Retningslinjer for støtteordning Næringsutvikling og innovasjon i Buskerud 2024

2 Formål, målgruppe, målområder og prosjektfaser

2.1 Formål

Formålet med støtteordningen er økt verdiskaping og innovasjon, styrket konkurransekraft og flere arbeidsplasser i Buskerud gjennom å realisere bærekraftige næringsutviklingsprosjekter. Ordningen skal ha et regionalt fokus og bidra til næringsutvikling i hele fylket.

2.2 Hvem kan søke

  • Inkubatorer, næringshager og gründermiljøer
  • Forskningsinstitutter, utdanningsinstitusjoner og kunnskapsleverandører
  • Kommuner, regionråd og andre offentlige organer
  • Destinasjonsselskaper, næringslivsorganisasjoner, interesseorganisasjoner og næringsforeninger
  • Bedriftsnettverk og klynger

Søker skal som hovedregel være en juridisk enhet med adresse i Buskerud. Søkere utenfor Buskerud kan søke hvis en betydelig del av effektene er rettet mot bedrifter i Buskerud. Enkeltbedrifter kan ikke søke alene, men kan søke på vegne av flere samarbeidspartnere i et prosjekt, og kan være samarbeidspartner i prosjekter. 
 

2.3 Målområder og prioriteringer

Prosjektene kan være innenfor ett eller flere av følgende områder:

Flere nyetableringer og vekstbedrifter

  • Legge til rette for etablering av nye bedrifter med vekstmuligheter
  • Legge til rette for utvikling og økt verdiskaping for etablerte bedrifter
  • Bedre tilgangen på risikovillig kapital for nyetablerte vekstbedrifter i tidligfase
  • Legge til rette for at kommersialisering av forskningsresultater resulterer i etablering av nye bedrifter og utvikling av etablerte bedrifter

Samhandling for økt innovasjon* 

  • Utvikle organiserte bedriftsnettverk og klynger gjennom samarbeidsaktiviteter, kompetanseoverføring og tilrettelegging av innovasjonsprosesser
  • Utvikle bedre samarbeid mellom forskningsmiljøene og bedrifter
  • Stimulere til internasjonalt samarbeid og økt eksport fra næringslivet i Buskerud
  • Styrket samhandling mellom næringsliv/klynger, gründere, kapital, FoU, kommuneregioner og offentlige institusjoner med formål om vekst og innovasjon.

Næringsrettet kompetanse

  • Legge til rette for fremtidens arbeidsliv ved forsterket samarbeid mellom næringsliv, utdanningsaktører og andre arbeidslivsaktører - gjennom økt kunnskap om, og utvikling av relevante kompetansehevingstilbud.
  • Mobilisere bedrifter til kompetansehevende aktiviteter.

Samarbeidsprosjekter mellom flere aktører i målgruppen prioriteres. Utviklingsprosjektene må være innenfor formålet og det forutsettes at prosjektene bidrar til bærekraftig næringsutvikling. I støtteordningen prioriteres prosjekter med fokus på grønn omstilling, sirkulærøkonomi, digitalisering, internasjonal konkurransekraft og økt mangfold i arbeidslivet.

* Merknad: Innovasjon: «En ny vare, en ny tjeneste, en ny produksjonsprosess, anvendelse eller organisasjonsform som er lansert i markedet eller tatt i bruk i produksjonen for å skape økonomiske verdier.» Innovasjon kan være produkt-/tjenesteinnovasjon eller innovasjon i forretningsprosesser.
 

2.4 Prosjektfaser

Det kan søkes støtte til prosjekter i ulike faser: forstudie, forprosjekt eller hovedprosjekt. Søker må definere hvilken prosjektfase det søkes midler til. Bygger prosjektet videre på tidligere gjennomførte aktiviteter/prosjekter, skal det fremgå av søknaden med angivelse av de viktigste resultatene og effektene fra tidligere prosjekt.

Prosjektene må dimensjoneres etter hvilken fase som skal gjennomføres og har følgende støtteintervaller:

Forstudier: Kr 50.000 kr – 200.000 kr i totalbudsjett – søkbare midler er maks kr 100.000

En forstudie har som har som formål å avdekke behov for et forprosjekt/hovedprosjekt, avgrense prosjektet, finne partnere, vurdere realismen i videreføring av prosjektet. Vi krever ikke bekreftelse på deltagelse i prosjektet fra samarbeidspartnere i en forstudie.

Forprosjekt: Kr 150.000 kr - 400.000 i totalbudsjett – søkbare midler er maks kr 200.000

Et forprosjekt har som formål å gjøre det som er nødvendig for å avklare om man skal gå videre med et hovedprosjekt eller ikke. I et forprosjekt har man allerede identifisert et tydelig behov og definerte samarbeidspartnere. Forprosjektet kan bestå av utredninger og analyser, gjennomføre pilotering/aktiviteter/testing, avklare finansieringsbehov. Prosjektet bør gi noen resultater i seg selv og resultere i en plan for et hovedprosjekt - dersom det er aktuelt - eller gå over i ordinær drift.

Støtte til en forstudie eller forprosjekt gir ingen garanti for videre offentlig støtte til prosjektet i senere faser. 

Hovedprosjekt: søkbare midler er maks kr 1 000.000

Hovedprosjektet skal iverksette planene fra forprosjektet. Hovedprosjektfasen begynner med å etterprøve konklusjonen og anbefalingen fra forprosjektet. Et hovedprosjekt kan inneholde pilotering av et nytt initiativ, før det går over i driftsfase. Hovedprosjektet avsluttes når prosjektet er satt i drift eller har oppnådd resultatene i prosjektet.