Retningslinjer for støtteordning Næringsutvikling og innovasjon i Buskerud 2024

8 Krav til søker der EØS-avtalens regler om offentlig støtte gjelder

8.1 Statsstøtteregelverket

Ifølge EØS-regelverket skal ikke offentlig støtte brukes på en måte som kan virke konkurransevridende i et marked. Når fylkeskommunen likevel tildeler støtte til virksomheter som driver kommersiell virksomhet benyttes to klausuler i regelverket: Enten er støtten relativt liten, altså ikke stor nok til å virke konkurransevridende, dette kalles bagatellstøtte og har et tak på 200 000 euro over tre år. Eller så kan støtten gis som gruppeunntak, dette er konkrete tiltak og aktiviteter som det er tiltatt å finansiere på gitte vilkår. I denne støtteordningen kan fylkeskommunen gi støtte under gruppeunntakene listet opp nedenfor.

8.2 Gruppeunntak

Støtte gis med hjemmel i Statsstøtteregelverket og bestemmelsene om det alminnelige gruppeunntaket. Buskerud fylkeskommune rapporterer om støtteordningen til Nærings- og fiskeridepartementet på fastsatt skjema fra ESA, dette i samsvar med regler for rapportering av offentlig støtte til EFTAs overvåkningsorgan ESA.

Tilskudd fra støtteordning for næringsutvikling og innovasjon i Buskerud kan tildeles innenfor følgende kategorier/gruppeunntak i henhold til EØS-avtalens statsstøtteregelverk:

  • Støtte til rådgivningstjenester til små og mellomstore bedrifter (artikkel 18)
  • Støtte til forskning og utvikling (artikkel 25)
  • Støtte til innovasjonsklynger (artikkel 27)
  • Innovasjonsstøtte til små og mellomstore bedrifter (artikkel 28)
  • Støtte til prosess- og organisasjonsinnovasjon (artikkel 29)
  • Støtte til opplæring (artikkel 31)

Det gjøres oppmerksom på at støtten ikke kan kombineres med annen offentlig finansiering for de samme kostnadene, eller hvor det resulterer i en støtteintensitet som overskrider reguleringene i ovennevnte gruppeunntak.

Det vises til Kommisjonsforordning (EU) nr. 651/2014 av 17. juni 2014 for ytterligere beskrivelser av de relevante gruppeunntakene for tilskuddsordningen. Se mer info på veileder_offentlig-stotte.pdf (regjeringen.no).