Restaurant- og matfag Er du interessert i kosthold og ernæring? Liker du å tilberede og servere mat? Har du lyst til å reise eller jobbe i et internasjonalt miljø? Da kan utdanning innen restaurant- og matfag være noe for deg!Som elev hos oss kan du blant annet være med å drive det rikholdige og populære matutsalget Lokkemat eller drive stilfulle Restaurant Talentet som har ny treretters meny hver fredag :) Les mer om tilbudet på Restaurant- og matfag her:Vg1 Restaurant- og matfag Vg2 Kokk og servitørfag Vg2 Matproduksjon Vg2 Baker og konditorHvordan er det å gå restaurant og matfag på Åssiden vgs? Vil du se denne videoen må du godkjenne funksjonelle informasjonskapsler. Filmen er laget av tidligere elever på vg3 innholdsproduksjon Se avdelingens presentasjonsvideo Vil du se denne videoen må du godkjenne funksjonelle informasjonskapsler. Hvorfor velge restaurant- og matfag? Restaurant- og matfag passer for deg som er praktisk anlagt og liker å jobbe med mat og servering. Du må være kreativ og nøyaktig, og flink til å jobbe både selvstendig og sammen med andre. Du må være serviceinnstilt og kunne takle stress på en god måte. Hva lærer du?kost og ernæringbruk og behandling av råstoffermatproduksjon og produksjonsprosesserplanlegging og tilberedning av ulike matretternorske og internasjonale mattradisjonerdekking av bord og serveringetikk og kunde-/gjestebehandlingEksempler på hva du kan bli:kokk, institusjonskokkservitørbaker, konditorfagarbeider i næringsmiddelindustrienpølsemaker, slakter, kjøttskjærer Hvorfor velge vår videregående skole? Ved vår skole foregår det meste av opplæringen i skolens lokaler som er topp moderne. Avdelingen driver egen restaurant og et eget matutsalg. Vi deltar også i interne og eksterne arrangementer og selskaper hvor du både får teoretisk og praktisk opplæring. Les mer på Facebook-siden vår, Lokkemat! Åssiden videregående skole har det største tilbudet innenfor restaurant- og matfag i Viken sør-vest. En stor lærerstab med bred kompetanse sikrer at du får opplæring på et høyt faglig nivå. Slik søker du Du søker opptak gjennom vigo.no.Søknadsfristen er 1. mars hvert år (1. februar for fortrinnsrett/individuell vurdering). Du må søke opptak hvert år. Oppbygging og gjennomføring På dette utdanningsprogrammet går du i utgangspunktet 2 år på skole + 2 år i lære. På vg1 har du fellesfag og felles programfag innen restaurant og matfag. På vg2 velger du fordypning (programområde) som du ønsker å spesialisere deg innenfor.I både vg1 og vg2 har du yrkesfaglig fordypning, der du får teste ut ulike lærefag og læresituasjoner.Både i vg1 og vg2 har du opplæring med både fellesfag og programfag hver uke. Forventninger og krav All opplæring i restaurant- og matfagene ved skolen følger Mattilsynets forventninger og krav til trygg matproduksjon. Det betyr blant annet at uniformer er obligatorisk og at piercing i nese eller munn ikke er tilltatt i den praktiske delen av undervisningen. Uniformen regnes som ditt personlige utstyr, og koster omtrent kr. 2.400,- i innkjøp. Du kjøper uniform kun én gang i løpet av opplæringen ved Åssiden vgs.I tillegg betaler du kostpenger på ca. kr 2.500,- (vg1) og kr. 3.000,- (vg2). Veien videre Etter to år i skole vil du normalt søke lærlingeplass, og arbeide 2 år som lærling i en bedrift.Les om hvordan du søker læreplass.Etter fullført utdanningsprogrammet vil du oppnå yrkeskompetanse og fagbrev. Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:Med fagbrev kan du ta høyere yrkesfaglig opplæring (fagskole).Du kan også ta vg3 påbygging til generell studiekompetanse etter vg2 eller etter oppnådd yrkeskompetanse.Med studiekompetanse har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, krever at du har visse realfag.Les mer om krav og søknadsfrister på samordnaopptak.no. Hvilken PC/Mac kreves på dette studieprogrammet? Sjekk hvilken datamaskin dette studiet krever. Publisert 01.06.2020 12.07 Sist endret 25.06.2024 13.03