata.no.
Alle som driver drosjetransport må ha taksameter i drosjen. Alle turer skal registreres i taksameteret også når turen formidles via app, og selv om appen inneholder en betalingsløsning. Det er løyvehaver som må anskaffe taksameteret og som er ansvarlig for at alle turer registreres, også de som utføres av ansatte sjåfører. Se Justervesenets veileder for løyvehavere og sjåfører.
Du må loggføre den geografiske posisjonen til drosjen, som markerer start- og sluttpunkt for hver tur. Opplysningene skal lagres i 60 dager.
Kontakt Justervesenet for mer informasjon om krav til taksameter og loggføring.
Du må merke drosjen med løyvenummeret
Løyvenummeret og kjøreseddelen skal være synlig fra passasjerens plass.
Utvendig skal drosjer være merket på sidedøren med fylkesbokstav og løyvenummer. Om løyvenummeret begynner med en eller flere nuller er det ikke nødvendig å ta med disse. Merkingen skal være minst 10 cm høy og i en farge som står i kontrast til fargen på bilen.
Fra 1. januar 2023 er det krav om at alle nye drosjer skal ha taklampe. Krav til utforming følger av kravene i kjøretøyforskriften § 28-4 nr. 12. Taklampe skal merkes «TAXI» i tillegg til fylkesbokstav og løyvenummer. For eksisterende løyver blir det en overgangsordning på ett år.
Eksempel på merking av drosje:
Drosjeløyver utstedt før 1. november 2020 har fylkesbokstav «F» for gamle Buskerud. Drosjeløyver utstedt i perioden 1. november 2020 til desember 2023 i Viken har fylkesbokstavene «VI. Drosjeløyver utstedt fra 1. januar 2024 har fylkesbokstavene «ØS» for nye Østfold, «AK» for nye Akershus og «BU» for nye Buskerud.
Kravet til bankgaranti blir gjeninnført for nye drosjeløyver fra 1. januar 2023 og for eksisterende drosjeløyver 1. januar 2024.
Garantien må ha en kroneverdi tilsvarende 5000 euro for det første løyvet. For løyver ut over dette gjelder en kroneverdi tilsvarende 2500 euro for hvert løyve.
Krav om bankgaranti fortsetter for utvidede drosjeløyver, såkalt maxi-taxi, og løyver for transport av funksjonshemmede registrert over åtte personer i tillegg til fører.
Det er banken/forsikringsselskapet som utsteder garantien som skal sende garantierklæringen til fylkeskommunen. Søknader om nye løyver vil først bli behandlet når vi har fått garantierklæringen.
Løyvehavere som har fått utstedt drosjeløyve før 1. november 2020 anses å ha tilfredsstillende fagkompetanse.
Dersom foretaket fikk tildelt sitt første drosjeløyve etter 1. november 2020 må det dokumenteres fagkompetanse. Kravet skal være oppfylt før 1. juni 2024. Etter denne fristen vil løyver bli tilbakekalt om ikke kravet er oppfylt.
Kravet til fagkompetanse innebærer i hovedregelen at innehaver i enkeltpersonforetaket eller daglig leder i selskapet må framlegge vitnemål for bestått drosjeløyveeksamen ved Statens vegvesen. Kravet kan også oppfylles dersom innehaver oppfyller fagkompetansekravene for gods- eller turvognløyve, - eller har fått godkjenning fra Statens vegvesen på vitnemål eller kompetansebevis utstedt av offentlig myndighet i annen EØS-stat eller Sveits som bevis på tilsvarende kompetanse.
Kjøretøyet du skal bruke til å drive drosjevirksomhet må være registrert som drosje i kjøretøyregisteret og ha godkjent taksameter, taklampe og merking av løyvenummeret på sidedør.
Når du har fått innvilget drosjeløyve vil vi sende deg løyvedokumentene og et skjema for egenerklæring om driftsvilkår for drosjeløyve som du må fylle ut og sende tilbake til oss sammen med dokumentasjon før du kan sette løyvet i drift.
Egenerklæring om driftsvilkår for drosjeløyve
Kjøreseddel
Sjåføren i bilen må fortsatt ha kjøreseddel i tillegg til førerkort. Kravet om kjentmannsprøve forsvinner, slik at kjøreseddelen er gyldig i hele landet.
Kontakt politiet for mer informasjon om kjøreseddel
Drosjesjåføreksamen
De som vil ha kjøreseddel etter 1. november 2020, må ha bestått drosjesjåføreksamen hos Statens vegvesen, eller ha yrkessjåførkompetanse for persontransport, og ha hatt førerkort uten avbrudd i minst to år.
Kontakt Statens vegvesen for mer informasjon om drosjesjåføreksamen
Reserveløyver blir til hovedløyver
Fra 1. november 2020 er det ikke lenger noen forskjell på hovedløyver og reserveløyver, siden det ikke er noen plikt til å holde løyvet i drift. Alle reserveløyver du har blir da drosjeløyver, på lik linje med hovedløyver.
Overgangsordning for selskapsvognløyver og handikapløyver med liten bil
Selskapsvognløyver og løyver for transport for funksjonshemmede tilknyttet bil med inntil åtte sitteplasser i tillegg til fører, gjelder til 1. november 2022. Det er ikke krav til merking eller taksameter i overgangsperioden. Etter det må de ha drosjeløyve for å fortsette virksomheten.
Overgangsordning for maxitaxi og handikapløyver med stor bil
Drosjeløyver tilknyttet bil med 10–17 sitteplasser (inkludert fører) og løyver for transport for funksjonshemmede tilknyttet bil med 10–17 sitteplasser (inkludert fører) gjelder til 1. november 2025. Det er fortsatt krav om bankgaranti i overgangsperioden. Etter det må de ha turvognløyve for å fortsette virksomheten.
Du må melde fra om endringer i foretaket
Du må melde fra til fylkeskommunen på e-post hvis foretaket ditt endrer navn og eller adresse.
Hvis foretaket ditt endrer organisasjonsnummer/foretaksnummer, for eksempel fordi du bytter organisasjonsform, må du søke om nye løyver med det nye organisasjonsnummeret.
Se informasjon til deg som vil søke om drosjeløyve
Du må melde fra om endring av innehaver/daglig leder eller transportleder
Hvis foretaket får ny daglig leder eller transportleder må du melde fra til fylkeskommunen. Bruk eDialog, slik at du også kan sende dokumenter som er unntatt offentlighet.
Den nye daglige lederen/transportlederen må ha god vandel, og må sende fylkeskommunen en politiattest som ikke er eldre enn tre måneder.
Søk om politiattest på Politiet sine nettsider
Løyvet varer ikke lenger til fylte 75 år, men må fornyes hvert tiende år. De som allerede hadde drosjeløyve når de nye reglene trådde i kraft 1. november 2020, må altså fornye løyvet sitt innen 1. november 2030.
Du kan ikke bortbestyre løyvet ditt
Det vil ikke være mulig å bortbestyre løyver etter 1. november 2020. Du må i stedet ta stilling til om du vil si opp løyvet, skaffe sjåfør eller la løyvet være ute av drift i en periode.
Oppsigelse må sendes til fylkeskommunen
Hvis du vil si opp drosjeløyvet ditt, må du gi beskjed til løyvemyndigheten (fylkeskommunen) og levere tilbake løyvedokumentet.
Du trenger ikke å melde fra til fylkeskommunen før siste kjøredag, men det kan være at du har en avtale om oppsigelsestid med sentralen.
Fylkeskommunen kan tilbakekalle løyver
Løyvemyndigheten kan fortsatt kalle tilbake løyvet ditt hvis du ikke fyller krav og vilkår til å ha løyve, eller ikke retter deg etter forskrifter og vilkår for å drive løyvet.
Ved dødsfall eller konkurs kan løyvemyndigheten kalle tilbake løyvet uten varsel. Dersom etterlatte vil fortsette virksomheten kan løyvet kalles tilbake etter seks måneder.